Connect with us

Region

Konferencija o obnovljivim izvorima energije: Potrebna velika ulaganja, reforme i nove navike

Regionalna konferencija “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” održava se u Beogradu. Konferenciji prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Konferencija, koju organizuju ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu – od velikog je značaja za Republiku Srpsku, zato što je Norveška prepoznala energetske vrijednosti Republike Srpske i zainteresovana je za saradnju sa našom zemljom, poručio je ministar energetike Srpske, Petar Đokić.

Energetska tranzicija, pojašnjava Đokić, odvija se kao globalni proces, u koji je uključena i Srpska.

Srbija i zemlje regiona moraće da promijene strukturu svog energetskog sektora, koji će dobiti više obnovljivih izvora energije, kao i da bolje sarađuju u ovim pitanjima, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Nadam se da će biti pronađena neka rejšenja za bolju budućnost – rekao je Vučić na regionalnoj konferenciji.

FOTO: RTRS
U uvodnom obraćanju Vučić je ukazao na probleme sa diversifikacijom snabdijevanja gasom i naftom, ističući da Srbija i dalje nije u poziciji da poveća obnovljive izvore energije, što znači da će morati mnogo reformi da sprovede i mijenja navike.

Vučić je rekao da će morati mnogo novca da se uloži u energetiku od 16 do 33 milijarde evra, kako bi se postigao napredak u ovom sektoru.

– Moraju se mnogo bolje povezati prenosni sistemi, interkonektori između država regiona – kaže Vučić.

Vučić je naveo da je 3,4 odsto predviđen deficit u budžetu Srbije za narednu godinu, ali gotovo 45 odsto ide na rashode za snabdijevanje energentima, što pokazuje koliko je to važno.

– Mnoge stvari možemo da uradimo zajedno, imamo hiljadu ideja. Koje treba proširiti na sve zemlje u regionu, da delamo zajedno, inače nisam siguran šta će da bude sledeće zime – rekao je Vučić.


Izaslanik norveškog premijera Andreas Eriksen najavio je da će Vučić posjetiti Norvešku za dvije sedmice, gdje će Eriksen je rekao da je rat u Ukrajini doveo do problema u energetici, kao i da se radi na pitanju klimatskih promjena, te istakao značaj još bliže saradnje u ovim pitanjima i pronalaska rješenja i na političkom i ekonomskom nivou.

Eriksen je učesnicima skupa prenio i norveška iskustva u “zelenoj tranziciji”, kao i da je struja već obnovljiva, a Norveška elektrifikovana.

– Svijetu je potrebno više čiste pouzdane energije. Treba da zemlje sarađuju – naglasio je Eriksen.

U Beogradu se održava regionalna konferencija o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu, na kojoj će lideri zapadnog Balkana da razgovaraju o potencijalima i mogućnosti povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije u regionu.

Konferenciju organizuju ambasade Norveške u Srbiji i BiH, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Skupu će prisustvovati predstavnici vlasti, regulatornih agencija i energetskih kompanija iz zemalja zapadnog Balkana i Norveške.

RTRS

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno