Connect with us

Region

Lideri EU pozvali na formiranje Zajednice srpskih opština

Šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da je urgentno da se primijene svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Žiofre je ocijenio da će do formiranja Zajednice srpskih opština doći uskoro, podsjetivši da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pomenuo rok od nekoliko sedmica.

“Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština. Urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt”, rekao je Žiofre za TV “Juronjuz Srbija”.

On je ocijenio da je francusko-njemački prijedlog za Kosovo i Metohiju “ključna prilika, koja se ne smije propustiti”.

Na pitanje da li Srbija može očekivati podršku EU ako zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ostane bez gasa, Žiofre je odgovorio pozitivno.

On je navveo da je EU dokazala da je pouzdan partner Srbije i da je izdvojila 160 miliona evra za troškove struje “ranjivih domaćinstava i malih srednjih preduzeća”.

Lideri EU usvojili zaključak
Lideri EU usvojili su danas zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine kojim pozivaju na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Zaključak “naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije” i dodaje da je evropski prijedlog “istorijska šansa” za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, “uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO”.

“U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropsko vijeće naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik”, piše u dokumentu.

U drugoj tački, Evropski savjet “pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je historijska prilika koju treba da iskoriste obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive”.

Zaključci sadrže i treću tačku koja poziva obje strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

“Evropski savjet apeluje na obje strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u tekstu.

Region

PREDSTAVIO SE KAO POLICAJAC: Budvanin autom uletio u grupu momaka, povrijedio maloljetnika iz Srbije

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Policija u Budvi uhapsila je K. M. iz Budve zbog sumnje da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i lažno predstavljanje.

Budvanin je juče na platou kod kartinga na Jazu umalo pregazio grupu ljudi, dok je maloljetnik iz Srbije zadobio povrede. On je prethodno imao razmiricu sa članom porodice, kada je grupa momaka koja je bila u blizini pokušala da ga smiri i spriječi da ne dođe do fizičkog obračuna.

Međutim, to je razjarilo Budvanina koji je počeo da viče na momke koji su pokušali da umire situaciju. Predstavio se kao policajac, pokazujući službenu legitimaciju.

Zatim sjeo u auto i pod punim gasom krenuo na grupu momaka koji su ga upozorili na ponašanje, sa namjerom da ih pregazi. Tom prilikom je udario jednog maloljetnika iz Srbije koji je bio u društvu tih momaka i zadobio je povrede.

Budvanin je jurio autom po platou pokušavajući da pregazi mladiće, a potom je otišao u pravcu magistrale i udario autom u stub javne rasvjete. Nakon što je slučaj prijavljen, budvanska policija je identifikovala navodnog počinioca koji je potom i uhapšen.

Kod njega pronađena legitimacija Međunarodne policijske organizacije (International Police Organization – IPO), koju je policija privremeno oduzela.

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Nastavi čitati

Region

Učenik najavio da će doći u školu s ORUŽJEM I SPISKOM

Učenik jedne osnovne škole u Lici, koji je bio nezadovoljan ocjenom, najavio je da će sutra u školu doći s vatrenim oružjem i spiskom, objavio je HRT.

Iz škole kažu da su o slučaju obavijestili mjerodavne i stručne službe, kao i da su sve prijavili policiji, te da je obavljen razgovor s učenikom i s njegovim roditeljem.

Direktor škole je najavila da učenik koji je izrekao prijetnju sutra neće doći u školu i da će u dogovoru sa stručnim službama odlučiti što dalje učiniti.

Ona je navela da je razredni starješina pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se preduzimaju sve potrebne radnje i da nema razloga za zabrinutost.

“O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole biće blagovremeno obaviješteni”, poručila je direktor škole.

Psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb Bruno Bencarić rekao je da se ovakve situacije ne treba gurati pod tepih jer se zapravo radi o pozivu u pomoć.

Roditelji koji su se javili medijima izrazili su zabrinut za bezbjednost svoje djece, dodajući da su i djeca u strahu da će ih neko ubiti, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Region

Privedena dva srpska maloljetnika na Kosovu i Metohiji, POLICIJA IH MALTRETIRALA

Dva maloljetnika iz Leposavića privedena su zbog pjevanja na jednom rođendanu, a takozvana kosovska policija ih je, kako su potvrdili, prskala suzavcem i primjenjivala silu.

Aleksa Babić je ispričao da su pjevali pjesme o Kosovu i da su ih zbog toga pripadnici policije priveli i zbog čega su morali da daju izjavu.

– Tjerali nas da kažemo što smo to pjevali, vrijeđali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice – priča Babić.

On je istakao da nisu remetili javni red i mir, samo su pjevali i nisu imali namjeru da nekoga provociraju.

Sada je, kaže, uplašen za šta sve može biti priveden, prenosi Kosovo onlajn.

Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici tjerali da ponovo pjevaju iste pjesme.

– Bili smo kod drugarice na veselju, poslije veselja svi smo otišli u jedan kafić gdje smo pjevali iste pjesme. Nikoga nismo provocirali, nismo imali namjeru nikoga da vrijeđamo, pjevali smo kosovske pjesme – ispričao je Antonijević.

On je dodao da su poslije toga došli policajci i prskali ih suzavcem i njega i drugara odmah uhapsili.

I on je kao i njegov vršnjak uplašen šta smije da radi i koliko je bezbjedan.

– Plašimo se, hapse nas za sitnice bez razloga, ne znam šta smijem da uradim, a šta ne – kaže Antonijević.

Kažnjeni su sa po 200 evra, ako uplate za 15 dana kazna će im tako biti smanjena na pola.

Zamjenik komandira takozvane kosovske policije za region sjever Veton Eljšani kaže da je prošle noći u 1.30 časova prijavljeno remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima samoproglašenog Kosova kažnjivo od jedan sat poslije ponoći.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je “iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom” u Leposaviću još jedna potvrda da je cilj operacije Prištine na sjeveru Kosova teror da bi se Srbi primorali da napuste ognjišta.

Nastavi čitati

Aktuelno