Connect with us

Region

Za 32 godine Crna Gora imala samo tri predsjednika

Za 32 godine Crna Gora imala je sedam puta predsjedničke izbore i tri predsjednika države, uvijek iz iste Demokratske partije socijalista (DPS), a prvi je bio Momir Bulatović koga je, nakon rascjepa u toj partiji, naslijedio Milo Đukanović.

Tri vezana mandata osvajao je Filip Vujanović, koji je nakon svih iscrpljenih zakonskih mogućnosti, svoje mjesto prepustio aktuelnom predsjedniku Đukanoviću.

Lider Demosa Miodrag Lekić kaže da to govori da je Crna Gora imala kontrolisano društvo, monopol kontrolisanih institucija, neko je nosio personalne kvalitete.

“Govori ono što je evidentno, da od 1998. godine kad je predsjednik bio Đukanović do 2020. znamo put Crne Gore, znamo šta se desilo 1999, 2001, 2002, 2006, članstvo u NATO. Moramo imati na umu da je u Crnoj Gori sačuvan mir, sačuvano ono za šta smo se borili, multietnicitet i međuetnički odnosi koji čine jednu državu uspješnom i transparentnom državnom koja je krčila put ka EU i na kraju je zaustavljena” kaže poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

Da zaustave vladavinu DPS-a i osvoje ključeve predsjedništva pokušavali su mnogi tokom tri decenije, piše portal RTCG i dodaje da je to nekad bilo u jednoj nekad u više kolona, ali su u sedam izbornih procesa protivkandidati DPS-u uvek do cilja stizali kao drugorangirani.

Miodrag Lekić je 2013. bio najbliži pobedi. Jedinstvena situacija 7. aprila, Crna Gora je nakon proglašenja rezulatata iz dva štaba, imala dva predsjenika.

Lekić je, kažu, i danas ubjeđen da je to “ukradena pobjeda”.

“Taj rezulatat je prije deset godina bio dobar, pobednički. Pobjeda je bila na našoj strani, gledano formalno pobjeda tijesno proglašena, zvanično da sam ja pobijedio u 11 opština, većih, a da je protivnik osvojio u 10 opština, kako su sabrali zbir, kontrovrerze”, ističe Lekić.

Ipak, Vujanović je tada nakon neizvjesne trke, ugrabio treći predsjednički mandat. I 2018. tradicionalno slavila se pobjeda kandidata DPS-a na predsjedničkim izborima. Poslije 16 godina od prvog mandata Milo Đukanović je još jednom uspio da pokaže dominaciju, piše RTCG i pita:”U čemu je tajna?”.

“Ja bih nazvao to simbiozom snage ličnosti i subjekta koji stoji iza te ličnosti. Niko ne može da minimizira snagu partije ni harizmatičnost osobe dosadašnjih predsjednika”, smatra Škrelja.

Lekić kaže da “snaga partije i snaga instituacija kontrolisanih”.

“Ne negiram, ali i o snazi se može govoriti, autentičnog ili demagoško-populističkog tipa, ali najviše zbog monopola”, naveo je Lekić.

Bili sa jedne ili druge strane, jasan je profil ličnosti koja bi mogla da bude na predsjedničkoj poziciji.

“Odgovornost je velika prema državi i prema građanima, jer predsjednik treba da predstavlja, da cijeni i da ne saopštava drugima svoje planove”, kaže Škrelja.

Za Lekića je profil dobrog predsjednika integrativna snaga da izgradi autoritet iznad podeljenih blokova”. “To je bitno, suprotno što smo imali u prethodnom periodu”, kaže Lekić.

Crnoj Gori predstoji nova trka za predsjedničku poziciju. Izbori su zakazani za 19. marta, a portal RTCG piše da dok DPS očekuje nastavak tradicije, Lekić ipak veruje da je vrijeme da se taj krug prekine.

“Ako se složi u mozaik mislim da možemo doći do nastavka tradicije uspešnih predsjednika za ovu državu”, kaže Škrelja.

Lekić, pak, poručuje da treba da pobijedi ličnost koja nema mrlju, u poželjnom zaokretu, da nema aferu.

Trka je počela, piše portal i dodaje da iako još nisu poznati svi takmičari, na startu će ovog puta biti tesno.Ko će sve krenuti ka cilju, a ko kroz njega proći prvi, saznaće se 19. marta ili dve sedmice kasnije, ukoliko bude drugog kruga.

Region

POČEO LOV ZA SEZONSKIM RADNICIMA U Hrvatskoj nude NAJVEĆE PLATE do sada

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu u Hrvatskoj počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uvjete, a ako je vjerovati najavama, perjanicahrvatskog gospodarstva ove će godine trebati oko 60.000 sezonskih radnika.

Sigurna plaća (54 posto) i mogućnost smještaja (42 posto) dva su preduvjeta od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta. Minimalna mjesečna plaća koju ove godine tijekom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1231 euro neto (oko 9300 kuna), što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Većim plaćama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plaća u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1540 eura neto ili oko 11.600 kuna.

ISTRAŽIVANJE

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 posto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tokom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

– I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme.

Neki poslodavci, naročito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tokom “mirovanja” troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati deset do 15 posto u odnosu na prošlu godinu – prepričava Matea Grbac s portala MojPosao. Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine marta objavljena već 2802 oglasa za zapošljavanje turističkih djelatnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-postotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet posto više nego rekordne 2019. godine.

– Ove godine u februaru samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj – otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plaća i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plaće (39 posto). Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/tvrtke, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 posto sezonaca).

BORAVAK NA MORU
Zanimljivo je i da čak 60 posto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi stjecanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 posto), a tek onda plaću, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 posto raduje se mogućnosti boravka na moru.

 

Nastavi čitati

Region

Sa tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

Farmaceutska kompanija “Pliva” iz Hrvatske povlači seriju lijeka “Salbutamol” za olakšavanje disanja zbog sumnje u neispravnost proizvoda.

Kompanija “Pliva”, u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, preventivno povlači seriju lijeka “Salbutamol” od pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator zbog sumnje u neispravnost u sastavu proizvoda.

Oni su preporučili da pacijenti lijek vrate u apoteku i obrate se svom doktoru radi nastavka terapije. S tržišta se povlače serije predmetnog lijeka – 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322, navedeno je na sajtu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

“Salbutamol Pliva” rastvor za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja ili kod osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima disajnih puteva.

Iz ove kompanije navode da pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

“‘Pliva’ radi na tome da u apotekama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka ‘Salbutamol Pliva’ pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator”, navodi se u saopštenju.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Region

Dva slabija zemljotresa uznemirila Zagrepčane

Dva slabija potresa zatresla su večeras područje Zagreba. Kako javlja EMSC, prvi je bio nešto prije 20 sati i jačine 1,8 prema Rihteru, a drugi oko 20.05 i jačine 1,1 prema Rihteru.

Prema komentarima na stranici EMSC-a, osjetio se u Gračanima, Markuševcu, Šestinama…

“Udarac, kao da je sve propalo, treslo se dvije sekunde”, jedan je od komentara, prenosi 24sata.

Nastavi čitati

Aktuleno