Connect with us

Banjaluka

“LUVR NOĆU” U BANJALUCI Izložba fotografa Milomira Kovačevića Strašnog u Galeriji Plus

Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske organizovaće u periodu od 23. marta do 23. aprila niz dešavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije.

Dani frankofonije ove godine započeće izložbom fotografija „Luvr noću“ Milomira Kovačevića Strašnog, a svečano otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak, 23. mart u 18.00 časova u Galeriji Plus.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ciklus fotografija umjetnika Milomira Kovačevića Strašnog nastao je u periodu od 2008. do 2010. godine u vrijeme kada je poznati svjetski muzej Luvr uvodio produženo radno vrijeme do 22.00 časa, te je u svrhu tadašnje promocije ove promjene, ovaj poznati  fotograf na poziv muzeja napravio seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu.

– Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. Tako je nastao ciklus „Luvr noću“ koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija. Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Luvr, a nalazile su se i u pariškom metrou. Umjetnik je izborom crno-bijele fotografije je uspio da postigne intenzitet kontrasta, ali i da na taj način posmatračima pruži svojevrsno „putovanje kroz vrijeme“ – navodi se u saopštenju.

Iste večeri, 23. marta biće organizovana i projekcija filma „Francuski ministar“ (Quai d’Orsay) u režiji poznatog režisera i scenariste Bertrana Tavernijea (Bertrand Tavernier).

Inače, tokom trajanja manifestacije „Dani frankofonije“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske će svakog četvrtka biti prikazivani filmovi francuske kinematografije.

 

Banjaluka

Vodovod: Sutra radovi u banjalučkom naselju Borik

– Sutra će zbog izvođenja radova na cjevovodu u Bulevaru vojvode Petra Bojovića doći do poremećaja u vodosnabdijevanju, navode iz “Vodovoda”.

“Zbog radova u periodu od osam do 18 časova može doći do  pritiska u mreži i poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača u naselju Borik”, ističu iz “Vodovoda”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Djevojčica iz Banjaluke anđeoskim glasom rasplakala publiku u Srbiji (VIDEO)

O nastupu osmogodišnje Marije Nagraisalović iz Banjaluke od sinoć priča cijeli region.

Nastupila je na Svečanoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i svojim anđeoskim glasom i ljepotom zasjenila sve prisutne. Dok je, sva u bijelom, pjevala pjesmu “Ne dam” nema kome suze nisu potekle. Na kraju izvođenja numere svi ustali i poklonili joj se. Uz bis je vraćena još jednom na scenu, piše Telegraf.

Pred Marijom je svijetla budućnost, a pjesma koju je otpjevala ima jaku poruku za cijeli svijet.

“Svetinja nam je sloboda, uzalud nas ratom plaše”. Veliki aplauz i nakon od srca dobila je i od Bratislava Gašića, ministra unutršnjih poslova Srbije.

 

Svečana akademija u Banjaluci

Ova talentovana djevojčica nastupala je na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. Nakon izvođenja pjesme “Ne dam” pobrala je simpatije publike i gledalaca.

Svake godine tokom obilježavanja Dana Republike Srpske izdvoje se neki segmenti kao zaista posebni, tako je bilo i ove godine. Marija je nevjerovatno velikom energijom i hrabrošću izvela jednu takođe veliku pjesmu, ili bolje reći – pjesmu s velikom porukom.

Marija i njena nastavnica Maja Manojlović rekle su ranije za RTRS da će tekst pjesme ostati zauvijek aktuelan. Manojlovićeva je rekla da su riječi ove pjesme velike.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ UPOZORAVA: Banja Luka 67 dana bez sjednice Skupštine, na čekanju važne odluke za Grad

-Danas brojimo 67. dan kako se rukovodstvo Skupštine nije udostojilo da zakaže sjednicu i rješava bitna pitanja koja su na dnevnom redu. Naše strpljenje nestaje, ne zbog naših slabosti već zbog naše odgovornosti, poručio je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Ukoliko se redovna sjednica ne održi u junu bićemo primorani da sve vidove demokratske borbe iskoristimo i podignemo na maksimum, upozorio je Stanivuković.

Podsjećamo, gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković prije šest dana predao je inicijativu za održavanje sjednice Skupštine grada.

Tom prilikom, Stanivuković je predsjedniku Skupštine grada i odbornicima skupštinske većine poručio da će, ukoliko se naredno zasjedanje ne održi u roku od 15 dana, biti prinuđen na neke druge korake.

Napomenuo je da je Poslovnik Skupštine Grada propisao da minimalno bude održana jedna sjednica u dva mjeseca, ali da u zadnja dva mjeseca nije održana nijedna.

Stanivuković je pitao predsjednika Skupštine Grada zašto nije zakazao sjednicu i upozorio da rukovodstvo uredno prima plate, a odbornici naknadu bez održane sjednice u protekla dva mjeseca.

Još jednom ja naglasio da je gradska administracija pripremila brojne značajne odluke za sjednicu, te da su zbog neodržavanja zasjedanja ugroženi prihodi Grada, dovedeno u pitanje funkcionisanja Gradskog olimpijskog bazena i Akvane, te da su stavljene na čekanje odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, neradnoj nedjelji, završetak škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima, regulacioni planovi i mnoga važna pitanja za Grad.

 

Nastavi čitati

Aktuleno