Connect with us

Banjaluka

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA U VESELOJ ATMOSFERI Cvijećem i sadnicama uljepšani Borik 1 i 2

Brojni sugrađani učestvovali su sa predstavnicima Grada u današnjoj zajedničkoj akciji uređenja naselja Borik 1 i Borik 2.

U veseloj atmosferi, zelene površine kod dječijeg igrališta i Osnovne škole „Branko Ćopić“ uljepšane su raznobojnim cvijećem i ukrasnim sadnicama.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je da je u ovim naseljima urađeno dosta toga.

-Još moramo da apelujemo na naše građane da se pridruže ovoj akciji, da urede svoja dvorišta, ali isto tako da ukazuju onim koji su nesavjesni da treba da se brinemo o našem okruženju, jer Grad i naša preduzeća ne mogu očistiti onoliko koliko mi ukoliko se neodgovorno ponašamo zaprljamo – navela je ona.

Kako je istakla – to je jedini način da naša Banja Luka bude lijepa i čista i to je jedan od komplimenata koji najčešće dobijemo od onih koji posjećuju naš grad.

-I ovom prilikom pozivam sugrađane da se pridruže akciji „Čisto lice grada“, a Grad je za najvrednije pripremio prigodne nagrade poput parkinga za bicikle, sadnice, cvijeće i slično – kazala je savjetnica Šukalo.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić kazao je da je ova prva sedmica akcije „Čisto lice grada“ sprovedena na području mjesnih zajednica Borik 1 i Borik 2.

-Nakon ove dvije mjesne zajednice aktivnosti nastavljamo u naselju Obilićevo, a onda i u drugim naseljima prema utvrđenom planu – naveo je on i dodao da baš u Obilićevu počinje velika rekonstrukcija drvoreda, sve do Rebrovačkog mosta.

Napomenuo je da ovo nije samo akcija održavanja čistoće grada, nego da je „Čisto lice grada“ – kampanja širenja svijesti među našim građanima o značaju održavanja grada.

-U nekim naseljima je potrebno graditi, a u nekim puno važnije dati građanima do znanja da ono što imaju da čuvaju – kazao je Mandić.

Naveo je da se na prostoru oba Borika u ovoj sedmici čistilo, kosilo, da su postavljene klupe duž cijelog Bulevara Živojina Mišića, uređena sva dječija igrališta, ali i sanirane pješačke i biciklističke staze.

Član Savjeta MZ Borik 1, Nebojša Drinić zahvalio je gradskoj administraciji za sve aktivnosti sprovedene na području tog naselja.

-Svjedoci smo da deset-petnaest godina niko nije ulazio u naselje da pere ulice i da čisti, tako da je ova akcija za svaku pohvalu. Ažurni smo i u Savjetu MZ i zajedno sa našim građanima gledamo da od Borika napravimo jedno mjesto koje će biti ugodno za sve uzraste našeg stanovništva. Urađeno je mnogo za godinu dana, od pješačkih prelaza koji su posebno osigurani do rampe za lica sa invaliditetom, zatim novih klupa, novih kanti za otpatke, novog dječijeg igrališta, ali i one veće investicije poput fonda za energetsku efikasnost, jer znamo da je Borik jedno od najstarijih naselja i da je mnogim zgradama potrebna obnova fasada i stolarije – kazao je Drinić.

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Do kraja juna obustava saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog

Zbog izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture, u periodu od 8. do 30. juna doći će do obustave saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog na dijelu od broja 25 do stepenica, kao i do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u naselju Sunce na Paprikovcu, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve obavještavaju građane da će se za vrijeme izvođenja radova regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiti na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

“Doći će do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u Ulici Maksima Gorkog, desnom stranom pored zida u dužini od oko 30 metara, gledano od objekta u izgradnji, na način da se zauzme najviše jedna polovina kolovoza”, pojašnjavaju iz resornog odjeljenja.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Nevrijeme u Banjaluci: Polomljeno drveće i bujice po ulicama (FOTO/VIDEO)

Obilne padavine koje su danas pogodile Banjaluku dovele su do pojave bujica i grana na  ulicama ovoga grada.

Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom roku šahtovi na ulicana nisu mogli da prime svu vodu tako da je većina ulica pod vodom.

Obilne padavine praćene su vjetrom i grmljavinom.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno