Connect with us

Svijet

Kralj Čarls zahvalio na podršci NAKON DIJAGNOZE

Britanski kralj Čarls izrazio je zahvalnost svima koji su mu poslali poruke podrške nakon što mu je dijagnostikovan rak, što je njegov prvi javni komentar otkako je Bakingemska palata objavila da će monarh odložiti neke angažmane kako bi se podvrgao liječenju.

“Želio bih da izrazim najsrdačniju zahvalnost na brojnim porukama podrške i lijepim željama koje sam primio posljednjih dana”, rekao je Čarls u saopštenju.

Palata je u ponedeljak saopštila da je Čarlsu (75) dijagnostikovan oblik raka, manje od 18 mjeseci od početka njegove vladavine.

“Kao što će svi oni koji su bili pogođeni rakom znati, takve ljubazne misli su najveća utjeha i ohrabrenje”, rekao je Čarls, prenosi Gardijan.

Kralj je rekao da je ohrabrujuće čuti kako je njegova dijagnoza pomogla da se skrene pažnja na organizacije koje podržavaju oboljele od raka.

“Jednako je ohrabrujuće čuti kako je dijeljenje moje sopstvene dijagnoze pomoglo da se unaprijedi razumijevanje javnosti i osvijetli rad svih onih organizacija koje podržavaju oboljele od raka i njihove porodice širom Velike Britanije i svijeta. Moje doživotno divljenje njihovoj neumornoj brizi i posvećenosti je još veće nakon mog ličnog iskustva”, poručio je britanski kralj.

Čarls boravi na imanju Sandringem u Norfolku tokom terapije i u međuvremenu je predao dio javnih dužnosti princu Vilijamu, ali nastaviće sa zvaničnom papirologijom.

Vijest o njegovoj dijagnozi stigla je nakon što je Čarls proveo tri noći u bolnici prošlog mjeseca gdje je podvrgnut korektivnoj proceduri zbog uvećane prostate.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno