Connect with us

Politika

KAKO JE KIKO UŠAO U PALATU PREDSJEDNIKA? Degradiranje institucija Srpske

Snimak izvjesnog Milomira Kike Klincova iz Banjaluke, koji je napravljen u kabinetu Predsjednika Republike Srpske, izazvao je lavinu negativnih reakcija, a ni dva dana od pojavljivanja videa u javnosti iz Palate Republike nema zvaničnog objašnjenja o ovom događaju.
Iako javnost pita kojim povodom je izvjesni Kiko boravio u Palati Republike i zbog čega mu je dopušteno da pravi rijaliti od te institucije, zvaničnog objašnjenja za sada nema.

Kiko se na snimku hvali poznanstvom sa predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, i direktorom UKC RS, Vladom Đajićem, te poručuje da su oni “tim koji će izvesti ovaj narod na dobar put”, što je u javnosti izazvalo oštru raspravu o tome koju funkciju obavlja navedena osoba i da li je ovim videom degradirana institucija Predsjednika Srpske?

Da bruka bude veća, izvjesni Kiko je u Palatu Republike, što je vidljivo na videu, ušetao u trenerci, sportskoj majici i patikama i sve vrijeme ima tamne sunčane naočare na očima.

Institucije Srpske imaju propisana pravila oblačenja po kojima je, između ostalog, zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći, majicama na bretele, kratkim suknjama ili hlačama, sandalama i slično.


Pojedini novinari su vraćani sa ulaznih vrata pojedinih institucija Republike Srpske čak i zbog patika.

Kako je onda izvjesni Kiko ušao u najvišu instituciju Republike Srpske u sportskoj odjeći i ko mu dozvolio da snima video?

Komunikolog Mladen Bubonjić ističe da su brojna pitanja ostala otvorena nakon ovog skandaloznog videa.

Na pitanje da li je ovim degradirana institucija Predsjednika Srpske, Bubonjić ističe da se o ovom problemu može raspravljati iz više aspekata.
– Možemo postaviti pitanje da li iko više od ovih koji obavljaju funkcije može degradirati institucije Srpske, na način na koji ih obavljaju. Ako to zanemarimo i fokusiramo se samo na ovaj događaj, to je zaista nesvakidašnji incident. Zamislite da je Srpska država, kao što nije, da je normalna država, kao što nije, i da je uporedite sa nekom državom kao što je, na primjer Danska, Irska i slično – kaže Bubonjić.

Zamislite, dodaje on, da se u jednoj takvoj instituciji, kao što je Palata Republike, neka osoba, poput dotičnog Kike, snima i objavljuje video u kojem se obraća građanima u ime predsjednika.

– Šta bi se, recimo, desilo da u Bijelu kuću u Vašingtonu uđe neka osoba u trenerci, snimi se i kaže: „Ja sam u Bajdenovom timu, čuvaćemo Amerikance“. To bi bio skandal neviđenih razmjera – ističe Bubonjić za Srpskainfo.

On kaže da se postavlja pitanje kako je ova osoba uopšte ušla u Palatu Republike tako obučena, šta je u tom momentu radilo obezbeđenje i da li uopšte postoji neki protokol.

Kada se sve to sagleda, kako kaže Bubonjić, i neka prethodna dešavanja, javnost se treba sa razlogom upitati čije su to institucije.

Da li je to, kaže on, privatno vlasništvo ili vlasništvo Republike Srpske i ovog naroda.

Bubonjić pita da li postoji ikakav protokol u ovim institucijama ili je to privatno vlasništvo onih koji trenutno obavljaju određenu funkciju.

On ističe da vjerovatno ima onih kojima je ovaj video bio simpatičan, prije svega članovima SNSD i ljudima bliskih Dodiku, ali da je mnogo veći broj bio onih koji su bili razočarani ovakvim degradiranjem institucija Srpske.

– Ima i onih iz bliskog Dodikovog okruženja kojima smeta takvo ponašanje i koji smatraju da to šteti ugledu, ne samo njemu, već i instituciji koju predstavlja. Na primjer, njegova kćerka Gorica je objavila status na mreži X iz kojeg se može vidjeti da i njoj smeta taj video – navodi Bubonjić.


Kada nekoga prima predsjednik, kako ističe Bubonjić, trebao bi da postoji protokol.

– Pod broj 1, ne možete takvi ući u jednu tako ozbiljnu instituciju. Pod broj 2, kada završi sastanak protokol predsjednika ne ostavlja osobu, koja je gost, samu u tim prostorijama. Kada izađe štićena osoba, u ovom slučaju predsjednik Republike Srpske, nepojmljivo je da obezbjeđenje ili protokol ili bilo ko drugi dozvoli toj osobi da ostane u tim prostorijama i još da snima video – kaže Bubonjić.

On ističe da je to vjerovatno bio neki neformalni sastanak Dodika i te osobe, što opet otvara pitanje šta predsjednik Republike radi sa takvom osobom.

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno