Connect with us

Politika

CVIJANOVIĆ SA ERDOGANOM! “Sve treba da bude zasnovano na prijateljstvu, partnerstvu i razumijevanju”

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je za RTRS da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na današnjem sastanku ukazao na potrebu jačanja unutrašnjeg dijaloga u BiH.
“Mislim da tu dijelimo visok stepen saglasnosti, to je ono što mi u Republici Srpskoj promovišemo”, rekla je Cvijanovićeva za RTRS nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom.

Ona je navela da je sastanak bio konstruktivan i da je Erdogan pokazao veliko razumijevanjem za situaciju u BiH i zapadnom Balkanu.

Cvijanovićeva je poručila da sve što se dešava na relaciji dvije zemlje treba da bude zasnovano na prijateljstvu, partnerstvu i razumijevanju.

Ona je rekla i da je turski predsjednik izrazio zainteresovanost za zajedničko učešće u velikim investicijama, posebno u oblasti energetike.

“Erdogan je izrazio želju da se nastavi sa investicionim ciklusom. Pomenuo je važnost auto-puta Beograd-Sarajevo. S naše strane pomenuta je važnost našeg auto puta od Banjaluke prema Beogradu, kako bi se olakšala komunikacija i omogićilo privrednicima i građanima brže i bolje kretanje”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su članovi Predsjedništva na današnjem sastanku izrazili duboko žaljenje zbog gubitka velikog broja ljudskih života i imovine usljed razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku.

Podsjećamo, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović i članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić boravili su u radnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi RTRS.

“Konaković prekršio Ustav, nije bilo jednoglasne odluke Predsjedništva o glasanju u UN”
Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je danas za RTRS da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković instrukcijom o načinu glasanja u UN prekršio Ustav BiH, jer nije bilo jednoglasne odluke Predsjedništva koje je nadležno za vođenje spoljne politike.

“MIP BiH se obraća Predsjedništvu koje je zaduženo za spoljnu politiku i nakon što dobije stavove Predsjedništva, prosljeđuje ih dalje relevantnoj misiji ili ambasadi na postupanje. U ovom slučaju Konaković je dobio različite stavove, što znači da nema jednoglasne odluke i da je on samo mogao da traži od Misije u Njujorku da bude uzdržana, a ne da zazuma stavove i da se priključuje različitim kvalifikacijama”, rekla je Cvijanovićeva komentarišući jučerašnje glasanja u UN-u o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju.

Ona je istakla da je time učinjena velika greška i nastavljena stara praksa postupanja Ministarstva inostranih poslova BiH.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a je sa 141 glasom za, sedam protiv i 32 suzdržana, glasala juče za poziv Rusiji da se odmah i bezuslovno povuče iz Ukrajine, a BiH je bila jedna od zemalja koje su podržale rezoluciju.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH upućen je dopis ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, u kojem je zatraženo da predstavnik BiH bude uzdržan, jer nije postignuta saglasnost troje članova Predsjedništva, prenosi RTRS.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno