Connect with us

Banjaluka

KOČIĆEV ZBOR ČUVA KULTURU I TRADICIJU! Radionica Zmijanjskog veza oduševila prisutne, IMAMO ČIME DA SE PONOSIMO!

Mnoštvo zanimljivih sadržaja, radionica izrade Zmijanjskog veza, izložba nakita i fotografija, priprema tradiocionalnih jela samo je dio programa kojim su kultura i tradicija sa Zmijanja predstavljeni na zborištu „Kod Jablana“ u Stričićima povodom drugog dana Kočićevog zbora – Dana slobode.

Zanimljivom programu pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je i ove godine učestvovao u radionici Zmijanjskog veza, a potom zajedno sa kuharima pripremamo tradicionalna jela sa ovog područja.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, i ove godine se na zborištu kod Jablana upoznajemo sa tradicijom i kulturom sa Zmijanja.

-Radionica Zmijanjskog veza prilika je da se i naši najmlađi upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja i savladaju tehnike izrade ovog autentičnog veza i veoma dragocjene kulturne baštine, čiju važnost potvrđuje i činjenica da se Zmijanjski vez nalazi i pod zaštitom UNESCO- a – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da Zmijanjski vez u sebi čuva duh naroda sa ovog podneblja, zbog čega posebnu pažnju posvećujemo njegovom očuvanju.

-Osim Zmijanjskog veza današnji program bio je i prilika da se upoznamo i sa tradicionalnim jelima ovog kraja i načinima njihove pripreme, te da i na taj način promovišemo ono što mi kao narod jesmo. Svi veliki narodi sa velikom pažnjom čuvaju svoju kulturu, tradiciju i običaje, što je i obaveza našeg naroda, koji ima dugu istoriju, veliku tradiciju i  kulturu – istakao je Stanivuković.

Kako je pojasnio gradska administracija u protekle tri godine posvetila veliku pažnju manifestaciji „Kočićev zbor“, te aktivno radila na unapređenju njegovog koncepta.

-Novim konceptom „Kočićevog zbora“ već drugu godinu za redom i u Stričićima organizujemo bogat i kvalitetan kulturno-umjetnički program u gradskom šatoru, s ciljem očuvanja kulture, tradicije i običaja sa Zmijanja, jer želimo da zmijanjski duh prenesemo i mlađim generacijama. S tim u vezi, uveli smo brojne novitete, rebrendirali „Kočićev zbor“ jer smatramo da ukoliko želimo sačuvati stari duh, istovremeno se moramo prilagođavati i modernom vremenu – pojasnio je Stanivuković

Gradonačelnik je iskoristio priliku da se zahvali Humanitarnom udruženju žena „Duga“ i njihovim članicama, koje su izradile peškir sa motivima Zmijanjskog veza dug čak 31 metar i dale svoj veliki doprinos promociji ove izuzetno značajne kulturne baštine, ali i OŠ „Petar Kočić“, književnicima i svima koji promovišu duh Petra Kočića i njegovog rodnog Zmijanja.

-Svakako moram da dodam da me raduje što ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvuje i veliki broj ljudi iz naše bratske Srbije, ali iz dijaspore jer kroz sve ove aktivnosti promovišemo Zmijanje. Svakako bogat program očekuje nas i sutra, te pozivam sve one da nam se pridruže i budu dio „58. Kočićevog zbora – zaljučio je gradonačelnik Banje Luke.

Podsjećamo, u poslijepodnevnim časovima, tačnije od 16.00 časova na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

Za kraj Dana slobode u Vijećnici Banskog dvora biće upriličeno književno veče pod nazivom „Kočićevo veče“ sa početkom u 20.00 časova.

Bogat program očekuje vas i sutra, 27. avgusta. Naime, završnog trećeg dana ovogodišnjeg Kočićevog zbora – Dana otadžbine u Stričićima biće održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika „Kočićeve nagrade“. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima uz učešće padobranaca, kao i drugi dio bodljavine bakova, te dodjela nagrade „Jablan“.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti „One tri“. Ulaz na koncert biće slobodan.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ PRUŽIO PODRŠKU KK “BORAC”! “Zaslužili su dodatna novčana sredstva” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je Košarkaški klub „Borac“, kojem je Grad pružio dodatnu finansijsku podršku.

-Zahvaljujući svojim zavidnim rezultatima, pored redovnog vida finansiranja, KK “Borac” Banja Luka zaslužio je dodatna novčana sredstva kako bi se uspješno takmičili u Regionalnoj košarkaškoj ligi “AVA 2” – kazao je gradonačelnik.

Ovim perspektivnim momcima i rukovodstvu kluba od srca je poželio uspješnu sezonu i mnogo sreće u daljim takmičenjima, uz jasnu poruku da uvijek mogu računati na svoj Grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

4 STRANAČKA DRESA I NIŠTA NIJE NAUČIO: “Neće Draško povećavati plate, NEGO JA, Dodik nek crkne” (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković održao je danas ko zna koju po redu pres konferenciju za koju će sasvim sigurno dobiti aplauz, ali samo od Đajića, jer Ljubo iako je promijenio četiri stranačka dresa i poručivao Dodiku da “crkne” još uvijek ništa nije naučio o politici.

Naime Ninković se uhvatio priče o platama iako on sam ne zna kolika je njegova plata, ali zna kolike su plate Stanivukovićevih saradnika.

Drug Ljubo mjesecima kruži kao mačor oko vruće kaše i svim silama pokušava da “sreže” plate zaposlenima u Gradskoj upravi Banjaluka, što se na kraju i desilo, ali ne lezi vraže, tek tu nastupa paradoks. Sada taj isti Ninković traži povećanje od 300 KM za sve radnike GU po prinicipu “e nećeš ti gradonačelniče nego ću ja”, nadajući se vjerovatno političkim poenima.

O Ninkovićevom političkom i svakom drugom neiskustvu govori i činjenica da je ovo zatražio u momentu kada njegov partijski šef ima ogromne probleme sa Sindikatom koji traži povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru. Ninkoviću valjda nije ni palo na pamet da bi ovim potezom mogao Dodika da gurne u vatru, ali nema veze jer Dodik “nek crkne”.
Selektivan pristup i “kratka pamet” očito su odlika sitnih riba SNSD-a, koji se iz dana u dan uvaljuju u sve veće probleme.

Podsjećanja radi Ninković je političku karijeru započeo u SDS-u u kojem je bio do 2017. godine, na čijoj listi je 2016.osvojio odbornički mandat.
Nakon toga je pristupio Narodnoj stranci koju je osnovao takođe bivši član SDS-a Ognjen Tadić, pa kada se ova stranka ujedinila sa DNS-om, prešao u DNS.
Tokom svog djelovanje u SDS, Ninković je bio jedan od najoštrijih kritičara SNSD-a.
Predsjednika te stranke Milorada Dodika nazivao je lopovom, te mu je poručio da crkne zajedno sa ratnim profiterima.

“Dodik stiže na sve strane zahvaljujući avio-servisu RS… Ali malo sutra, helikopterom nadzire protok para kroz Republiku, cvjetaju nam stabla marihuane, pere novac kroz aktivnosti onog Kusturice, gleda kako da pobjegne i ratosilja se spoljnog duga Republike čiji je predsjednik. Crknite ratni profiteri i Mile sa vama… Sram vas bilo”riječi su koje je Ninković uputio putem Facebooka.

U jednoj objavi, Ninković se obraća i samom Dodiku, vjerovatno se referišući na Dodikove tvrdnje da je opozicija izdajnička, pa tako i Ninković za sebe kaže da je izdajnik i da je izdao sistem koji godinama “krade iz naših usta”, kao da je riječ o sistemu gdje je sva manje firmi.

“Opasali ste zidinama svoje imanje i okružili se poltronima koji nam dušu uzimaju. I očekujete da ne budemo izdajnici… Borim se više od 10 godina protiv Vašeg sistema i boriću se dok ne nestane taj sistem. Neću se odreći ideja svog oca koji je kao borac VRS stvarao Republiku Srpsku”, poručio je Ninković Dodiku.

Nekoliko godina kasnije, kao kadar SNSD-a postao je predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, a njegovo imenovanje vjerovatno je odobrio sam Milorad Dodik, kojem je Ninković kao zahvalnicu danas ponovo dodao još jedan problem na leđa.

Nastavi čitati

Banjaluka

OTVORENA STOMATOLOŠKA AMBULANTA U OŠ “STANKO RAKITA”! Grad izdvojio preko 100 000 KM

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je danas otvaranju stomatološke ambulante, koja se nalazi u sklopu Osnovne škole „Stanko Rakita“ u naselju Vrbanja.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, velika je čast biti dio otvaranja moderno opremeljene školske stomatološke ambulante, te je dodao kako je Grad mnogo toga uradio za ovu školu i naselje u prethodne dvije godine.

-Uradili smo obiman dio posla koji je bio potreban ovom naselju. Podsjećam vas da je Grad uložio stotinu hiljada KM u protekle dvije godine u ovu školu gdje se sada nalazimo, kako bi objekat imao izolaciju, stolariju. Uspjeli smo da obezbijedimo neophodna sredstva, iako je to bilo izuzetno izazovno. Kada pričamo o ovoj stomatološkoj ambulanti, uložili smo oko 30 hiljada KM, na molbu našeg Doma zdravlja, sa čijim rukovodstvom imamo odličnu saradnju, te smo nedavno zajedno otvorili potpuno novu ambulantu u naselju Dragočaj – poručio je gradonačelnik.

Dodao je i to da je više od pola miliona KM uloženo u vrtić koji je takođe izgrađen u Vrbanji.

-Pored toga, radili smo i javnu rasvjetu, legalizovali kuće i još mnogo toga, dakle, riječ je o izuzetno obimnom poslu. Sada smo otvorili i ovu ambulantu, na zadovoljstvo svih, kako djece tako i roditelja. Nastavićemo posvećeno da radimo – dodao je gradonačelnik Stanivuković.

Direktorica JZU Dom zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović istakla je kako je ovo deseta stomatološka ambulanta na području našeg grada, te da je ista namijenjena za uzrast do 18 godina.

-Prošle godine smo dobili dopis sa molbom da se u sklopu ove škole otvori stomatološka ambulanta. Prostor koji smo imali na raspolaganju je ispunjavao uslove, te smo mi zatažili od Grada da prisutpimo izradi elaborata. Pokušavamo da svim građanima učinimo primarnu zdravstvenu zaštitu što dostupnijom, te upravo zbog toga širimo mrežu ambulanti na teritori grada – istakla je direktorica Todorović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić čestitao je Domu zdravlja i Gradu na realizaciji ovog projekta.

-Grad Banja Luka i Dom zdravlja su riješili inicijativu koju su pokrenuli članovi ove mjesne zajednice. Priča o školskim ambulantama počela je prije šest do sedam godina kada smo krenuli u projekat, sa ciljem da budemo bliži djeci i da ambulante smjestimo u škole. Uvijek napominjem to da Dom zdravlja predstavlja odličan model razvoja školske stomatologije, koji lično predstavljam u cijeloj Republici Srpskoj – kazao je on.

Doktor stomatologije, Jelena Klepić dodala je kako u svih deset stomatoloških ambulanti na području grada je raspoređeno više od 3 hiljade djece.

-Stomatološkoj ambulanti koja se nalazi u sklopu ove škole pripadaće djeca iz Vrbanje, Debeljaka i Zelenog vira. Takođe, usluge mogu dobiti i djeca iz MZ Česma i Ada. Ukupan broj djece koji će gravitirati ovoj ambulanti je nešto više od hiljadu, tačnije oko 500 školske, 300 predškolske i 300 srednjoškolske djece. Ukoliko se ukaže potreba, ambulanta će raditi savaki dan – istakla je ona.

Predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat realizovan na zadovoljstvo svih.

-Srećan sam i zadovoljan zbog početka rada ove školske stomatološke ambulante, posebno jer sam ja ovdje i završio svoje osnovno obzraovanje i srećan sam zbog djece koja sada tu idu u školu – kazao je predsjednik Skupštine.

Direktor škole OŠ „Stanko Rakita“ Vrbanja, Darko Branković takođe je iskoristio priliku da izrazi zadovoljstvo što je ova škola dobila stomatološku ordnaciju, dok je predsjednik savjeta MZ Vrbanja, Dušan Jannjić naglasio kako su mještani zadovoljni onim što je urađeno, te je zahvalio svima koji su bili dio ovog projekta.

U ovoj ambulanti usluge će biti pružane i za odrasle pacijente i to svake srijede od 12.30 do 19.30 časova.

Radno vrijeme ove ambulante je ponedjeljkom i utorkom od 07.30 do 14.30 časova, a srijedom od 12.30 do 19.30 časova.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Aktuleno