Connect with us

Banjaluka

KONKRETNA PRONATALITETNA MJERA: Zakonom zabraniti davanje otkaza trudnicama

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu Zakona o radu, koji bi precizno definisao da je poslodavcima zabranjeno raskidati radni odnos sa ženama koje su u drugom stanju, odnosno, sa trudnicama.

Rekla je ovo poslanik PDP, Tanja Vukomanović, te naglasila da će ovo biti konkretna pronatalitetna mjera koja bi mnogim porodicama dala osjaćaj sigurnosti i mnogim ženama otklonila prepreku na putu da postanu majke.

– Zakon o radu propisuje da ne smije biti diskriminacije prilikom zapošljavanja, kao i to da trudnoća ne smije biti razlog za otkaz, ali s obzirom na to da nije precizno definisano, u praksi je to potpuno drugačije. Mnoge žene ostaju bez posla u trudnoći, mnogima se ne produžavaju ugovori samo iz razloga jer su u drugom stanju. Sve to dovelo je do toga da mnoge žene odgađaju trudnoću zbog nesigurnosti, straha da će ostati bez posla ili toga što nemaju stalni posao – rekla je Vukomanović.

Dodaje da idu u pravcu da se zakonom precizno definišu obaveze poslodavca, odnosno to da žena ne smije ostati bez radnog odnosa tokom trudnoće, sve do isteka porodiljskog odsustva.

– To ne bi bilo veliko opterećenje za poslodavce, jer porodiljsko odsustvo svakako refundira Fond. Razgovarali smo sa mnogim ženama koje odgađaju trudnoću jer nemaju siguran posao, sa mnogim pravnicima, udruženjima koja se bave zaštitom porodice, a naredne sedmice razgovarećemo i sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, sve kako bismo napravili konkretan, i u praksi primjenjiv, prijedlog protiv koga, sigurna sam, niko neće imati ništa protiv – navodi ona.

Podsjeća da Republiku Srpsku iz godine u godinu napušta sve više ljudi sa kojima odlaze i djeca, te da oni koji ostaju ovdje često odgađaju potomstovo, a jedan od najčešćih razloga jeste upravo ekonomska (ne)sigurnost, odnosno siguran posao.

– Želim da od Republike Srpske napravimo zemlju u kojoj trudnica ne može ostati bez posla. Vjerujem da bi ovakav zakon napunio porodilišta širom Srpske, jer znam iz iskustva koliko žene oko mene zbog straha od otkaza još uvijek odgađa trudnoću – zaključila je ona.

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI NAPREDUJU PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Banja Luka će uskoro dobiti pet novih oaza za uživanje

Banja Luka će uskoro dobiti pet novih parkova, a radovi na ovim lokacijama odvijaju se predviđenom dinimikom.

Naime, radovi napreduju kako na velikom gradskom parku kod TC “Delta”, tako i u ”Parku knjige” između Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Kuće Milanovića”, ali i Parku oslobođenja – posvećenog Banjalučkom veleizdajničkom procesu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

Takođe, napreduje i izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu, dok su u toku i radovi na izgradnji Ćiriličnog parka na “Kupusištu”.

Uz pet novih oaza naš grad će osim novih sadržaja dobiti i jedan potpuno novi izgled.

 

Nastavi čitati

Aktuelno