Connect with us

Region

Za 32 godine Crna Gora imala samo tri predsjednika

Za 32 godine Crna Gora imala je sedam puta predsjedničke izbore i tri predsjednika države, uvijek iz iste Demokratske partije socijalista (DPS), a prvi je bio Momir Bulatović koga je, nakon rascjepa u toj partiji, naslijedio Milo Đukanović.

Tri vezana mandata osvajao je Filip Vujanović, koji je nakon svih iscrpljenih zakonskih mogućnosti, svoje mjesto prepustio aktuelnom predsjedniku Đukanoviću.

Lider Demosa Miodrag Lekić kaže da to govori da je Crna Gora imala kontrolisano društvo, monopol kontrolisanih institucija, neko je nosio personalne kvalitete.

“Govori ono što je evidentno, da od 1998. godine kad je predsjednik bio Đukanović do 2020. znamo put Crne Gore, znamo šta se desilo 1999, 2001, 2002, 2006, članstvo u NATO. Moramo imati na umu da je u Crnoj Gori sačuvan mir, sačuvano ono za šta smo se borili, multietnicitet i međuetnički odnosi koji čine jednu državu uspješnom i transparentnom državnom koja je krčila put ka EU i na kraju je zaustavljena” kaže poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

Da zaustave vladavinu DPS-a i osvoje ključeve predsjedništva pokušavali su mnogi tokom tri decenije, piše portal RTCG i dodaje da je to nekad bilo u jednoj nekad u više kolona, ali su u sedam izbornih procesa protivkandidati DPS-u uvek do cilja stizali kao drugorangirani.

Miodrag Lekić je 2013. bio najbliži pobedi. Jedinstvena situacija 7. aprila, Crna Gora je nakon proglašenja rezulatata iz dva štaba, imala dva predsjenika.

Lekić je, kažu, i danas ubjeđen da je to “ukradena pobjeda”.

“Taj rezulatat je prije deset godina bio dobar, pobednički. Pobjeda je bila na našoj strani, gledano formalno pobjeda tijesno proglašena, zvanično da sam ja pobijedio u 11 opština, većih, a da je protivnik osvojio u 10 opština, kako su sabrali zbir, kontrovrerze”, ističe Lekić.

Ipak, Vujanović je tada nakon neizvjesne trke, ugrabio treći predsjednički mandat. I 2018. tradicionalno slavila se pobjeda kandidata DPS-a na predsjedničkim izborima. Poslije 16 godina od prvog mandata Milo Đukanović je još jednom uspio da pokaže dominaciju, piše RTCG i pita:”U čemu je tajna?”.

“Ja bih nazvao to simbiozom snage ličnosti i subjekta koji stoji iza te ličnosti. Niko ne može da minimizira snagu partije ni harizmatičnost osobe dosadašnjih predsjednika”, smatra Škrelja.

Lekić kaže da “snaga partije i snaga instituacija kontrolisanih”.

“Ne negiram, ali i o snazi se može govoriti, autentičnog ili demagoško-populističkog tipa, ali najviše zbog monopola”, naveo je Lekić.

Bili sa jedne ili druge strane, jasan je profil ličnosti koja bi mogla da bude na predsjedničkoj poziciji.

“Odgovornost je velika prema državi i prema građanima, jer predsjednik treba da predstavlja, da cijeni i da ne saopštava drugima svoje planove”, kaže Škrelja.

Za Lekića je profil dobrog predsjednika integrativna snaga da izgradi autoritet iznad podeljenih blokova”. “To je bitno, suprotno što smo imali u prethodnom periodu”, kaže Lekić.

Crnoj Gori predstoji nova trka za predsjedničku poziciju. Izbori su zakazani za 19. marta, a portal RTCG piše da dok DPS očekuje nastavak tradicije, Lekić ipak veruje da je vrijeme da se taj krug prekine.

“Ako se složi u mozaik mislim da možemo doći do nastavka tradicije uspešnih predsjednika za ovu državu”, kaže Škrelja.

Lekić, pak, poručuje da treba da pobijedi ličnost koja nema mrlju, u poželjnom zaokretu, da nema aferu.

Trka je počela, piše portal i dodaje da iako još nisu poznati svi takmičari, na startu će ovog puta biti tesno.Ko će sve krenuti ka cilju, a ko kroz njega proći prvi, saznaće se 19. marta ili dve sedmice kasnije, ukoliko bude drugog kruga.

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Region

OTKAZALE KOČNICE – IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Autobus pun đaka se zapalio pa sletio sa puta

Autobus koji je prevozio školarce zapalio se jutros na putu iz Sinja prema Zagrebu, u mjestu Bajagić.

Djeca su na vrijeme napustila vozilo i požar koji je izbio na predjelu motora je ugašen, objavila je policija.

Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Sinja, komentarisao je slučaj.

“Na svu sreću, izbjegnuta je veća tragedija, autobus je prevozio djecu. Vidjeli ste da se na toj uzbrdici autobus zapalio. Prilikom gašenja čak su otkazale kočnice, sletio je sa strane. Nije to problem samo sada, problem je dugogodišnji, roditelji su u strahu”, rekao je on.

“Previše su stari, djeca se voze u busevima od 20 – 30 godina. Onaj ko im daje linije trebaju uvesti da autobusi ne smiju biti stari od pet ili sedam godina. To bi bilo optimalno”, rekao je Bobeta.

“Vozač je bio priseban. Zaustavio je bus i pustio djecu van. Počeo je gasiti, onda su popustile kočnice, vjerojatno je nešto pregorjelo”, dodao je on.

Nastavi čitati

Region

Srbija u Njujorku nije dozvolila da se STIGMATIZUJE SRPSKI NAROD

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN.

“Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima. EU je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija u Njujorku nije dozvolila da se stigmatizuje srpski narod, te da je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i za međunarodno pravo.

Brnabićeva je rekla da se rezultat glasanja poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije, te da više od dvije trećine svijeta nije glasalo za tu rezoluciju.

Ona je ukazala da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

“Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava”, rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

“Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta”, rekla je Brnabićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno