Connect with us

Region

Lideri EU pozvali na formiranje Zajednice srpskih opština

Šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da je urgentno da se primijene svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Žiofre je ocijenio da će do formiranja Zajednice srpskih opština doći uskoro, podsjetivši da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pomenuo rok od nekoliko sedmica.

“Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština. Urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt”, rekao je Žiofre za TV “Juronjuz Srbija”.

On je ocijenio da je francusko-njemački prijedlog za Kosovo i Metohiju “ključna prilika, koja se ne smije propustiti”.

Na pitanje da li Srbija može očekivati podršku EU ako zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ostane bez gasa, Žiofre je odgovorio pozitivno.

On je navveo da je EU dokazala da je pouzdan partner Srbije i da je izdvojila 160 miliona evra za troškove struje “ranjivih domaćinstava i malih srednjih preduzeća”.

Lideri EU usvojili zaključak
Lideri EU usvojili su danas zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine kojim pozivaju na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Zaključak “naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije” i dodaje da je evropski prijedlog “istorijska šansa” za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, “uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO”.

“U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropsko vijeće naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik”, piše u dokumentu.

U drugoj tački, Evropski savjet “pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je historijska prilika koju treba da iskoriste obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive”.

Zaključci sadrže i treću tačku koja poziva obje strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

“Evropski savjet apeluje na obje strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u tekstu.

Region

Objavljeno koliki je javni dug Crne Gore

Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,1 milijardu evra, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.480 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 111,75 miliona evra, neto javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,99 milijardi EUR, odnosno 68,84 odsto BDP-a.

Stanje javnog duga u posljednje tri godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i prošle godine nije bilo većih kreditnih zaduženja.

Prema podacima Ministarstva, ukupan državni dug bez depozita na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,03 milijarde evra ili 69,46 odsto BDP-a, a sa depozitima 3,91 milijardu evra ili 67,53 odsto BDP-a.

Spoljni dug iznosio je 3,56 milijardi evra, odnosno 61,37 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 468,76 miliona evra, odnosno 8,09 odsto BDP-a.

U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 38,73 miliona evra, po osnovu ugovora za koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Aktuleno