Connect with us

Politika

KAD PRITISAK RASTE VIŠKOVIĆ POPUŠTA “Potpisaću sve što dogovorite, POVEĆAĆEMO PLATE U PROSVJETI”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će do kraja sedmice u Vladi biti dokument o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu, te najavio povećanje penzija i plata za zaposlene u prosvjeti.
Višković je podsjetio da su u prošloj sedmici započeli sa konsultacijama za izradu ekonomske politike i budžeta za 2024. godinu, a naredne sedmice pozvaće i šefove klubova poslanika u Narodnoj skupštini koji pripadaju skupštinskoj većini.

“U prvoj polovini decembra biće održana sjednica gdje ćemo izaći sa svim dokumentima koji prate budžet i ekonomsku politiku. Tražićemo kao Vlada da Narodna skupština odmah po okončanju rasprave o budžetu izvrši glasanje kako bi što prije mogli dostaviti Vijeću naroda, da se prođu sve procedure i da imamo budžet i ekonomsku politiku od 1. januara”, izjavio je Višković za ATV.

On je podsjetio da će biti povećanje penzija, kao i boračkog dodatka, te najavio i 100 KM za zaposlene u prosvjeti koji treba da stignu koeficijente koje imaju zaposleni u javnoj upravi.

Prema njegovim riječima, na dosadašnjim konsultacijama nije bilo teških tema niti nesuglasica.

“Sve što smo projektovali i što su bili zahtjevi naših socijalnih partnera našlo se tu. Danas u 12.00 sati imao sam sastanak sa sindikatom. Insistirao samo od resornog ministra da mi ne odustajemo od toga da najnižu platu treba da dogovore socijalni partneri, a to je Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca”, rekao je Višković.

Šta bi god oni dogovorili, Višković je rekao da će to da potpišem, ali da je, međutim, očigledno da to ne žele i da je “lakše da se krijete iza nečijih leđa i da poslije možete da kritikujete”.

VIŠKOVIĆ UBJEĐUJE GRAĐANE! “Nigdje nije bolji život nego u REPUBLICI SRPSKOJ”

“Predmet kritika je premijer, predmet kritika je Vlada, ali mi samo radimo svoj posao. Još se nismo oglasili po pitanju najniže plate, nećemo ni da to uradimo da ne narušavamo zakonom propisane procedure, ali do 1. januara ako ne bude dogovora na Ekonomsko-socijalnom savjetu, Vlada će donijeti odluku”, naveo je premijer Srpske.

On je istakao da će po ovom pitanju pratiti okruženje i ono što se radi u FBiH, te će Vlada sigurno na vrijeme donijeti odluku.

“Ukoliko se socijalni partneri ne mogu dogovoriti – a iz mog iskustva, u prethodnih pet godina nikad se nisu mogli dogovoriti, tako da ne očekujem ni ove godine da se dogovore – mi ćemo na kraju sigurno donijeti odluku i ona će biti odluka Vlade”, rekao je Višković.

On je rekao da nijedno radno mjesto neće biti ugroženo sa odlukom Vlade o najnižoj plati.

“Mi smo investirali na godišnjem nivou 420 miliona KM u realni sektor da bi oni povećali plate i broj zaposlenih. Zašto se to ne promoviše u javnosti? Republika Srpska jedina u regionu ima zakon o podsticajima, povrat uplaćenih poreza i doprinosa na povećanje plata”, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

BONUS VIDEO

Politika

ONA JE PRAVI IZBOR, ako bi se šalili! Đokićeva pjevačica u UPRAVNOM ODBORU RTRS-a! (FOTO)

Dragana Čavka, pomoćnica ministra turizma, koja je u javnost dospjela po spornim ugovorima sa Akvanom koje je sklapala zbog muzičkog angažmana, iako nikada nije nastupala, postaje članica Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.

Ovo je u Narodnoj skupštini izazvalo negodovanje opozicije, a među onima koji su diskutovali bila je i poslanik PDP, Tanja Vukomanović koja je rekla da RTRS nedostaje samo Zmaj od Šipova.

-Sramota je kako se imenuju kadrovi, žena je sklaplala lažne ugovore za nastupe. Pjevala je i ona i njena majka, čak priznale da nisu nastupale a da su uzimale novac, pa je radila u Ministarastvu turizma, a sada ide i na RTRS. Javni servis će sa ovakvim kadriranjem biti totalno dokrajčen, iako je crno da ne može crnje – rekla je Vukomanović.

Nastavi čitati

Politika

VUKOMANOVIĆ “Srpska gubi milione zbog koncesija, ALI GUBI I PRIRODNA BOGATSTVA”

Republika Srpska gubi milione zbog koncesionih ugovora, a pored novca gubi i prirodna bogatstva. To je jako neuređena oblast o kojoj građani nažalost malo znaju, dok ne dođe pred njihova vrata.

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović tokom diskusije o Izvještaju o radu i finansijskom izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2023. godinu na Devetoj redovnoj sjednici.

– Čitajući sve što piše u Izvještaju i ono što govore mještani i ekolozi, možemo da vidimo da su ova komisija i ovi ugovori napravili puno veću štetu od koristi – rekla je ona.

Vukomanović dodaje da postoji mnogo primjera gdje se pokazalo da se ne sluša riječ građana i ekologa, te da se od pogodovanja krupnom kapitalu uništava priroda i budućnost ove zemlje.
-Ovdje se ne radi samo o novčanoj šteti, radi se o šteti po prirodu i životima stanovnika. Mještanka Mrkonjić grada je najbolje opisala ovo slikovito riječima “nas uništiše, sebe bogate” dok prelazi preko svoje uništene njive gdje je nekada sadila povrće i pojila stoku – istakla je Vukomanović.

Dodala je da je jedino dobro u ugovoru to što će se naplatiti malo više novca od koncesija jer, kako kaže, Srpska ima mizerne naknade, te da je potrebno dvije tri godine naplate da bi se pokrio jedan sudski spor.

– Postoji i problem netransparentnih ugovora, sumnjivih firmi sa po jednim radnikom, takođe i jednog vlasnika sa pet preduzeća, imamo primjer sa mini hidroelektranom i čuveni Slovenac koji je došao da kopa litijum i sad Elektroprivreda od njega otkupljuje koncesiju koju je on dobio za smiješan novac, a mi plaćamo 4 miliona KM – kazala je Vukomanović i dodala da postoje sporne dozvole, sporni ugovori, a Vlada u sve to ide bez sluha za mještane.

Vukomanović kaže da ljudima preko noći niču mašine i rudnici u dvorištima, a da njih za to niko ne pita.

– Ono što je ovdje najstrašnije jeste ekologija koja zbog rudarenja trpi u ovom svemu. Imamo nekoliko primjera gdje je potpuno uništena priroda, gdje se prema riječima mještana i ekologa ne poštuju ni vodne ni ekološke dozvole koje su firme dobile. Primjer za to je rudnik Medna kod Mrkonjić Grada gdje se zagađenje osjetilo čak 50 km okolo, pa stanovnici Sanskog Mosta i Ribnika takođe trpe. Ekolozi tvrde da ne postoje recipijenti za otpadne vode, nema kanalizacionog sliva, te da sve ide direktno u rijeku Sanu – istakla je ona.

Navela je još nekoliko primjera kao što su Bukova kosa kod Prijedora, Bistrica i Lopare koje su sada aktuelne.

– Mještani se bune, ističu da nisu prodali svoju zemlju, a rade im maltene u dvorištu. U Bukovoj kosi su čak počeli da buše iznad bazena koji napaja desetak domaćinstava. Kontrole rudnika gotovo da nema, priroda je uništena, dozvole se ne poštuju, a to u Izvještaju nema – istakla je Vukomanović.

Vukomanović je kritikovala kako se vlast odnosi prema prirodi citirajući načelnika Šipova Milana Kovača koji je rekao “imamo pet rijeka koje samo teku bezveze”.

– Tako se vjerovatno odnose prema svim pirodnim bogatstvima i ovdje u koncesijama se ne radi o korištenju nego iskorištavanju prirode Republike Srpske. U izvještaju piše da su koncesionari shvatili ozbiljnost provođenja zaštite životne sredine i zdravlja, oni valjda po zakonu imaju obavezu da poštuju propise i pravila koja su dobili u dozvolama i da se pridržavaju zakona. Ako ćemo mi da hvalimo da su oni “shvatili ozbiljno poštovanje mjera i propisa” onda imamo veliki problem. U zaključku izvještaja imamo rečenicu u kojoj piše “veliki broj koncesionara pridržava se ugovorenih obaveza”, šta je sa ostalima koji se ne pridržavaju? Ima li nekih sankcija? Znam da vi ne možete sankcionisati, ali možete to bar napisati u izvještaju – dodala je ona.

Vukomanović ističe da su u Srpskoj mnoge oblasti nakaradne, tako i ova i dodaje da je zemlja postala poligon za izvlačenje prirodnih bogatstava koje će izvoziti ko zna gdje i ko zna kome.

– Ova komisija bi imala smisla kada bismo imai ministarstvo i Vladu koja pazi kome daje dozvole i kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano, ovako imamo samo suštinu bez forme i pogodujemo samo krupnom kapitalu na štetu građana Republike Srpske – zaključila je Vukomanović.

Nastavi čitati

Politika

SAVIĆ-BANJAC “Neophodna ozbiljna strategija za borbu protiv vršnjačkog nasilja”

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac poručila je da je razmatranje godišnjeg izvještaja Omdusmana za djecu za 2023.godini samo je još jedan pokazatelj da je neophodna ozbiljna strategija za borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali i ostalih problema koji se tiču ponašanja djece i omladine.

“Iskoristila sam priliku da relevantne institucije i javnost upoznam sa uslugom Plavog telefona koju vrši UG “Nova generacija” i čije finansiranje donatorskim sredstvima prestaje u oktobru ove godine”, poručila je Savić-Banjac.

Ona je istakla da je analiza rada ove besplatne savjetodavne linije pokazala da su prije nekoliko godina bili jedan ili dva poziva dnevno od strane djece koja razmišljaju o suicidu.

“Tokom 2023. godine su u nekoliko navrata primljena jedan do dva ovakva poziva dnevno. Smatram da ova usluga zaslužuje da ima redovno i sigurno finansiranje, kao samo jedna od mnogih karika koje moraju da budu dio većeg mehanizma”, poručila je Savić-Banjac.

Narodni poslanik je dodala da i dalje ostaje isti problem da se ovakvim izvještajem problemi konstatuju.

“I dalje nedostaje odgovor nadležnih šta je sa rezultatima Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u Osnovnim i srednjim školama Republike Srpske”, naglasila je Savić-Banjac.

Nastavi čitati

Aktuelno