Connect with us

Politika

KALABUHOV O BEĆIROVIĆEVOM NASTUPU “Nema pravo govoriti u ime svih”

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću da, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka, te istakao da je sve više uvjeren da ovaj političar na izborima nije pobijedio glasovima podrške, nego onih koji su bili protiv drugog kandidata.

Kalabuhov je ocijenio da žaljenje izazivaju Bećirovićeve izjave povodom godišnjice od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

– Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umjesto toga, samo je ponavljanje licemjernih zapadnjačkih slogana – objavio je Kalabuhov na „Fejsbuk“ profilu Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kalabuhov je naveo da značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razumije šta se dešava i Rusiji želi pobjedu nad neonacističkim režimom u Kijevu koji njeguje Zapad.

– Bio sam skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za Bećirovićevu kandidaturu u smislu njegove podrške, nego u velikoj mjeri protiv drugog kandidata. Pomalo stičem uvjerenje da u ovom tumačenju ima značajni dio istine – rekao je Kalabuhov.

On je poručio da Bećirovićev stav doživaljava isključivo kao njegovo mišljenje, te da reaguje iz poštovanja prema Bošnjacima i funkciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od koje, kako je naveo, zavisi na koji način će se BiH dalje razvijati.

– Ubijeđen sam da će se Bećirović, budući da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti, posramiti današnjih riječi – patosnih, ali apsolutno neistinitih i u formalnom i u providentnom smislu ove riječi – naveo je Kalabuhov.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović saopštio je da snažno osuđuje politiku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, te pozvao na „okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavljanje mira i poštovanje međunarodnog prava“.

– Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u BiH dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. BiH se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu – naveo je Bećirović.

(Srna)

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno