Connect with us

Politika

KOŠARAC TVRDI “Rusi zahvalni Srpskoj jer NISMO PODRŽALI UVOĐENJE SANKCIJA”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je ruska strana izrazila zahvalnost predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama jer nisu podržali uvođenje sankcija Rusiji.
Košarac, koji je kopredsjedavajući Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju BiH, naveo je nakon sastanka sa koopredsjedavajućim Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju Ruske Federacije Antonom Šalaeom, da sve to govori o dobrim odnosima i ruskoj posvećenosti da se zajednički rješavaju važna pitanja.

“S druge strane, potpuno odgovorno tvrdimo da je naša politika ispravna, da nismo oni koji na neki način pokušavaju da prate određenu evropsku histeriju kada je u pitanju Ruska Federacija”, rekao je Košarac za RTRS.

On je naveo da je potrebno istaći zahvalnost Rusiji zbog isporuka gasa Srpskoj po mnogo nižim cijenama, što govori prije svega o ispravnoj i adekvatnoj politici predsjednika Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Košarac je naveo da je na sastanku bilo riječi o značaju izgradnje istočne nove interkonekcije, te dodao da je ta blokada nepotrebna i proizvod određenih političkih predrasuda političara iz FBiH.

“Smatramo da implementacija tog projekta može biti od koristi svim građanima i privrednicima, kako Srpske, tako i FBiH”, ocijenio je Košarac.

On je rekao da je na sastanku razgovarano o energetskim projektima, dodajući da zajednički nivo nema ustavnu nadležnost u oblasti energentike.

“Usmjerili smo sve aktivnosti na koordinaciju aktivnosti između budućih investitora iz Ruske Federacije sa Srpskom, odnosno Vladom Srpske. Tamo gdje se izrazi potreba da se razvijaju takvi energetski projekti i u FBiH, ne sumnjam da neće biti saradnje od Ruske Federacije”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da su govorili i o tome da u narednim danima predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH dođu u posjetu Rusiji, s ciljem da se ubrzaju određene aktivnosti koje su neophodne s ciljem uvećanja spoljno-trgovinske razmjene određenih proizvoda.

“Vjerujem da ćemo u narednim danima organizovati jednu vrstu takvog sastanka koja će značiti implementaciju upravo danas dogovorenih zaključaka sa ovog sastanka”, naveo je Košarac.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi premijer Radovan Višković, boravi u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Politika

RADO SAVIĆ ODGOVORIO LJUBIŠI PETROVIĆU Objavio satirični tekst u kojem proziva “MAGARCE” i “gazda Ljubišu”

Načelnik Lopara Rado Savić na društvenim režama objavio je satirični tekst u kojem proziva “magarce” i “gazda Ljubišu”.
Iako nije sasvim jasno na koga je Savić precizno mislio kad je pominjao tovarnu životinju, mnogi su njegovu satiru, objavljenu na Fejsbuku, povezali s otvorenim sukobom koji načelnik Lopara već danima ima sa svojim partijskim kolegom iz SDS i gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem.

U objavi na Fejsbuku, kojoj je dao naslov “magarac gavreša”, Savić, između ostalog, navodi da je juče na tribini u Loparama, “kaže Sneža ekolog iz Bijeljine, da je bolje da mi na Majevici gajimo magarce nego da otvaramo rudnik”.

– Razmišljam cijelo vrijeme kako doći do dobrog magarca, gdje ga naći!? Ne lezi vraže, upalim TV i sam se preporuči jedan divan magarac iz BN. Samo što njaknu sa BN TV, po njakanju mu poznah da je grlo gazda Ljubišino. Navikao taj mladi magarčić na zeleniš iz ugljevičke RiTE. Pojede 5.000 travki i uhvati ga magareće ludilo zbog kojeg zaboravi na RiTE. Ali, pomože mu njegov gazda dr Lj. i propisa terapijsku dozu litijum-karbonata – naveo je Savić.
Terapija je imala efekat, dodao je načelnik Lopara, “pa se magarence razdraga po Majevici i stade vodit tuđu brigu”.

– Poče svake Nedjeljice njakati o Loparama i Majevici. I džaba se ponadah da ćemo naći dobro magare. Ovo neće lasno od svog gazde, tamo mu je slasno, pa nama Majevičanima ostaje da deveramo naše muke sami – objavio je Savić na Fejsbuku, dodajući da se radi o “satiri, da se ovi zabrinuti momčići iz BN ne sataru od njakanja”.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

SATLER U MOSTARU NAJAVIO milijarde za BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler najavio je dodatna finansijska sredstva EU za BiH.
Inače, Satler je danas došao u Mostar, gdje bi se trebao sastati s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona. Šef Delegacije EU u BiH otkrio je da će se, između ostalog, razgovarati i o dodatnim sredstvima EU za BiH.

– Pred kraj sedmice, takođe, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od šest milijardi evra – rekao je Satler.

On je, između ostalog, poručio da s obzirom na institucionalni sistem, EU malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

– Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kad je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana. Međutim, potencijala je mnogo više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma – poručio je Satler.

Nastavi čitati

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno