Connect with us

Politika

Ko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore: Oksfordski đak koji želi da miri region

Kandidat “Pokreta Evropa sad” Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore.

Prvi je predsjednik Crne Gore u istoriji višestranačja koji ne dolazi iz redova DPS-a. On je na predsjedničkim izborima ostvario ubjedljivu pobjedu protiv predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, osvojivši oko 60 procenata glasova.

On je čovjek koji je po prvi put nakon 30 godina pobijedio Đukanovića u direktnom okršaju i tako ga vjerovatno poslao u političku penziju. U ovoj izbornoj kampanji prošao je svašta, od verbalnih do fizičkih napada, ali uprkos svemu, obraća se sa pobjedničkog postolja.

Novi predsednik Crne Gore tokom kampanje je isticao da mu je cilj ekonomski napredak zemlje, ali i da želi da bude čovjek koji će je uvesti u Evropsku uniju (EU). Kada je ijreč o odnosu sa susednim državama, Milatović je jednom prilikom rekao da bi volio da mu prva zvanična posjeta kao predsednika Crne Gore bude Brisel, a druga Beograd.

U izbornu trku je ušao neplanirano, nakon što je odbijena kandidatura predsjednika Evrope sad Milojka Spajića, zbog posjedovanja pored crnogorskog i srpskog državljanstva.

Milatović je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine. Rođen je u Podgorici.

Kao ministar ekonomije Milatović je sa Milojkom Spajićem, tadašnjim ministrom finansija, kreirao ekonomski projekat “Evropa sad”.

Na lokalnim izborima u Podgorici krajem oktobra 2022.godine je DPS izgubio vlast, a Evropa sad je sa podrškom od 21 odsto glasača najavila da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford. Bio je stipendista britanske vlade. Bio je i član njemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, italijanski i španski.

Radio je u NLB grupi Podgorica i Dojče banci, Frankfurt.

Kasnije se Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. godine unaprijeđen je u glavnog ekonomistu za zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je u kancelariji Banke u Bukureštu.

Objavio je veliki broj članaka i koautor je dvije knjige.

Oženjen je i otac troje djece.

 

(Nezavisne novine)

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno