Connect with us

Hronika

KAŽNJAVATI I ZA NAJMANJA KRIVIČNA DJELA: Hoće li doći do promjene zakona i društvene svijesti nakon tragedije u Laktašima?

Nakon što je cijeli region ostao šokiran viješću da je Mladen Dulić (22) iz Lakataša izvršio samoubistvo, jer nije mogao da podnese pritisak zbog ismijavanja putem društvenih mreža, zakonodavstvo Srpske nije ostalo nijemo na činjenicu da što prije treba regulisati sankcionisanje u slučaju internet nasilja, pogovoto kada se radi o mlađim osobama.

Krivični zakonik Republike Srpske, u vrijeme usvajanja, po ocjenama stručne javnosti u regionu, ocijenjen je izvanrednim. Nažalost, surova realnost konstantno nameće potrebu definisanja novih krivičnih djela, ali i strože kazne za već postojeća.

Advokat Aleksandar Jokić, kaže za „Novosti“ kako problem ne leži u minimalnim kaznama, već u tome da se postojeće gotovo nikad ne izriču, te društvo nema dovoljnu svijest o ozbiljnosti situacije.

– Svejedno je da li ke kazna veća ili manja, ako se ne izriče. U teoriji se osim novčane, može izreći i kazna zatvora od jedne do tri godine, i ona je sama po sebi takva da bi trebalo da odvrati počinioca od kaznenog djela. Međutim, to se ne dešava upravo iz razloga jer se ljudi ne kažnjavaju često – pojašnjava Jokić.

Prema riječima našeg sagovornika mi smo društvo koje „fetišizira“ tuđu patnju, a kada se desi tragedija, obično sav teret svalimo na pojedinca.

– Svjedoci smo česte objave raznih privatnih snimaka i kompromitujućih fotografija, i na prvu to doživimo kao zabavu. Tek kada se desi problem, progledamo. Tražiti rješenje u promjeni kazni, a ne u svijesti naroda i promjeni razmišljanja o tome da je takvo ponašanje kršenje zakona i da za isto postoje kazne, neće baš biti produktivno u očekivanoj mjeri – ističe Jokić te dodaje da je rješenje kažnjavanje i za najmanje krivično djelo, kako bi se narod osvjestio i shvatio stvaronst u kojoj medijski sadržaj može uništiti, ili u najgorem slučaju kao što se i desilo, prekinuti jedan mladi ljudski život.

Ovim povodom, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da sagledavajući teške posljedice koje nasilje na društvenim mrežama može imati kao i iskazani interes i osudu javnosti, Ministarstvo pravde, ima obavezu da norme koje se odnose na neovlašćeno fotografisanje i snimanje procjeni, te predloži izmjenu zakonodavstva kako bi se slične situacije onemogućile, a izvršioci kaznili.

– Sve češće društvene mreže se koriste sa namjerom da se osoba na koju je nasilje usmjereno povredi, ponizi ili uznemiri, nerijetko se podstiče i grupna mržnja, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vređanje na bilo kojoj osnovi, kao i širenje neprimjerenih i uvrjedljivih komentara ili snimaka na račun druge osobe – ističe Kasipović.

Kako je dodao, razmatraće se i pooštreno sankcionisanje kod ovih krivičnih djela posebno u slučaju ako se internet nasilje vrši prema mlađim licima ili ako je zbog internet nasilja nastupila smrtna ili druga teža posljedica.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je istakao da će se u narednom periodu raditi na dopuni postojećih zakonskih rješenja, kojima će se jače sankcionisati oni koji ovim vidom nasilja ugrožavaju druge osobe.

Podsjećamo, 28. oktobra odjeknula je vijest o tragičnom gašenju još jednog mladog života u Srpskoj, što se može smatrati opštim porazom društva, shodno činjenici da Mladen nije mogao da se nosi sa teretom javnog ismijavanja njegove želje da pošteno radi i živi, a nama će vrijeme pokazati jesmo li postali pametniji.

Hronika

AKCIJA “KAPITAL”: Zbog pokušaja UBISTVA Živkovića, SIPA pretresa na 11 lokacija

Pripadnici Državne agencija za istragu i zaštitu (SIPA) sprovode operativnu akciju “Kapital” na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, a zbog krivičnih djela “Ubistvo” i “Pokušaj ubistva” iz februara i marta 2022. godine

Riječ je operativnoj akciji koja se vrši u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela Ubistvo, a vezi sa krivičnim djelom Pokušaj ubistva koje se dogodilo 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, u toku dana će od strane policijskih službenika SIPA biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić. Takođe, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

“U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo”, saopšteno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrše u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nastavi čitati

Hronika

NAJVIŠE ME IZNENADIO PONAŠANJE POLICIJE! Banjalučka advokatica NAPADNUTA u centru grada

Banjalučka advokatica Jovana Kisin Zagajac izjavila je za “Nezavisne novine” da ju je danas u Ulici Veselina Masleše u Banjaluci fizički i verbalno napao muškarac za kojeg su joj u policiji rekli da je od ranije poznat policiji, o čemu je pisala na društvenim mrežama.

“Prolazila sam Gospodskom ulicom, primijetila sam čovjeka u haustoru koji, kada me je ugledao, izašao je iz haustora i krenuo prema meni i baš pokazao prstom na mene. Dakle, bilo je još prolaznika, a on se baš uputio prema meni direktno. Vidjela sam da ga ne poznajem, pomislila sam da je neki pijanica i slično i nastavila sam hodati. On mi je prišao, krenuo da me vrijeđa, da psuje i da mi se unosi u lice. Kad sam vidjela da bi moglo doći do fizičkog kontakta rekla sam ‘molim vas udaljite se, pozvaću, policiju’, ali kako sam to rekla on je zamahnuo šakom u pravcu moje glave. Ja sam nekako uspjela da se izmaknem, ni sama ne znam kako, izvukla sam telefon i odmah pozvala 122. On je i dalje psovao, vrijeđao… I tada se udaljio”, kazala je Kisin Zagajac za “Nezavisne”

Dodala je da je policiji rekla da je napadnuta, a da su oni insistirali da kaže da li ju je napadač udario.

“Ja sam rekla ne, nije me uspio udariti, ali je pokušao, pošto sam vidjela da od tog zavisi da li će nekoga poslati ili ne. Nakon 10-ak minuta je došla policija, a ja sam uspjela da obezbijedim svjedoka, ženu koja je sve to vidjela i pitala me jesam li dobro. Najviše me iznenadilo ponašanje policije”, kazala je banjalučka advokatica.

Uzeli su, kaže, njene podatke, ali kada su krenuli prema napadaču, išli su “onako mirno, laganim korakom, a on umjesto da bježi je stajao i čekao ih”.

“Oni su prišli Ii krenuli da nešto razgovaraju sa njim, ostavili su mene na licu mjesta, od svjedoka nisu uzeli nikakve podatke i krenuli su dalje sa njim. Mi smo onako ostali na ulici, mene više niko niti je nazvao, niti pozvao da dam izjavu u policiji, niti je on lišen slobode, apsolutno nista. A pošto sam ja i prošle godine fizički napadnuta, a verbalno nebrojeno puta, i sve sam to prijavljivala, nikad nisam dobila informaciju ni da je pokrenuta istraga, samim tim je moja ispovijest na Facebook-u o napadu ispala moja kritika reakcije nadležnih”, kazala je Kisin Zagajac i dodala: “Svaki put prijavim, svaki put policija dođe na lice mjesta, ponašaju se uredno, ljubazno, pomalo nezainteresovano, upišu moje podatke, identifikujemo počinioca, svaki put se slučaj završi bez uzimanja zvanične izjave, bez pokretanja bilo kakvog postupka”.

Nastavi čitati

Hronika

STRAHOTA! Dječaci od 10 i 12 godina NASMRT PRETUKLI DJEDA, pa nastavili da divljaju PO GRADU

To je potvrdio Todorov rođak Dušan Jovanov koga su, kako kaže, kontaktirali iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu kako bi dobavili dodatnu dokumentaciju radi procesuiranja maloletnih delinkvenata.
– Pozvali su me iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i tražili su da im dostavim Todorovu otpusnu listu sa Neurohirurgije u Novom Sadu gdje je završio nakon prebijanja kao i izvještaj sa obdukcije. Kada sam ih pitao za šta im to treba rekli su mi da su dječaci koji su ubili našeg Tošu ponovo počinili niz krivičnih djela. Džaba im sva ta dokumentacija. Ja stvarno ne znam kako će se naša država izboriti sa njima jer su krivično neodgovorni – priča Jovanov uz napomenu da se nada da će za nesreću koja je zadesila Tošu i njegovu porodicu konačno neko nekada odgovarati.

Jovanov je izrazio nadu da će tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu naći način da dvojicu maloletnih kriminalaca smjesti u neku ustanovu gdje neće moći nikome ništa da urade.

O čitavom slučaju obavješten je i Centar za socijalni rad, a protiv majke dječaka podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica. Protiv majke je, prema saznanjima, još u julu podnijeta krivična prijava i protiv nje se vodi postupak, a ne isključuje se mogućnost da joj se oduzmu roditeljska prava.

Dječaci su ostali na slobodi nakon teškog krivičnog djela koje su počinili u Tovariševu, za koje nisu krivično odgovorni jer su maloljetnici. Od tada su identifikovani kao počinioci 32 krivična djela.

– Krali su sve i svuda. Najviše na Detelinari i oko Bulevara oslobođenja. Mesare, prodavnice, restorane, cvjećare, mjenjačnice, pa čak i salon za pse su opljačkali. Nema gdje nisu provaljivali, a ukrali bi sve što su smatrali da mogu da unovče. Osim novca krali su cigarete, mobilne telefone, pića i razne druge stvari, a policija je i ranije podnosila prijave – nezvanično se saznaje

Sada se terete za sedamnaest teških krađa, devet pokušaja ovih krivičnih djela, pet krađa i jedno krivično djelo razbojništvo.

Tri meseca nakon napada na 75-godišnjeg Todora Šunjku, kada je od batina i preminuo iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu rečeno je da je “postupak još uvjek u toku i u fazi je prikupljanje potrebnih obavještenja”.

– Pošto je izvršilac dete jer nema navršenih 14 godina života, čak i da se utvrdi da je izvršeno krivično djelo biće donijeto rješenje o odbacivanju krivične prijave, jer se prema djeci ne može voditi krivični postupak ali će se o tome obavjestiti nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti prema djetetu i njegovim roditeljima – rekli su u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Nastavi čitati

Aktuelno