Connect with us

Banjaluka

VEČERAS REVIJA “SA NAMA, NE ZA NAS” Obilježavanje međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom

Modna revija pod nazivom „Sa nama, ne za nas“ biće održana danas, 22. marta u Tržnom centru „Delta Planet“ sa početkom u 18.00 časova.

Riječ je o reviji koju povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Daunovim sindromom organizuje Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu zvjezdice“ s ciljem podizanja svijesti  o tome koliko su ove osobe važan dio našeg društva, ali i s ciljem zajedničke borbe za inkluziju i veća prava djece sa Daunovim sindromom

Zajedno sa djecom iz Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu zvjezdice“ u reviji će učestvovati i djeca i mladi sa poteškoćama iz Servis centra Tračak nade -Foča, Kuća radosti – Centar za porodicu, Udruženj roditelja „Duga“, Udruženje „Sunce“ iz Dervente, kao i inkluzivna folklornlj grupa KUD „Čajavec“ iz Banje Luke.

Reviji će u ime Grada Banje Luke prisustvovati gradonačelnik Draško Stanivuković.

Važno je podsjetiti da je uz podršku Grada Banje Luke prošle godine u Domu omladine otvoren prvi kafe u kojem rade osobe sa Daunovim sindromom.

Takođe, u znak podrške obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom zgrada Gradske uprave sinoć je svijetlila u žutoj boji.

Osim toga u znak podrške djeci sunca, učenici banjalučke Gimnazije organizovali su humanitarnu žurku, a prikupljena sredstva u iznosu od 2.000 KM donirana su Centru „Dajte nam šansu zvjezdice“.

Banjaluka

VELIKI PETROVDANSKI SABOR Drinić: Ako ZABORAVIMO KO SMO, nestaćemo kao narod

Potkozarje je večeras riznica kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda.

Rekao je to prijatelj KUD-a “Potkozarje”, narodni poslanik Nebojša Drinić koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Osim domaćih ansambala na Saboru koji se održava već pet godina učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Srbije i Makedonije, što po riječima Drinića govori o prijateljskim vezama koje se iz godine u godinu produbljuju.

– Naša je obaveza običaje da čuvamo i prenosimo na mlađa pokoljenja, jer su oni sa pravoslavnom vjerom, osnova nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Kao što je rekao Njegoš ako zaboravimo ko smo, gdje su nam korijeni, onda ćemo kao narod nestati. Postajemo “poput slamke međ’ vihorovima”, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno