Connect with us

Politika

KAKO JE DOKTOR RAZBUCAO BANJALUČKI SNSD! Pljušte kritike na račun Đajića (FOTO)

“Treba pitati Đajića kako misli da pobijedimo u Banjaluci ako smo izgubili naklonost cijele koalicije i dijela SNSD-a?! Ili možda nije cilj da pobijedimo? Je li ovo nova većina i ko će preuzeti odgovornost za ovakav status?”

Ovo je objava bivšeg narodnog poslanika Momčila Antonića koji posljednjih dana sve više javno kritikuje Gradski odbor SNSD-a i rukovodstvo kojim upravlja Vlado Đajić.

Ovo zapravo nije prvi put da Antonić javno proziva Đajića, pa je tako i prije posljednjeg sastanka ove stranke održanog u Multimedijalnoj sali u Čajevcu, nazvao rukovodstvo “samoprozvanim” tvrdeći da takve politike nisu politike SNSD-a.

“Samoproglašeno rukovodstvo GrO SNSD BL koje se ovaj put predstavlja kao Savjet za boračka pitanja sazvalo još jedan ,,konstruktivan” sastanak sa preko 2000 ljudi koji treba da budu statisti u nastavku razbijanja kluba odbornika BL SNSD-a i rasturanja koalicije. To nije politika SNSD-a”, naveo je u svojim objavama Antonić.

Momčilo Antonić nije jedini koji diže glas protiv rukovodstva Gradskog odbora SNSD-a, jer posljednjih dana na vidjelo je izašlo i nezadovoljstvo odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, Marinka Umičevića.


Umičević je povodom tenzija izazvanih oko rebalansa budžeta najvećeg grada Srpske u nekoliko navrata izjavio da on i ostali odbornici treba da odblokiraju grad kako građani ne bi bili žrtve međusobnih prepucavanja.

Ovakva izjava je naišla na veliko negodovanje Vlade Đajića koji je nakon toga optužio dio odbornika iz svoje partije i koalicije da su potkupljeni i da za novac rade u interesu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Očekivano Umičević je oštro reagovao na ovakve izjave Đajića zahtijevajući od predsjednika GrO SNSD javno izvinjenje.

“Nakon jučerašnjih izjava gospodina Vlade Đajića očekujem javno izvinjenje, a danas će to tražiti i drugi odbornici. Osim toga, moram ozbiljno da razmislim o svom statusu u stranci na čijem čelu Gradskog odbora je Vlado Đajić”, izjavio je tada Umičević.

Poznavaoci političkih prilika u Banjaluci saglasni su da sukob unutar SNSD-a utiče i na samu koaliciju, pa su tako na meti bili i odbornici iz drugih parija skupštinske većine.

Slobodan Stanarević odbornik DEMOS-a u Skupštini grada u više navrata je poručivao da je o tekućim problemima potrebno razgovarati, te da međusobne borbe najviše idu na štetu građana.

Ovakav poziv na smirivanje situacije je izazvao još veće negodovanje a sve je eskaliralo tokom jučerašnjeg protesta ispred zgrade Gradske uprave gdje su pristalice Vlade Đajića javno izviždale Slobodana Stanarevića upućujući mu prijetnje i poruku “vidjećeš za ovo”.

Osim Stanarevića koji je bio meta napada, i drugi odbornici skupštinske većine koji su stavili svoj potpis na konačno smirivanje tenzija našli su se na meti napada, pa je tako šef Kluba odbornika SNSD u Banjaluci Dragoslav Topić poručio da se za te odbornike spremaju “crveni kartoni”.

“Neću vam reći ko, vidjećete to u narednom periodu. Svakako da ćemo mi nastaviti saradnju sa političkim partijama koje čine koaliciju, ali neki pojedinci koji čine skupštinsku većinu su prešli crvenu liniju, barem što se tiče SNSD-a. Mi ćemo sa pojedincima postupati na taj način tako što neće biti dio skupštinske većine”, rekao je Topić.

Uz njega stoji i predsjednik Skupštine Ljubo Ninković koji je najavio konkretne korake protiv odbornika koji su svoj potpis stavili na održavanje sjednice Skupštine grada najavljujući i krivične prijave.

Politički analitičar Nebojša Tojagić u razgovoru za portal Insajder.in ističe da u većini stranaka stanje ključa, te da će se to ključanje nastaviti.

“Izborna je godina. Još je rano da se unutar stranaka razmišlja o listama, ali je pravo vrijeme da se zauzmu mjesta za startne pozicije, da se okupe istimišljenici a od liste odmaknu oni koji misle drugačije. U većini stranaka ključa i to ključanje će se nastaviti, a u SNSD-u to ključanje može vrlo lako da preraste u nekontrolisanu erupciju nezadovoljstva”, istakao je Tojagić.

Dalje dodaje da vjeruje da će pravu buru izazvati odabir kandidata ove stranke za gradonačelnika na predstojećim izborima.

“Postaviće se pitanje da li će ta osoba imati podršku svih mjesnih odbora ili će ga neki podržavati, a drugi raditi direktno protiv njega. U tom svjetlu treba gledati na relacije Đajića i Umičevića ili Antonića. Tu osim borbe za vlastitu poziciju unutar stranke sve se jasnije može vidjeti da ima priličnih neslaganja i oko načina političkog djelovanja”, naglašava Tojagić.

Politički analitičar dodaje da vjeruje da ima onih kojima lično smeta situacija u kojoj naveći ceh borbe PDP-a i SNSD-a snose nedužni građani Banja Luke.

“I ova “bombaška afera”, bez obzira ko stoji iza nje, neozbiljna je i za srednjoškolce, a kamoli za donosioce najznačajnijh odluka u Gradu i pokazuje koliko se nisko palo. Pokušaji ili najave disciplinovanja odbornika i članstva, koje su najavili Topić i Ninković, jasno pokazuju da se situacija komplikuje i izmiče kontroli, da se potežu potezi koji bi mogli izazvati nove potrese”, zaključuje Tojagić.

Insajder.in

Politika

NEUSPJEŠAN SASTANAK U MOSTARU! Ništa od dogovora o ZAKONU O SUKOBU INTERESA

Lideri političkih partija koji čine većinu na nivou BiH nisu uspjeli dogovoriti usvajanje zakona o sukobu interesa, sudovima BiH i Izborni zakon BiH, koji su neophodni za odluku Evropske unije da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak. Evidentno je da nismo uspjeli kao predvodnici politika. Za očekivati je da u narednih par dana možemo nešto usaglasiti”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a dodajući da su različiti razlozi zbog kojih zakoni nisu usaglašeni.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata. On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali “zakovani” kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

“I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo”, rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropski savjet treba da otvori pregovore Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

“Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta”, rekao je Dodik dodajući da se uspjela svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH i izbor Centralne izborne komisije BiH.

Nastavi čitati

Politika

Dodik Crnoj Gori ponudio sporazum o SPECIJALNIM VEZAMA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske ponudio je Crnoj Gori sporazum o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom, isti onaj koji ima sa Srbijom.

“Ponudio sam Sporazum Crnoj Gori o specijalnim vezama onakav kakav imamo sa Srbijom. To je u okviru Dejtonskog sporazuma i smatramo da nema nijednog razloga da to ne prihvati Crna Gora i to sam predložio predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH to je dobro za saradnju privrede, infrastrukture, kulture, nauke i svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju”, rekao je Dodik dodajuži da je to sve dozvoljeno i predviđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom te da je Crna Gora to trebala uraditi ranije.

Nakon sastanka sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore, Dodik je rekao da bi bilo potrebno da Crna Gora treba da zaustavi svoje akcije na sprječavanju projekta Buk Bijela jer on ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori.

“Želimo da nastavimo izgradnju Buk Bijele sa Srbijom ali se suočavamo sa time da Crna Gora na međuanrodnom nivu pokušava blokirati taj projekat. Ako postoji interes Crne Gore da se vrati u projekat Buk Bijela spreman sam da uvjerim Srbiju da se to uradi”, rekao je Dodik dodajući da vjeruje da ono što dolazi iz Crne Gore da je motivisano politikama koje dolaze iz Sarajeva.

Govoreći o odnosima sa EU, Dodik je rekao da evropski put ne može da ide na uštrb Republike Srpske.

“Republika Srpska nije remetilački faktor. Ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak. Sve ono što su radili visoki predstavnici nasiljem što su provodili to ne može da bude evropski put”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Republika Srpska protiv NATO saveza i da poštuje status u kojem se nalazi Crna Gora. Naglasio je da je NATO za Republiku Srpsku neprihvatljiv.

“Poštujući ustavni poredak Crne Gore došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu. Tu sam da podržim srpsku nacionalnu zajednicu bez namjere da narušim bilo kome nacionalnu konotaciju. Moja obaveza je da se borim za ravnopravan status srpskog naroda gdje god se nalazi. U Crnoj Gori je bila zapostavljena srpska zajednica”, rekao je Dodik.

On je rekao da je Mandića obavijestio da će iduće sedmice u Banjaluci biti potipsan ugovor za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje čime će se riješiti dugogodišnje pitanje koje je značajno i za Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sam Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore rekao da Crna Gora mora imati dobre odnose sa susjedima, jer ako je drugačije, onda imamo problem.

“Drago mi je što sam bio domaćin Miloardu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske koji i je i moj lični prijatelj”, rekao je Mandić

On je rekao i da je projekat Buk Bijela važan za Crnu Goru, kao i voda iz Bilećkog jezera i treba ga promovisati kao i ideju mira i dobrih odnosa.

“Sporazum koji je meni predstavljen sporazum o specijalnim vezama to je sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sa koalicionim partnerima ću otvoriti dijalog i predočiću im ono što je predloženo sporazumom, a njime se spominje država BiH kao država, i Republika Srpska kao entiet. Republika Srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore”, rekao je Mandić.

Nastavi čitati

Politika

U FOKUSU EVROPSKI PUT BIH: U Mostaru počeo sastanak lidera većine na nivou BiH

U Mostaru je počeo sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

U delegaciji SNSD-a su i Željka Cvijanović, Staša Košarac, te Snježana Novaković Bursać. Prisustvuju i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te ispred Narodne partije Srpske Senka Jujić.

Prisustvuju i iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, Darijana Filipović i Davor Bunoza, iz Naroda i pravde Aljoša Čampara, Naše stranke Peđa Kojović i Sabina Ćudić, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Dodik je ranije danas rekao da očekuje da na ovom sastanku budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU, uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

“Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima”, naveo je Dodik.

Stranačke delegacije u centrali HDZ-a će pokušati da dogovore zakone neophodne za otvaranje pregovora BiH i EU 21. marta, a to su zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. Prethodno je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, a pregovori sa Fronteksom su otvoreni.

Nastavi čitati

Aktuelno