Connect with us

Zanimljivosti

KNJIGA KOJU JE NAPISAO SAM ĐAVO! “Codex Gigas” misterija i poslije osam vijekova

Legenda počinje pričom o monahu Hermanu. Zatvoren u keliju manastira Podležica, nakon što je prekršio jedan od zavjeta, morao je da trpi razne vrste kažnjavanja i odricanja. Ali to nije bilo dovoljno. Iguman je naredio da ga živog zazidaju.

Kako bi se spasao, svom starješini je predložio da mu dozvoli da oda počast manastiru tako što će da napiše najveći kodeks svih vremena i to za jednu noć. Negdje pred zoru shvatio je da neće uspjeti da održi obećanje, i zato je u pomoć prizvao palog anđela Lucifera da mu vodi ruku i spase život. Đavo je pristao, ali uz dva uslova: da zadrži njegovu dušu i da se njegov lik pojavi na jednoj od stranica kodeksa.

U osvit novog dana, iguman manastira je navodno zajedno sa drugim monasima ušao u Hermanovu keliju da proveri da li je knjiga gotova.

Na njegovo iznenađenje knjiga napravljena od životinjske kože bila je kompletna i sadržala je Vulgatu, djela jevrejskog istoričara Josipa Flavija, nadbiskupa Isidora od Sevilje, kompletan tekst Chronica Boemorum, kao i niz recepata, magičnih bajalica i listu nekrologa. Herman je ispunio obećanje i svom pomoćniku i na strani 290 naslikao Lucifera.

Foto: Wiki

Iako je ova priča o porijeklu knjige najvjerovatnije djelo mašte, samo postojanje džinovske knjige nije. Ona se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Švedske u Stokholmu, a svoje ime duguje veličini koja iznosi 92×50,5×22 cm i težini od skoro 75 kg. Za sada ovo djelo predstavlja najveći poznati srednjovekovni rukopis i predmet je brojnih izučavanja.

Naučnici su uspjeli zahvaljujući spisku nekrologa da utvrde da je knjiga napisana negde između 1204. i 1230. godine. Takođe, kaligrafska i analiza pigmenta koju je sproveo National Geographic prilikom snimanja dokumentarnog filma “The Devil’s Bible”, ukazuje da ju je napisala jedna osoba sa samo jednom vrstom mastila, napravljenom od insekata.

S druge strane, naučnici iz Nacionalne biblioteke su izračunali da je za posao ovakvog obima jednoj osobi bilo potrebno oko trideset godina.

Istorijski podaci govore da je nakon uništenja manastira Podležica tokom 15. vijeka, knjiga zavještana manastiru Sedlek, a potom i Brevnov i Brumov. Krajem 16. vijeka ona postaje dio kolekcije cara Rudolfa II, a nakon Tridesetogodišnjeg rata švedska vojska je odnosi kao dio ratnog plijena i ona se do danas čuva u ovoj zemlji.

Interesantan podatak kaže da je krajem 17. vijeka buknuo veliki požar u dvorcu u Stokholmu i tom prilikom je zahvaćena i biblioteka, a kako bi spasio knjigu monah je izbacio kroz prozor. Smatra se da je tom prilikom ispalo nekoliko listova koji i dan-danas nedostaju.

Headliner

Zanimljivosti

Šoljica kafe za 995 evra: Gosti oduševljeni, cijena im ne smeta (VIDEO)

Da li biste platili 995 evra za šoljicu dobre kafe? Ima onih koji itekako rado daju taj novac za samo jednu šoljicu kafe.

Brew Lab Cafe u Penritu u Australiji tvrdi da ima neke od najboljih kafa na svijetu, a gosti su oduševljeni njihovom kafom čak i po tako visokoj cijeni.

Da biste popili “specijalnu kafu” u tom kafiću, morate da najavite dolazak najmanje dvije nedjelje unaprijed.

Mič Džonson, vlasnik Brew Lab-a, objasnio je zašto je potrebno da se gosti najave.

“Nakon što dobijemo porudžbinu za tu vrstu kafe, stupamo u kontakt sa saradnicima u Panami, oni ispeku kafu, a potom svojim privatnim avionom šalju zrna kafe. Kafa se pravi od zrna biljke koja raste na 1.700 metara nadmorske visine pored vulkana u Panami”, rekao je Džonson.

Neobično putovanje kafe bez sumnje doprinosi visokoj cijeni od 995 dolara po šoljici (1.500 AUD/800 funti), ali sama zrna su odlična.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Brew Lab Cafe (@thebrewlabcafe)

Kada zrna stignu, podvrgavaju se preciznom procesu kuvanja u laboratoriji Brew Lab koristeći prethodno navlaženi filter papir i vodu kuvanu na tačno 94 stepena Celzijusa.

“Kafa se sipa u šolju više puta, svaki put u savršenom trenutku kako bi se obezbijedio savršen ukus”, kaže Mič Džonson, vlasnik Brew Lab-a.

Srećom, Brew Lab ima i jeftinije kafe, iako su cijene i dalje veće od cijena prosječnog kafića.

“Imamo neke goste koji dolaze jednom nedjeljno da probaju naše kafe za 100 ili 200 australijskih dolara”, prenosi b92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ovo su tri najmoćnija astrološka znaka

Iako svaki sunčev znak ima svoju snagu, postoje određeni znakovi koji imaju urođenu sposobnost da očaraju ljude svojim šarmom i posebnošću.

Lav

Kralj džungle i zodijaka nosi ovu titulu, jer ostavlja snažan utisak na sve, od kolega do nadređenih. Iako se ovaj horoskopski znak u početku može činiti pomalo zastrašujućim i arogantnim, postoji razlog zašto niko nikada nije u stanju da odoli njegovim naredbama. Bez obzira na to gdje idu ili s kim su okruženi, uvijek uspijevaju da svojom harizmom očaraju veliki broj ljudi. Lavovi jednostavno znaju kako da pokrenu akciju bilo gdje i bilo kad.

Škorpija

Da li ste ikada upoznali Škorpiju koja nije imala intenzivan pogled u očima i veliku dozu samouvjerenosti. Postoji nešto u strasti i predanosti ovog sunčevog znaka zbog čega se većina ljudi u njihovom društvu osjeća opčinjenim.

Škorpije su sposobne da funkcionišu same ili u grupi što ih čini stvarno moćnim vođama. Izuzetno su posvećeni, ništa ih ne može zaustaviti kada jednom nešto odluče da urade.

Bik

Moćni Bik nesumnjivo je jedan od dominantnih znakova zodijaka. Oni znaju šta žele, a takođe znaju i kako da to dobiju, bilo radom ili prevarom. Tvrdoglavi su, odlučni i žilavi, ne prihvataju ne kao odgovor. Uz intenzivnu i avanturističku ličnost, nemaju čega da se boje. Dakle, oni idu za onim što žele u životu i uglavnom to i dobiju.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ovaj znak će se obogatiti na ljeto

Naredni period donosi mnoge promjene za većinu horoskopskih znakova, ali mjeseci pred nama biće posebno značajni za jedan znak Zodijaka.

Mnogobrojne mogućnosti će se otvoriti do početka ljeta, a vi nećete znati čega da se prvo dohvatite.

Dobra vijest je da će vas sreća pratiti na svakom koraku, pa uopšte nećete morati da brinete. Moguće su nove poslovne prilike, dodatni poslovi, povišica.

Sreća stiže i od poznanika i prijatelja, pa je vrlo vjerovatno da ćete preko njih upoznati osobu svog života ili će vam oni pomoći da se dokopate dugo očekivanog posla.

U pitanju je Vodolija, kojoj će se sreća osmjehnuti posle teških mjeseci.

Nastavi čitati

Aktuleno