Connect with us

Politika

Komemoracija u Potočarima opet uzburkala strasti: Umjesto pomirenja, nove tenzije i STARE MRŽNJE

Ovogodišnja komemoracija bošnjačkim žrtvama u Potočarima, kao i mnoge prethodne, protiče u znaku uzavrelih tenzija i međusobnih optužbi o tome “ko je počeo rat” i čije su žrtve teže i bolnije.

Kao da su samo čekali povod, za eskalaciju strasti povodom današnjeg pomena stradalim Bošnjacima pobrinulo se Udruženje “Majke Srebrenice”, prijeteći blokadom tog grada ukoliko OHR i međunarodna zajednica, kako su poručili, ne sankcionišu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Njegov grijeh je, navode, to što je “Majke Srebrenice” nedavno nazvao “motorom mržnje”, pri tome prozivajući pojedine čelnice tog udruženja da su se posljednjih godina, prema njegovim riječima, enormno obogatile.

– Ako OHR i međunarodna zajednica dozvole da Grujičić pređe crvenu liniju, mi majke Srebrenice i čitavog Podrinja imaćemo žestoku reakciju! Ulazak u Srebrenicu će biti blokiran, pa da vidimo lica onih koji će smjeti pred očima svijeta krenuti na majke Srebrenice, na majke nevino ubijene djece – saopšteno je iz tog udruženja.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za Srpskainfo kaže da nije iznenađen optužbama i prozivkama na njegov račun, te da bi se, kako tvrdi, nešto slično dogodilo i da je uoči komemoracije u Potočarima konstatovao kako je sunčan dan.

– Potpuno su očekivani napadi tog udruženja. Kada sam govorio o motorima mržnje prvenstveno sam mislio na čelnice tog udruženja, poput Munire Subašić koja zaista ne može da sakrije mržnju prema srpskom narodu. Ona je doživjela tragediju i to duboko poštujem, ali tragediju su doživjele i srpske majke kod kojih ne postoji takva mržnja. Prilikom komemoracija srpskim žrtvama u Podrinju niste mogli da čujete nijednu izjavu koja je makar podsjećala na govor mržnje – kaže Grujičić.

Dodaje kako je svuda i u svakoj prilici isticao da pravda mora da bude zadovoljena za sve žrtve, te da zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, treba da odgovaraju pred licem zakona.

– Nemoguće je doći do pomirenja, napretka i boljeg života ako svake godišnjice imamo vraćanje u devedesete, kada se potencira na ucjenama, uslovljavanjima, mržnji. Zašto ambasadori zapadnih zemalja nikad nisu došli u Bratunac na komemoraciju srpskim žrtvama? To što razna bošnjačka udruženja stalno traže stranu intervenciju vidim kao pokušaj dizanja tenzija i ostvarenja njihovih ciljeva, a to je da Srebrenicu izdvoje iz Republike Srpske i da se ponovo vrate vremena kada su iz Srebrenice pokretane inicijative za rušenje Srpske, Srbije i svega što je srpsko – kaže Grujičić.

KLJUČ ISTORIJE

U izjavi kojom je “isprovocirao” Majke Srebrenice da zaprijete blokadom tog grada ukoliko ga OHR i međunarodna zajednica ne sankcionišu, aktuelni načelnik Srebrenice, između ostalog, rekao je da je jedino što očekuje to da Bošnjaci razumiju i bol porodica srpskih žrtava.

– Na naša groblja stranci, kao ni Bošnjaci, nisu stavili nijedan cvijet. Ovdje svi znamo da je “ključ istorije” u Naseru Oriću, za koga mi Srbi znamo da nikad neće biti osuđen za stravične zločine nad komšijama. On je slobodan čovjek, “heroj” Bošnjaka i Zapada, a zavio je u crno ne samo Podrinje, nego je kriv i za zločine u pola Bosne – rekao je Grujičić.

Srpskainfo

Politika

DODIK PONOVO U MAĐARSKOJ! Kod Orbana ostaje dva dana!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik počinje danas dvodnevnu posjetu Mađarskoj u okviru koje je predviđen sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom i prisustvo svečanom otvaranju manifestacije “Srpski dani”.
Predsjednik Srpske danas će se u 17.30 časova sastati se episkopom budimskim Lukijanom u Tekelijanumu u Budimpešti, gdje će potom u 18.00 časova prisustvovati svečanom otvaranju manifestacije “Srpski dani”.

Sutra, drugog dana posjete Mađarskoj, Dodik će u 12.00 časova održati sastanak i radni ručak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Karmelićanskom manastiru u Budimu,
najavljeno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Srpska pravoslavna Eparhija budimska donijela je odluku o osnivanju manifestacije “Srpski dani” koja će trajati cijeli oktobar.

Nastavi čitati

Politika

KARAN O ŠMITU “Mi ćemo samo pokazati i dokaziti da je on NIKO I NIŠTA”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da Kristijan Šmit ne postoji i da je on niko i ništa.

– Mi sada provjeravamo ono što se već zna i što svi znamo i što je provjerljivo. Sve što radi, njegovo bitisanje, kretanje i djelovanje u BiH od prvog dana do danas je nezakonito sa aspekta kretanja stranaca – naglasio je ministar Karan.

On je izjavio novinarima u Modriči da će po ko zna koji put ponoviti da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, krši Dejtonski sporazum, krši i sve tekovine zajedničkog življenja u BiH koje su dostigla tri konstitutivna naroda kroz zajedničke institucije.

– Mi ćemo samo pokazati i dokaziti da je Šmit niko i ništa – poručio je Karan.

Nastavi čitati

Politika

DODIK O SNSD-u “Ponovni cilj nam je pobjeda na lokalnim izborima naredne godine”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je reizabran na ovu funkciju na današnjem stranačkom Saboru u Doboju, poručio je da je SNSD autonomna stranka i da nikome nije dužna osim narodu Republike Srpske koji joj glasanjem daje političku snagu i volju za dalji rad.

Dodik je rekao novinarima da je njegov izbor rezultat prethodne široke rasprave unutar ove organizacije i da je ponosan na iskazanu podršku u svim mjesnim, opštinskim i gradskim odborima i strukturama SNSD-a u Republici Srpskoj.

“Kao predsjednik SNSD-a od njenog osnivanja ponosan sam na njenu snagu koja se mogla vidjeti i danas na Saboru u prisustvu velikog broja delegata, kao i predstvanika drugih političkih partija iz Republike Srpske i inostranih prijatelja – od Kine, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije i drugih, koji su potvrdili da Republika Srpska danas ima više razumijevanja i prijatelja nego ikada”, rekao je Dodik.

On je ukazao na važnost kontinuiteta izbornih pobjeda – lokalnih i opštih, i kao ponovni cilj SNSD-a postavio pobjedu na lokalnim izborima naredne godine.

Prema njegovim riječima, snaga SNSD-a zasniva se na okupljanju i stalnom prilivu novih članova, pa ova stranka trenutno broji oko 202.000 članova, od oko milion građana u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska zaslužuje da ima snažnu partiju i mi radimo sve najbolje moguće u interesu Srpske. Smatramo da je borba na nivou BiH bespotrebna, da crpi snagu i da tamo ne možemo biti zagrađeni u našoj budućnosti”, naveo je Dodik.

On je najavio da će sa političkim partnerima nastaviti političke bitke, ističući programsko opredjeljenje da BiH ne treba biti članica NATO-a.

“I dalje imamo pozitivan odnos prema EU integracijama ali to ne znači da budemo spriječeni da sarađujemo sa našim prijateljima”, naveo je Dodik.

On je poručio da je izbor rukovodstva političke partije njena unutrašnja stvar i to je autentično pravo SNSD-a, svidjelo se to kome ili ne.

“Ostaćemo na političkom nebu i ojačaćemo potencijale. Ne odustajemo od borbe koja nas čeka, a znamo da ona nije laka”, rekao je Dodik, ističući da današnja snaga SNSD-a iskazana u Doboju svjedoči o tome da je dovoljna da se pobijede svi dalji izazovi.

Govoreći o reafirmisanju prava naroda na samoopredjeljenje i miran razlaz, Dodik je istakao da je to cilj koji je SNSD davno postavio i da kao takav ostaje, jer BiH nema smisla.

“U toj BiH stalno gubimo snagu, volju i energiju na stvarima koje se iznova redefinišu. Mislimo da srpski narod nema budućnosti i da ga treba izvesti iz neuspješne i propale BiH”, poručio je Dodik.

On je rekao da su SNSD i Republika Srpska za miran pristup, te kada se stvore uslovi, prilike i okolnosti da se ponudi i miran razlaz.

“Da živimo mirno kao dobre komšije, sa dovoljno visoko podignutim ogradama”, naveo je Dodik.

On je rekao da je BiH eksperiment koji zabavlja neke ljude u velikim kancelarijama u svijetu.

“Da je nakon rata napravljeno razgraničenje i da su formirane posebne države, danas bi postojao prosperitetan i miran, a ne nestabilan region kakav trenutno gledamo”, poručio je Dodik.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno