Connect with us

Društvo

KONTROLE NA PUMPAMA! Potrošači sumnjaju u uređaje za istakanje goriva

Tokom prošle godine Inspektorat Republike Srpske izvršio je 190 kontrola na benzinskim pumpama, gdje su u 46 slučajeva utvrđene nepravilnosti, te su zbog toga izrečene kazne u iznosu od 276.000 KM.

Naime, kako su rekli iz Inspektorata Srpske, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu sa zakonom, formiranje cijena u smislu poštivanja marže, te redovno dostvljanje podataka Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, prenose Nezavisne.

“U ovoj godini na benzinskim stanicama izvršeno je oko 30 kontrola, od čega su svega dvije bile sa utvrđenim nepravilnostima”, kazali su u Inspektoratu Srpske.

Dodaju da tržišna inspekcija u kontrolama benzinskih stanica, između ostalog, provjerava i da li su svi uređaji za istakanje goriva verifikovani u propisanim rokovima od strane nadležnog tijela.

“U slučaju da se utvrdi da je protekao rok za verifikaciju, a ona nije izvršena, inspektor izriče mjeru zabrane upotrebe uređaja i nalaže da se izvrši verifikacija putem nadležnog tijela. Zakonom o metrologiji propisana je kazna u iznosu od 1.000 KM za pravno lice i 200 KM za odgovorno lice u pravnom licu, ukoliko ne izvrši periodičnu verifikaciju”, pojasnili su iz Inspektorata.

Dodaju da potrošači često iznose sumnje u ispravnost uređaja za istakanje goriva, u smislu da se u rezervoar natoči količinski manje od količine prikazane na aparatu.

“Jedini način da se potvrdi ispravnost uređaja za istakanje jeste ispitivanje od strane ovlaštenog tijela, koje i vrši periodičnu verifikaciju mjerila”, dodaju oni.

Kako kažu, s obzirom na to da je u proteklom periodu akcenat inspekcijskih kontrola u najvećoj mjeri bio usmjeren na ciljane kontrole formiranja cijena tečnih naftnih goriva u smislu pridržavanja propisane marže, namjera tržišne inspekcije je da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim tijelom izvrši ciljane kontrole mjerila, upravo kako bi se otklonila sumnja u njihovu ispravnost.

Prema njihovim riječima, veliki broj potrošača želi da na benzinskim stanicama ne dobijaju račune za izvršenu uslugu.

Zakonom o trgovini propisano je da je trgovac dužan za svaku prodatu robu ili izvršenu uslugu kupcu izdati fiskalni račun ili drugi odgovarajući račun u skladu sa zakonom, a za ovaj prekršaj propisana je kazna u iznosu od 800 KM do 4.000 KM za trgovca – privredno društvo i od 300 KM do 1.500 KM za odgovorno lice u privrednom društvu.
BL portal

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Društvo

ZEMLJOTRES KOD MOSTARA! Kratko ali jako

BiH je pogodio zemljotres.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Društvo

EVO GDJE I KADA TAČNO stižu snijeg i susnježica u BiH

Meteorolozi su objavili prognozu vremena u BiH do petka, te otkrili kada i gdje tačno dolazi najveća promjena. Mogući su snijeg i susnježica.

Za sutra, 16. april najavljuju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost ujutro, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom BiH.

Na planinama će kiša prelaziti u susnježicu. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan.

Jutarnja temperatura biće od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru do 28 stepeni.

U srijedu nas očekuje oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. U nizijama centralne, istočne i zapadne BiH je moguć snijeg ili susnježica. Vjetar će biti slab sjeverni i sjeveroistočni, u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni, prenosi ATV.

Jutarnja temperatura biće od nula do šest, na jugu do 10, a dnevna od dva do osam, na jugue od osam do 15 stepeni Celzijusovih.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura biće od nula do šest, na jugu do osam stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna od dnevna od deevt do 16 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorošloškog zavoda.

Danas će u BiH biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslije podne i krajem dana, očekuje se postupni porast oblačnosti. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, a poslije podne na momente i pojačan.

Najviša dnevna temperatura biće od 23 do 29, u sjevernim područjima do 32 stepena Celzijusova.

Glas Srpsk

Nastavi čitati

Aktuelno