Connect with us

Svijet

LOŠE VIJESTI IZ TURSKE! Strani turisti će od januara plaćati ulaz u Aja Sofiju

Ulaz u džamiju Aja Sofija u Istanbulu od januara više neće biti besplatan za strane turiste, izjavio je turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.

“Od 15. janaura 2024. godine, stranci će plaćati da uđu u Aja Sofiju. Za turske državljane koji dolaze u džamiju radi vjerskih potreba ulaz ostaje besplatan”, rekao je Ersoj novinarima.

On je naveo da je odluka donesena nakon preporuke Uneska, koji je zatražio od turskih vlasti da izrade nacrt “plana upravljanja posjetama”.

Ersoj je dodao da će od 15. januara turisti i vjernici koristiti odvojene ulaze u Aja Sofiju, kako bi se izbjegla zabuna.

Izvor u Ministarstvu kulture rekao je agenciji “Sputnjik” da cijena ulaznice u Aja Sofiju još nije utvrđena.

Aja Sofija, koja je bila pravoslavni hram do osmanskog osvajanja Konstantinopolja 1453. godine, izgubila je status muzeja i pretvorena je u funkcionalnu džamiju u julu 2020. godine. Prva muslimanska molitva obavljena je u Aja Sofiji 24. jula 2020. godine. Nakon toga, ulaz je bio besplatan za sve posjetioce, uključujući i turiste, koji su prethodno morali da plate 100 turskih lira /15 dolara/ za kartu.

Aja Sofija je izgrađena u 6. vijeku pod upravom cara Justinijana Prvog i služila je kao hrišćanski hram do 1453. godine, kada je Osmanlijsko carstvo zauzelo Konstantinopolj i ta bogomolja tada postaje džamija.

Aja Sofija je sekularizovana 1934. godine, a 1935. godine je pretvorena u muzej.

Obnova Aja Sofije pokrenuta je u avgustu. U septembru je započeta druga faza, sa ciljem da se ojača konstrukcija zgrade kako bi bila otporna na zemljotres.

Svijet

Borelj s ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana: ZAJEDNO IZGRADITI UJEDINJENU EVROPU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana u Beču u okviru programa “Prijatelji Balkana” i “Strategija dunavskog regiona”.

“Drago mi je što sam se sastao sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Razgovarali smo o tome kako izgraditi zajedno Evropu koja će biti više ujedinjena”, napisao je on na platformi Iks.

Borelj je zahvalio ministru spoljnih poslova Austrije Aleksandru Šalenbergu na susretima u Austriji.

Šalenberg je juče rekao da će novi saziv Evropske komisije biti ubrzo izabran i da se EU zalaže za to da sve države kandidati koji su dio Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) postanu članice Unije u narednih pet godina.

Šalenberg je istakao da podrška Austrije državama Balkana, uključujući Srbiju, na evropskom putu “nema veze s altruizmom, nego je to u interesu” Beča.

“Imamo ljudski most prema ovom regionu i značajnu ekonomsku saradnju”, rekao je on.

On je rekao da je svaka platforma za saradnju, uključujući Strategiju EU za Dunavski region, dobra za države kandidate.

“Mi želimo da sve države koje okuplja EUSDR a nisu članice EU to postanu. Očekujemo da njihova integracija u EU bude na vrhu agende nove Evropske komisije”, istakao je Šalenberg.

Nastavi čitati

Svijet

URAGAN U MOSKVI: Dvoje poginulih a više od 30 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno a dve su poginule usljed uragana koji je u četvrtak protutnjao Moskvom.

Među povrijeđenima je i šestoro djece.

Nadležni su apelovali na građane da ne izlaze napolje po lošem vremenu zbog obilnih padavina koje se očekuju u glavnom gradu Rusije.

Uragan je nanio veliku štetu dijelovima grada. Prema podacima nadležnih službi, oboreno je skoro 1.200 stabala, oštećeno 645 automobila i nekoliko stubova ulične rasvjete, prenosi RIA Novosti.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIČKA VOJSKA ULAZI U ŠVEDSKU: SAD će imati pristup vojnim aerodromima i bazama blizu Rusije

Švedski parlament juče je odobrio kontraverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum reguliše specifične uslove američke vojne prisutnosti u Švedskoj.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra obrane Pala Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku potporu tokom krize ili rata.

Odbrambeni pakt Stokholma i Vašingtona
U decembru su Stokholm i Vašington dogovorili odbrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korištenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i sprovođenje vježbi.

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada je saopštila da je ustaljeni stav Stokholma o zabrani prisustva nuklearnog oružja u zemlji u vrijeme mira dobro poznat i poštovan, prenosi Blic.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO zajedno sa susednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu 7. marta.

Nastavi čitati

Aktuelno