Connect with us

Politika

Lajčak: Nije realno da budu sniženi kriterijumi za prijem BiH u EU

Specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da nije realno da budu sniženi kriterijumi za prijem BiH u EU, ističući da članstvo u Uniji nije samo politička već i odluka koja se zasniva na ispunjavanju nekih standarda.

“Vidim rješenje u tome da BiH i druge zemlje koje pretenduju na članstvo budu sve više prisutne u EU, premda ne bi učestvovale u donošenju odluka. Da budu prisutne u razgovorima i da svi budu naviknuti na njihovu prisutnost, te da se otvara zajedničko tržište EU”, rekao je Lajčak i ocijenio da bi se time sve zemlje kandidati de fakto uvodile u evropski prostor.

Komentarišući ideju “Otvorenog Balkana” Lajčak je rekao da je sve što dolazi izvorno iz regiona dobro.

“Važno je da je inkluzivno, da ne isključuje nikoga iz tog procesa i da vodi prema EU, da se gradi na evropskim vrijednostima”, istakao je Lajčak i konstatovao da se do sada više priča o tome nego što se vide rezultati.

Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH, izrazio je žaljenje što se nakon 27 godina od rata koriste bonska ovlaštenja.

“Svima nam treba biti zajednički cilj da bonska ovlaštenja budu nepotrebna”, rekao je Lajčak za današnji zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, smatra da je previše vremena u prošloj godini potrošeno na rješavanje kriza u južnoj srpskoj pokrajini.

“Predložili smo taj plan za koji smatramo da je najbolje rješenje u datom trenutku i koji daje puno odgovora, poštujući poziciju obje strane. Ušli smo u to i sad je ključna riječ ispunjavanje”, rekao je Lajčak.

On je izrazio uvjerenje da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti spremni da urade svoj dio posla.

Nezavisne

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Politika

Vučić danas u Bileći sa rukovodstvom RS: “ČUO SAM DA TAMO IMA PROBLEMA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće danas Bileću i razgovarati sa rukovodstvom te opštine.

Posjeta je najavljena za 8.30 časova.

Predsjednik Srbije juče u Mostaru je najavio da će posjetiti Bileću uz komentar da je “čuo da tamo ima problema”.

Bileća ima problema sa finansijskim dugovima i pretpostavlja će da će predsjednik Srbije pokušati bar djelimično da pomogne u rješavanju tog problema.

Nastavi čitati

Aktuelno