Connect with us

Zanimljivosti

Lista najljepših malih gradova Evrope: Na njoj se nalaze i 2 grada iz regije

Na veb stranici ”World Atlas” objavljena je lista najljepših malih gradova Evrope, a na njoj su svoje mjesto pronašla i dva grada iz regije – Kotor i Bled.
“World Atlas” ističe da su mali gradovi Evrope “beskrajno i nevjerovatno lijepi”, a na listi koja obuhvata njih jedanaest našla su se dva iz regije Kotor u Crnoj Gori te Bled u Sloveniji.

Zbog brojnosti i neizmjerne ljepote ovakvih lokacija naglašavaju da lista nije mogla obuhvatiti sve te da se mogu birati prema različitim temama ili regijama.

– Često se magija mjesta svodi na asocijacije, bilo iz ličnog iskustva, porodičnih priča, filma ili možda čak i fotografija koje zateknete na pozadini desktopa računara – navode na stranici.
Uzevši u obzir sve navedeno, predstavili su listu odabranih malih gradova čijoj ljepoti bi rijetko ko mogao protivriječiti.

– Zidom ograđen Stari grad Kotor iskače iz fotografija pravo u vaše srce. Tim bolje lično, jer možete prošetati kaldrmskim uličicama nalik lavirintu unutar historijske tvrđave različitih kulturnih uticaja. U centru grada postoji kontinuirana mješavina drevne arhitekture i modernih sadržaja – navode o Kotoru.
– U svakom slučaju idite stepenicama do brojnih vidikovaca s kojih se pruža pogled na Bokokotorski zaliv i okolne sive planine. Međutim, zabava ne prestaje izvan zidova. Crna Gora se često zanemaruje u korist lokacija na kojim je snimana “Igra prijestola u Hrvatskoj”, ali razlog više da se umjesto toga posjetite Kotor – napominju.

Za Bledsko jezero navode da privlači poglede i posjetioce “sa svih strana”.
– Slatkovodno jezero, okolna staza i središnji otočić s jednom odlučnom crkvom stvaraju spokojno popodnevno okruženje. Odmah iza jezera nalazi se Bledski dvorac iz 12. stoljeća koji misteriozno gleda sa visine na brdo – ističu o Bledu.

Na listi najljepših malih gradova Evrope našli su se još Zermat u Švicarskoj, Kasis u Francuskoj, Češki Krumlov u Češkoj, Edam u Holandiji, Dingl u Irskoj, Port Isak u Velikoj Britaniji, Taormina u Italiji te Cheget u Rusiji, prenosi Kliks.

Zanimljivosti

VASKRŠNJA JAJA NJEŽNA KAO PJENA! Isprobajte ovu nevjerovatnu tehniku (VIDEO)

Isprobajte novu, nevjerovatnu ideju za farbanje jaja koja će vam se sigurno dopasti.

Spremni ste za nešto novo. Kada je u pitanju farbanje jaja, svi već imamo svoju tehniku, ali ako ste se odlučili za promjenu, onda ste na pravom mjestu. Na ovaj neobičan način dobićete nevjerovatna vaskršnja jaja. Potrebna vam je samo boja i pjena za brijanje ili šlag i spremni ste da napravite čaroliju. Nakon ovog trika jaja će imati pastelnu boju i teksturu.

Sastojci:

jaja

boja za jaja

pjena za brijanje ili šlag

Priprema:

U pjenu nakapajte po nekoliko kapi rastvorene farbe za jaja u različitim bojama. Promješajte pa zatim uvaljajte skuvano jaje u tu smjesu i nakon 10 minuta isperite jaje i obrišite ubrusom. I to je to. Tako lako ćete dobiti ova prelijepa jaja.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

DIJASPORA U PANICI: Nijemci za roštiljanje na balkonu uveli kazne do 25.000 evra

Visoke, gotovo ljetne temperature sve su nas namamile vani, a to znači i da je krenula sezona roštiljanja.

Ali, ako živite u Njemačkoj i želite roštiljati na balkonu, morate se pridržavati novog pravila ako ne želite platiti kaznu, prenosi Index.

Njemački mediji pišu da je najveći problem s roštiljem na drveni ugalj.

Naime, previše dima od roštilja na drveni ugalj ne samo da može stvoriti neugodnosti komšijama već time možete i kršiti njemačke zakone o zaštiti okoline.

Ako pečenje na roštilju uzrokuje štetu okolini zbog previše dima, mogu se izreći kazne koje se penju čak do 25.000 evra. Osim toga, ako to radite učestalo, to može dovesti i do sudskih sporova.

Njemački mediji upozoravaju da bi građani trebali pripaziti da ne izazovu ozbiljne probleme te da se pridržavaju važećih propisa.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

MALIŠAN JEDNOM REČENICOM NASMIJAO REGION! “Ja više volim biti Dodik” (VIDEO)

Mališan, koga su televizijske ekipe intervjuisale prilikom obilježavanja Dana policije, za samo nekoliko sekundi razgovora uspio je da nasmije čitav region.

Naime, na društvenim mrežama “munjevito” se širi njegov odgovor na pitanje da li bi volio biti policajac kada poraste.

– Ja više volim biti Dodik – rekao je on.

Nastavi čitati

Aktuelno