Connect with us

Politika

KOMPLIKOVANO U FEDERACIJI! U vlast moguće bez Izetbegovića, ali ne i bez HDZ BiH

Opozicioni blok u FBiH, koji čini osam političkih partija, sklopio je sporazum o formiranju većine na svim nivoima vlasti u FBiH i na nivou BiH, a u kome nema mjesta za Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Tzv. osmica koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) ostavila je mogućnost pregovora s ostalim političkim subjektima, a prvenstveno s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ), bez koje, realno gledano, teško da mogu ostvariti zacrtani cilj.

Mjesta u novom političkom savezu na nivou FBiH, ali i BiH, lideri osam stranaka ostavili su i za Demokratsku frontu (DF) kojom rukovodi Željko Komšić, ali i opozicionim strankama koje dolaze iz Republike Srpske. Na tom planu, bar prema prvim najavama, nije toliko poželjan SNSD, ali stranka na čijem čelu je Milorad Dodik ostavljena je kao opcija.

Lideri “osmice”, komentarišiću novi blok, istakli su da pregovori o tome šta je potrebno da se formira većina uveliko traju. Ipak, isto tako, svjesni su da to neće uspjeti ostvariti bez dodatne podrške.

“Mi očekujemo da se još neke političke stranke priključe ovom sporazumu”, rekao je za “Oslobođenje” Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Dio opozicije, bar prema dosad izrečenom, nije ni za opciju da se u vlast zove Komšićev DF, jer sumnjaju da on sarađuje s Bakirom Izetbegovićem.

Dok se čeka na odgovor HDZ BiH, postavlja se pitanje da li je bez njihove pomoći moguće formirati vlast na svim nivoima bez SDA?

“U teoriji je moguće, u praksi puno problema! Čak i ako se dogodi da probošnjačke oporbene stranke izbace SDA iz vlasti, procjenjujem da takav savez neće biti dugoga vijeka. Jedini, naime, zajednički imenitelj prvo ‘trojke’, a ubuduće i ‘osmorke’ bilo je protivljenje politici SDA. To je legitimno jer je ova stranka zbog niza afera, poput Osmice, prisluškivanja, Asima, respiratora, jedan od simbola institucionalne korupcije i kriminala”, kaže za “Nezavisne novine” Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista BiH”.

Prema njegovim riječima, da li će biti moguće isključiti SDA iz ove priče, vidjeće se i nakon što se popuni Dom naroda.

“Tko u bošnjačkoj reprezentaciji, odnosno klubu Doma naroda bude imao većinu, taj će činiti vlast. Ne treba smetnuti s uma da izbacivanje SDA nije samo plod domaće pameti bošnjačke oporbe, nego utjecaja stranaca. Prije svih SDA. Zbog niza poteza ove stranke koja je zajedno s DF-om najteže radikalizirala odnose u Federaciji BiH još od okončanja rata”, smatra Krešić i dodaje da se većina bez SDA može praviti i na nivou BiH.

“No svejedno, SDA ima najveći izborni potencijal te je zbog toga ovaj potez jako riskantan. Za samu SDA odlazak u oporbu neće nužno biti loš jer je nemoguće iskorijeniti ovu stranku koja je jedan od temeljnih stupova političkog sustava”, istakao je Krešić.

Tanja Topić, politička analitičarka, naglašava da je kompletna situacija još na hipotetičkom nivou, a saglasna je i da stanje u Domu naroda može odrediti dalji tok svih sabiranja i oduzimanja.

“Ono što je konstanta koja se ne može zaobići je HDZ BiH, koji je nemoguće  izbjeći u bilo kojoj računici”, kaže Topićeva za “Nezavisne” i dodaje da to praktično znači da se u priču uključuje i SNSD.

“Znamo da je partnerstvo između SNSD-a i HDZ-a neraskidivo, tako da mislim da oni dolaze u paketu. A pošto znamo da je tanka linija između ljubavi i mržnje, ne bi trebalo da nas iznenadi nova stara veza SDA – HDZ – SNSD. Oni imaju više iskustva u pregovorima i dogovorima, odnosno pravljenju matematičkih koalicija”, zaključila je Topićeva.

Politika

JEDAN KANDIDAT, JEDAN GRAD Crnadak poručuje da opozicija treba zbiti redove za lokalne izbore

Ako iko razumije potrebu da se prekinu izborne malverzacije, onda su to građani Doboja, koji se sa pravom smatra glavnim gradom izbornih prevara u cijeloj BiH.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Igor Crnadak nakon radnog sastanka sa Predsjedništvom Gradskog odbora PDP Doboj, na kojem je upoznao lokalno rukovodstvo stranke da se nastavlja politička borba za obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore, odnosno za uvođenje tzv. paketa integriteta, sa skeniranjem listića, otiskom prsta glasača, video nadzorom i brojnim drugim tehnološkim izmjenama, kako bi se zaustavila krađa narodne izborne volje već na izborima 2024. godine.

Crnadak je naglasio da PDP nikad nikome neće popustiti oko pitanja kao što su teritorija Republike Srpske, institucije, imovina, nadležnosti, ustavni zaštitni mehanizmi i drugo, ali da su u ovom trenutku korupcija i stranačka okupacija svih institucija Republike Srpske najveća opasnost za njen razvoj i budućnost.

– Ne smijemo dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD režima. Nažalost, skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika, koji se održao prije neki dan pred Sudom BiH pokazuje da vlast ide tim putem – rekao je Crnadak.

On je, takođe, istakao da je opredjeljenje PDP da se u što većem broju gradova napravi referendumski ambijent, sa jednim kandidatom opozicije, koji će se boriti protiv kandidata režima.

– U narednom periodu će biti intenzivirane aktivnosti unutar opozicije u cilju čvršćeg povezivanja i bolje koordinacije, a PDP će prve sastanke u tom smjeru imati već naredne sedmice – poručio je Crnadak.

Razgovarajući o nadolazećim lokalnim izborima predsjednik GrO PDP Doboj, Olivera Nedić, istakla je jednoglasno opredjeljenje odbora da sve opozicione partije i pojedinci treba da stanu iza jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika Doboja.

Na sastanku konstatovano da je sramota da nijedan medij u Doboju ne prenosi zasjedanja Skupštine grada Doboja, te da građani Doboja imaju pravo znati ko se i kako bori za njihova prava u gradskom parlamentu.
TokTV

Nastavi čitati

Politika

CRNADAK U DOBOJU “Srpska ne smije u SUKOB SA CIJELIM SVIJETOM zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je danas u Doboju komentarisao skup podrške predsjedniku Republike i tom prilikom je rekao da se “ne smije dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”.
– Skup pred Sudom BiH je skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika – istakao je Crnadak, navodi RTRS.

Nastavi čitati

Politika

MAJKL MARFI “VEĆ NAPISAO I PRESUDU”: U Sudu BiH rade što im kaže američki ambasador

Advokat Branko Lukić izjavio je da, ukoliko ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Miloša Lukića bude zakazano za 20. decembar, to će biti dokaz da je odluka po žalbi odbrane unaprijed donesena, jer u Sudu BiH “rade što im kaže američki ambasador”.

Lukić je ukazao da će, ukoliko ročište bude stvarno zakazano za 20. decembar, prije nego što se riješi po žalbi odbrane, biti očito da je prejudicirana odluka, i ističe da to treba da bude jedan od razloga za prigovor.

– Vrijeme će pokazati da li je zakazano pre nego što je odlučeno po žalbi, unapred znajući da će žalba odbrane biti odbijena – rekao je Lukić komentarišući to što je na sajtu Suda u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište Dodiku, a da još nije donesena odluka vanraspravnog vijeća po žalbi odbrane.

Lukić je dodao da nepočinstva isplivaju na vidjelo i da je vrlo teško skrivati takve stvari, da se uvijek nešto pokaže, čak i kod velikih sila, a kamoli kod Tužilaštva i Suda BiH.

Lukić smatra da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi “već napisao i presudu”, jer kako navodi “oni dole se ništa ne pitaju, oni rade što im kaže američki ambasador”.

– Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti je. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Znamo kako su eliminisali dva čovjeka koji su pokušali da naprave dedolarizaciju – Muamer Gadafi i Sadam Husein izgubili su glavu. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH koji očito ne razumiju – kaže Lukić.

Prema njegovim riječima, suviše je to za američke mozgove da znaju šta je to konstitutivnost naroda.

Oni, ističe, jedva da razumiju i šta je jedan čovjek–jedan glas, a kamoli konstitutivnost naroda.

Lukić je napomenuo da je Sud BiH “nepostojeća organizacija”, jer nisu navedeni kao organ u Dejtonskom sporazumu, kao i da je formiran s ciljem urušavanja Republike Srpske.

– Nije njima Milorad Dodik cilj, njima je cilj Republika Srpska. Hoće da je uruše i naprave unitarnu BiH. Јer oni bi napravili i dali Bošnjacima državu, ali neće da ima čista muslimanska država u Evropi, i onda nas guraju da im mi radimo prljav posao – rekao je Lukić.

Lukić je istakao da Amerikancima ne treba dozvoliti da prave svađu na Balkanu, ali da to Bošnjaci za sada ne prihvataju.

On je naveo da Bošnjaci ne prihvataju istinu da su im Amerikanci neprijatelji, da stalno prave svađu, haos, ratove, uvode sankcije, prave neprijatelje i ucjenjuju.

Lukić je ukazao da bi Bošnjaci, da imaju imalo državotvornog u sebi, shvatili da im stranci nisu potrebni jer samo prave haos, naglasivši da su narodima na ovom prostoru potrebni mir i pomirenje, da treba da žive, ako ne mogu jedni s drugima, onda jedni kraj drugih, ne slušajući Amerikance.

– Oni su jedini ljudi islamske vjeroispovjesti koji su na strani Amerike. Amerika je uspjela da okrene cijeli islamski svijet protiv sebe, opravdano. Ne sluša ih niko više, nemaju nikakav kredibilitet u islamskom svijetu – kaže Lukić.

Lukić je dodao da nažalost bošnjačka vrhuška u BiH, zbog uskih ličnih interesa, ne dozvoljava svom narodu da uđe u pomirenje sa ostala dva naroda u BiH.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Nastavi čitati

Aktuelno