Connect with us

Uncategorized

MARINKO BOŽOVIĆ OBJAVIO PISMO za koje kaže da je OSNAŽILO njegovo opredjeljenje da NIKADA I NIGDJE ne bude dio lažnog patriotizma

Pismo koje sam jutros dobio, a koje ostavljam ovdje da biste i vi mogli pročitati, osnažilo je moje opredjeljenje da nikada i nigdje ne budem dio lažnog patriotizma. Da se nikada i nigdje ne busam praznim floskulama i zapaljivom retorikom bez krajnjeg cilja.
Da o ratu pričam sa pijetetom prema svim žrtvama na svakoj strani, ali i da pomognem, kada god mogu, vojnicima Vojske Republike Srpske koji su se godinama borili protiv svjetskih sila čiji je cilj bio zatiranje svega srpskog na ovom malom i krvavom prostoru, a sada leže zaboravljeni po bjelosvjetskim kazamatima, napisao je načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

Njegov status prenosimo u cjelini.
Zbog toga se sav moj sistem vrijednosti, nevezano za političko opredjeljenje, buni protiv današnje vlasti u Republici Srpskoj. Zbog zaboravljenih heroja iz prošlosti, zbog neodgovornosti prema našim budućim herojima. Ko može da govori o nekom novom ratu, kada još uvijek krvavre rane devedesetih? Ko može da prijeti, plaši novim okršajima kada je zaboravio one koji su stali na prag otadžbine kada je trebalo? Ko smije da nas u 21. vijeku 2024. ljeta Gospodnjeg vraća 30 godina unazad? Zatire se istorija Republike Srpske koju je, zajedno sa istinskim herojima devedesetih godina, pisao pokret Srpske demokratske stranke. Time se ruše temelji Srpske i ne poštuje njen kontinuitet.
Treba nam vlast koja će sa jednakim poštovanjem položiti vijenac na grob bivšeg predsjednika RS Milana Jelića i na grob Momčila Krajišnika, koji je bio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, jer time će se ukazati značaj Republici Srpskoj, bez obzira na lični odnos prema pomenutim ljudima. No, prije svega, treba nam vlast koja će položiti vijence na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik”. Tek to bi bio znak iskrenog patriotizma i da je Republika Srpska iznad svih političkih razlika.
Republici Srpskoj treba mir i smirivanje tenzija koje se nožem mogu sjeći. Treba bolji zdravstveni sistem, konkretnija podrška školstvu, treba jasna vizija, tehnološki napredak, siguran život. Republici Srpskoj treba budućnost u kojoj ćemo jednako brinuti o onima koji su stvarali našu otadžbinu i o onima koji treba da nastave taj put. Sve ostalo je laž, uvreda, poniženje sopstvenog naroda kojeg je stigla “era u kojoj dezerter odlikuje dezertera”. Ovih je dana naša zajednica dospjela u skoro sve lokalne i regionalne medije, a glavna vijest je, sasvim zasluženo, podizanje spomenika dr Miodragu Laziću u Istočnoj Ilidži. Pretenciozno je reći da sam ja pobjednik dana. Pobjednik je moja, vaša, naša Istočna Ilidža koja je još jednom, po ko zna koji put, pokazala da pamti svoje junake. Pobjednik su ti isti junaci, koji su nam osigurali budućnost i otadžbinu zvanu Republika Srpska. Hvala svim Ilidžancima zbog ove pobjede!

Uncategorized

NAJNOVIJE LETJELICE PETE GENERACIJE: Ukrajina želi turske avione, predlažu proizvodnju motora u Kijevu

Kijev sada želi nove turske lovce Kaan (TF-X) i predlaže proizvodnju motora u Ukrajini.

Ukrajinske vazduhoplovne snage izjavile su da ne namjeravaju da se zadovolje samo zastjarelim lovcima F-16, koje kolektivni Zapad obećava da će isporučiti, Kijev planira da nabavi najsavremenije američke i švedske lovce. Vjerovali ili ne, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, Juri Ignat izjavio je prošle godine da ukrajinske vazduhoplovne snage planiraju čak i da kupe američke lovce 5 generacije F-35. Međutim sada na listu stižu i najnoviji turski, takođe pete generacije.

“Ukrajina trenutno radi na motoru za novi turski avion. Timovi ukrajinskih inženjera rade i učestvuju na konkursu za razvoj projekta KAAN”, rekao je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar za CNN. Ukrajinski diplomata dodaje da je saradnja sa Ankarom strateški važna i doprinosi povećanju odbrambenog potencijala i Ukrajine, a i Turske.

Bodnar podsjeća da ideja o učešću Ukrajine u najsavremenijem programu turskih lovačkih aviona nije nova i da su pregovori počeli prije eskalacije sukoba u Ukrajini.

“Postoji neka vrsta konzorcijuma ukrajinskih kompanija koje se takmiče za ovaj motor sa drugim međunarodnim i nacionalnim proizvođačima, možemo brzo da proizvedemo opremu sa karakteristikama koje su toliko neophodne za ovaj avion. Kao što sam rekao, ako uspemo i sprečimo uticaj trećih strana i na Istoku i na Zapadu, bićemo među najmoćnijima u regionu”, rekao je Bodnar, navodi tursko izdanje CNN.

Uz ove izjave naravno, ističe se da turski avion KAAN ima potencijal da se takmiči sa F-35 i F-22 (ovaj drugi nije namijenjen za izvoz). Upitan da li će Ukrajina u budućnosti kupovati turske borbene avione KAAN, on kaže sledeće: “Ne samo da ćemo ih kupovati, već ćemo ih i koristiti. Znamo i gde da ih koristimo”.

KAAN (TF-X, Turski Lovac Eksperimentalni) je turski projekat borbenog aviona pete generacije, koji je razvija kompanija Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAȘ). Avion se razvija da zamijeni F-16, okosnicu turskog ratnog vazduhoplovstva, formalni razvoj je počeo u avgustu 2016. godine, sa optimističnim preliminarnim planovima za isporuku 20 aviona Blok 1 turskim vazduhoplovnim snagama 2028. godine i postizanje stope proizvodnje od čak dva aviona mjesečno 2029. godine.

Kaan će biti prvi prototip aviona 5. generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Ukoliko sve pođe po planu, Turska će tako ući u izabrani klub država koje posjeduju avione pete generacije. Uprkos uspjehu industrije da proizvede avion pete generacije, ali i uprkos ogromnim ambicijama da se napravi čak i šeste generacije, Turska se suočava sa problemima vazduhoplovstva, prvenstveno usljed raznih kazni i ukora koji dolaze iz SAD, od kojih žele da se riješe zavisnosti.

Iako sa značajnim ulogom, isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala “nepokrivena” sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i uslovljavaju tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper kao i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

U decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obilježiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog borbenog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter – Experimental), trebalo je da poleti 27. decembra. Međutim, polijetanje se nije dogodilo, a događaj je odložio proizvođač Turkish Aerospace Industries (TAI).

Ukrajinska avio industrija i Turska
Činjenica da je ukrajinska industrija uključena u razvoj programa KAAN ne treba nikoga da iznenadi, posebno u pogledu snabdijevanja motorom. Podsećamo, krajem 2021. godine turska kompanija Baykar Defense i ukrajinsko državno preduzeće Ivčenko-Progres potpisali su ugovor o isporuci mlaznih motora AI-322F i AI-25TLT. Jedan od ova dva motora biće instaliran na budući jurišni dron koji proizvodi turska odbrambena industrija.

Nastavi čitati

Uncategorized

GRAD UČESTVOVAO U MODERNIZACIJI PRUŽNIH PRELAZA: Željeznice Republike Srpske otklanjaju kvar na oštećenom sistemu u Zalužanima

Iako nije u nadležnosti Grada, finansijski smo učestvovali u modernizaciji pružnih prelaza u Prištinskoj i u Podgoričkoj ulici zajedno sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske“, a radi veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

-Nažalost, desila se saobraćajna nezgoda, tokom koje je oštećena oprema na prelazu u Zalužanima i Grad nije kriv za to. Radi se o opremi koja je rijetka i koju ne možete da nabavite od danas do sutra. Oprema je u garanciji i vjerujem da će „Željeznice“ to što prije da riješe i vrate u funkciju – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, siguran je da to mještani mogu razumjeti.

-U komunikaciji smo sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske“ da se ta oprema što prije vrati u funkciju i nadam se da će to biti riješeno u danima koji su pred nama – rekao je gradonačelnik.

Naime, proteklog vikenda na pružnom prelazu u Zalužanima nepoznati vozač je automobilom udario u sistem obezbjeđenja prelaza koji zbog oštećenja trenutno nije u funkciji.

Nastavi čitati

Uncategorized

PUTIN ODLIKOVAO KADIROVA! “Zasluge pred Otadžbinom”

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je lidera Čečenije Ramzana Kadirova.
Putin je odlikovao Kadirova ordenom “Za zasluge pred Otadžbinom” drugog stepena, za doprinos jačanju ruske državnosti i odbrambene sposobnosti zemlje.

Ukaz je objavljen na sajtu zvaničnih pravnih informacija, javio je “Sputnjik”.

Nastavi čitati

Aktuelno