Connect with us

Svijet

Kina o rušenju balona PRETJERALI STE, slijedi neophodan odgovor (VIDEO)

Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, istakao je potparol Pekinga.

Kina je kritikovala SAD zbog obaranja njene letjelice, za koju američki zvaničnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda, nazvavši taj potez “očiglednom pretjeranom reakcijom” koju bi mogao da isprati “neophodan odgovor” Kine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je u subotu da je američka vojska oborila špijunski balon na velikoj visini koji je lansirala Narodna Republika Kina u vazdušni prostor iznad voda kod obala Južne Karoline. Potparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u nedelju je izrazio “snažno nezadovoljstvo” zbog upotrebe sile u obaranju letelice.

Kina odbacuje optužbe za špijunažu
Ranije u subotu, Kina je odbacila optužbe za špijunažu, rekavši da se radi o istraživačkom balonu koji je iskočio iz kolosjeka “višom silom” i optužila američke političare i medije da koriste situaciju kako bi ocrnili Kinu, prenio je Rojters.

“Čak je i portparol američkog ministarstva odbrane takođe izjavio da balon ne predstavlja vojnu ili ličnu prijetnju”, rekao je portparol Kine.

“Pod takvim okolnostima, SAD insistiraju na upotrebi sile, očigledno pretjerano reagujući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu. Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, zadržavajući pravo da preduzme dalje neophodne reakcije”, rekao je portparol.

Preletio bazu sa nuklearnim arsenalom
Zvaničnik američke odbrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji vrše špijunažu na pet kontinenata, prenosi Rojters. Kineski balon nije bio meteorološki balon, već špijunski balon sa zadatkom da dobije informacije o osjetljivim vojnim lokacijama, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Pentagon je najavio prisustvo balona u četvrtak dok je lebdio iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na severu uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, navodi se u izvještaju. Pentagon je saopštio da je predsjednik odobrio rušenje istog dana.

Blinken je otkazao posetu Pekingu
Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je upad “balona” u vazdušni prostor SAD “neprihvatljivim” i “neodgovornim” i otkazao posjetu Pekingu planiranu za nedjelju. To bi bila prva posjeta američkog državnog sekretara Kini od 2018.

Odlaganje Blinkenovog putovanja, koje su u novembru dogovorili Bajden i kineski predsjednik Si Đinping, predstavlja udarac za one koji su u posjeti videli priliku da stabilizuju sve lošije odnose između dvije zemlje.

Svijet

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspiju da sačuvaju svoje nedavne uspjehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage “iscrple sve svoje rezerve”.

Meževikin je rekao da su na sjevernoj i južnoj strani Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da “više nisu imali snage”.

Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gdje ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Nastavi čitati

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Svijet

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namjerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

– Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost – rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rješavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obje strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rješavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Nastavi čitati

Aktuleno