Connect with us

Banjaluka

KRESOJEVIĆ O AKTUELNIM TEMAMA Preuzeli 2/3 tereta poskupljenja, Banjaluka lider u regionu kada govorimo o higijeni

Naša preduzeća su se nalazila u velikim izazovima već 15 mjeseci usljed poskupljenja energenata, prije svega električne energije, drvne sječke i goriva. Intenzivno smo  radili sa rukovodstvom tih preduzeća kako bismo maksimalno uštedjeli na drugim rashodima i ovo nadoknadili. Držali smo isti nivo cijena iako realno u tim uslovima to nije bilo moguće izdržati. I evo sada smo došli u situaciju da smo dvije trećine tereta – deset miliona KM – preuzeli na sebe Grad i preduzeća, a jednu trećinu korisnici usluga.

Kazao je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević govoreći o korekciji cijena usluga preduzeća „Eko toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“.

-Zahvaljujući našim uloženim naporima, Banja Luka je i dalje najjeftiniji grad u Republici Srpskoj po pitanju komunalnih usluga – kazao je on.

Naveo je primjer da četveročlano domaćinstvo koje živi u Banjoj Luci u stanu od 60 kvadrata na mjesečnom nivou treba za sve komunalije da izdvoji 165 KM, a recimo u Doboju je potrebno 300 KM.

-Više od 130 KM je razlika. Kada uporedimo sa platom, to je u Banjoj Luci 11,8 odsto prosječne plate, a u Doboju 23,7 odsto. Za vodu 16,6 odsto jedno domaćinstvo izdvaja u Banjoj Luci, a u Gradišci 29,5 odsto  – dodao je Kresojević.

Ističe da je druga strana priče da se građanima obezbijedi bolje grijanje.

-Cijelu prethodnu godinu sam kandidovao prema Skupštini Grada temu rekonstrukcije toplovodne mreže, čime ćemo smanjiti kvarove odnosno gubitke energije – naveo je gradski menadžer ističući da do sada nije bilo podrške tom projektu.

Govoreći o higijeni u gradu, naveo je da su planovi i zadaci gradske administracije da se dodatno unaprijedi stepen higijene.

-Banja Luka je na zavidnom nivou higijene. Banja Luka je danas lider kada je u pitanju higijena u lokalnim zajednicama. I pored toga, planiramo u narednom periodu da sve više koristimo podzemne kontejenre i to će biti praksa da svaka nova zgrada ima takve kontejnere – nagalsio je on.

Osvrnuo se i na veliki projekat gradnje dvorane za budući teniski spektakl.

-Naša vizija razvoja Banje Luke je jasna. Moramo obezbijediti besprijekorno funkcionisanje komunalnih službi i održavanje grada, socijalne i druge podrške stanovništvu, obezbijediti razvoj infrastrukture kao što imamo projekte vovodova, kanalizacije, novih saobraćajnica u Kuljanima, Motikama, Debeljacima, Priječanima, ali moramo učiniti i nešto što je iskorak za Banju Luku i čime će postati prepoznatljiv grad, jer onaj ko se ne izdvoji ne može da dobije pažnju, a onaj ko ne dobije pažnju ne može očekivati neki dugoročni razvoj. Upravo jedan takav projekat jeste izgradnja teniske arene na makroplanu u smislu velikih projekata, ali imamo takvih i manjih projekata poput izgradnje vidikovca na Banj brdu i uređenja svih plaža u gradu – zaključio je gradski menadžer.

Banjaluka

Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice stigla u Banju Luku, svečanom dočeku prisustvovao i gradonačelnik

Brojni vjernici prisustvovali su liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem povodom svečanog dočeka čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice.

Zajedno sa brojnim vjernicima svečanom dočeku je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je broj vjernika koji se danas okupio u ovoj crkvi najbolji pokazatelj koliko je ovo značajan dan za sve mještane Paprikovca, ali i cijele Banje Luke.

-Raduje me što vidim da je veliki broj naših vjernika danas došao u Hram Svetog velikomučenika Georgija, čiju izgradnju je podržao i Grad Banja Luka ali i ja lično, jer je to pokazatelj da je sve ono što smo započeli na korist naših građana u ovom dijelu grada. Posebno me raduje i to što na veliki hrišćanski praznik – Duhove dočekujemo ovu čudotvornu ikonu sa Svete Gore, koja će na radost svih vjernika od danas biti smještena u ovoj crkvi – poručio je gradonačelnik.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što izgradnja ove crkve napreduje i što se već izvode radovi na uređenju fasade, ograde i crkvenog dvorišta, u kojem će biti izgrađena javna česma i igralište za najmlađe.

Gradonačelnik je podsjetio da danas i gradska „Tržnica“ proslavlja krsnu slavu, ali i da u čast obilježavanja praznika Duhova Grad Banja Luka priprema defile kočija i bogat kulturno-umjetnički program, koji će kod Hrama Hrista Spasitelja biti održan danas od 18.00 časova.

-Duhovi su se nekada obilježavali u Banjoj Luci, a zbog izazovnih vremena tokom Drugog svjetskog rata tradicija obilježavanja je prekinuta, međutim prošle godine vratili smo staru tradiciju i ponovo uspostavili ovu manifestaciju i na to sam ponosan.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da se pridruže programu koji će na Novoj pijaci prirediti gradska „Tržnica“ od 14.00 časova, a potom i defileu kočija i kulturno-umjetničkom programu kod Hrama Hrista Spasitelja.

Starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu, jerej Slobodan Marin rekao je da dolazak čudotvorne ikone predstavlja veliku radost za sve parohijane naselja Paprikovac.

-Ova ikona je dar naših dobrih parohijana, koji su učestvovali u tome da ova ikona dođe sa Svete Gore uz blagoslov našeg episkopa banjalučkog g. Jefrema. Od danas će ova čudotvorna ikona biti kod nas i svaki vjernik imaće priliku da se pomoli nad njom – istakao je Marin.

Inače, riječ o ikoni pred kojom se vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita nalazi se u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori.

Nastavi čitati

Banjaluka

Voda stigla u Martinovac, Dalmatinsku i Tunjice, STANIVUKOVIĆ uručio vaučere

U okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, vodovodni sistem u Martinovcu, Dalmatinskoj i Tunjicama je pušten u funkciju, a mještane je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom gradonačelnik je mještanima uručio i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu i naglasio je da su se susreli sa mnogim izazovima kako bi vodu doveli upravo na ovaj lokalitet.

-Ovo su značajna naselje, blizu centra grada. Broje nekoliko hiljada stanovnika, a susreću se sa ovakvim izazovima. Morali smo se uhvatiti u koštac sa ovim problemima, a većinu njih smo tretirali kroz projekat „Voda 3“, dok ćemo dio tretirati kroz „Vodu 4“. Plan nam je da u godini koja je pred nama riješimo problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji grada Banjaluke. Završetkom vodovodne mreže u dijelu naselja Šargovac korak smo bliže ispunjenju naših ciljeva. – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ova gradska administracija na sebe preuzela obavezu da riješi problem koji se činio kao nerješiv.

-Uz sve to, ovi ljudi će isto tako dobiti i besplatan priključak. Vodi su se nadali ali ne i besplatnom priključku. Želim da ovo bude na koristi našim ljudima – istakao je on.

Jedan od mještana, Mićo Radoja iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i gradskoj administraciji na svemu što su učinili za ovaj kraj.

-Doveli su vodu, a sada imamo i besplatne priključke na vodovodnu mrežu. Sve ono što ćemo kandidovati u narednom periodu jeste za bolji život naših mještana i siguran sam da će nam to biti obezbjeđeno – istakao je on.

Naime, projektom je predviđen i izgrađen dovodni krak iz pravca Tunjica za ulicu Martinovac i tri manja kraka ukupne dužine 1050 metara, izgrađeno je i 4 kraka vodovoda na Tunjicama ukupne dužine 950 metara, te krak vodovoda u Dalmatinskoj ulici dužine 300 metara.

Završetkom navedene mreže riješeno je pitanje vodosnabdijevanja za više od 40 domaćinstsva koji do sada nisu imali javni vodovod zbog visinski zona.

Vrijednost investicije u ove tri ulice je oko 350.000 KM

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ d.o.o Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Aktuleno