Connect with us

Politika

HAJKA PROTIV SRPSKE u FBiH je odraz mržnje, ali i POLITIKE STRANACA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je paljenje zastava i hajka koja se u Federaciji BiH vodi protiv Republike Srpske odraz mržnje, netrpeljivosti, ali i politike koju u BiH vode stranci, te istakla da je 9. januar istorijska činjenica.

“Oni pale vatru uvijek kada je mir”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna što u Republici Srpskoj nema takvih reagovanja.

“Kada čujete da se pretresaju automobili i lične stvari ljudima koji su 9. januara morali da idu ili prođu kroz Federaciju pokazuje kakvo je stanje svijesti”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da su godinama na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluku dolazili politički predstavnici svih naroda, kao i brojni ambasadori.

“Dovoljno je da pogledate šta su izjavljivali bošnjački političari prije desetak godina i kako su afirmativno govorili o tome, a možete to da pročitate i u medijima. Govorili su afirmativno o tome da Republika Srpska kao sastavni dio BiH ima pravo da praznuje i da određuje svoje datume, te da u tome nema ničega uvredljivog”, ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su se bošnjački političari onda preko noći sjetili da ih to vrijeđa, a u cijelu priču su se umiješali pojedini ambasadori i samozvani stručnjaci.

“Pogotovo se ne slažem sa prijetnjama kako će se voditi neki krivični postupak i slično. U pitanju je zloupotreba pravosuđa kada je riječ o obračunu s Republikom Srpskom, a to nije prvi put. Nagledali smo se takvih situacija”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i na postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske, ukazujući da je sve to formula za neuspjeh BiH.

“To je formula da se strovali BiH, ne da ona postane jaka i prihvatljiva svim njenim građanima. Uopšte ne razumijem ove strance, da ne vide da koriste pogrešnu recepturu sve ove godine, ne razumijevajući ni mentalitet, ponos, odnos i filozofiju življenja naroda”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da stranci misle da će stvari rješavati prijetnjama prstom.

“Oni uopšte ne razumiju ovaj prostor. Tragično je to njihovo uplitanje. Oni su doprinijeli da imamo takve reakcije u Federaciji. Oni pale vatre kada je mir ovdje, kao što ih pale po svijetu”, zaključila je Cvijanovićeva.

U Zenici je u utorak veče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Grupa građana protestovala je u utorak veče, 9. januara, ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Američki vojni avion tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke.

Politika

BRUKA! Trivićkina uzdanica, SINDIKALAC I VATROGASAC diplomu srednje škole KUPIO U CAZINU!

Jovica Vukelić, član je Sindikata Bože Marića i Narodnog fronta Jelene Trivić i donedavno banjalučki vatrogasac – spasilac.

Na čestim pres konferencijama koje je sa sindikatom održavao, a uz podršku iz Skupštinskih klupa od strane Narodnog fronta hvalio se kako je nosilac raznih licenci i osposobljen za svašta nešto. Preskočio je Vukelić da objasni gdje je i kako završio srednju školu.

Jovica Vukelić je završio srednju školu ,,Vita plus” u Cazinu, čiju vjerodostojnost prema izvorima TOK televizije iz ozvora bliskim istražnim organima trenutno provjerava Kantonalna inspekcija i koja nije validna prema riječima našeg izvora.

Cazinska škola je zbog prodaje diploma Ministarstvo obrazovanja USK-a i zatvorilo.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 07. jula 2023. godine potvrđena je optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin (op.a. i srednje škole koju je Vukelić ,,završio”), zbog krivičnog djela “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz čl. 382. KZ FBiH i pranje novca iz člana 272. KZ FBiH.

Podsjetimo, on je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Kažu da je znanje krhko, a patriotizam je očito jak pa je Vukelić po znanje potrčao u mrsku Federaciju i to u Cazin.

Nestručan za posao koji je radio

O kakvom vatrogascu je rječ govori i podatak da činjenica da u proteklih 20 godina nije imao više od 5 intervencija. Na nedavnom požaru Elektrokrajine bio je poslan da kontroliše stanje požarišta na Elektrokrajini i Hotelu Bosna te je prema pisanim izjavama komandira zbog njegovih propusta došlo do novog požara u kuhinji Hotela Bosna.

Sklon konfliktima

Nepoznati napadači su 2021. godine zapalili ispred porodične kuće u banjalučkom naselju Pobrđe „VW turan“ koji je koristio Jovica Vukelić, tada banjalučki vatrogasac.

Jovica Vukelić za Srpskainfo tada rekao da ne zna šta je mogao biti motiv paljevine, ali navodi da je u ranijem periodu dolazio u verbalni sukob sa komšijama.

Zbog svakodnevnih konflikta sa radnim kolegama svi komandiri vatrogasne brigade su tražili njegov premještaj od Šefa odsjeka za poslove Civilne zaštite.

Kolegi prijetio da bi mu silovao kćerke!

Jedan radni kolega je prijavio jer je izjavio da je ’91 da bi mu silovao kćerke, a njega prebio. Zbog navedenog događaja je intervenisala i policija te su uzimali izjave od njega i svjedoka, potvrđeno je za TOK TV.

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ TVRDI “U 95 odsto lokalnih zajednica stranke opozicije izaći će sa ZAJEDNIČKIM KANDIDATOM”

Srpska demokratska stranka je bila domaćin sastanaka sa svim strankama opozicije jer je cilj da da imamo zajednički nastup u najvećem broju opština na lokalnim izborima, istakao je dr Milan Miličević, nakon sastanka delegacija Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red.

“Sada slijedi nešto što treba da bude finale ovih razgovora a to je zajednički sastanak lidera opozicionih političkih partija. Ja ću u narednih desetak dana, razgovarati s njima pojedinačno, da napravimo sastanak i analizu gdje možemo a gdje ne možemo zajedno”, naglasio je Miličević i dodao:

“Moj stav je da u najvećem broju lokalnih zajednica, a rekao bih da je to 95% opština, možemo imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike”, zaključio je Miličević, saopštio je SDS.

Nastavi čitati

Politika

“BANJA VRUĆICA” VIŠE NIJE VLASNIŠTVO SRPSKE, profitabilno preduzeće prešlo u RUKE PRIVATNIKA!

Kompanija „Sloboprom“, većinski vlasnik „Banje Vrućice“ Teslić, kupila je za 10,3 miliona KM udio Republike Srpske u ovom zdravstveno – turističkom centru.

Time je Srpska u potpunosti izašla iz vlasničke strukture ovog profitabilnog preduzeća, dok je „Sloboprom“ svoj udio povećao na 81,5 odsto.

Sa povezanom firmom „Pobjeda“, „Sloboprom“ ima ukupno 93,5 odsto akcija „Banje Vrućice“.
Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić potvrdio je danas za Kapital da je kupio akcije IRB-a i PREF-a.

„Tačno je, kupili smo ponuđeni paket po cijeni od 1,69 KM po akciji, iako je nominalna cijena jedna maraka. Mislim da IRB ima razloga za zadovoljstvo sa ovom cijenom s obzirom na to da je ona mnogo veća od nominalne, ali i daleko veća od one koja je bila prije nego što smo mi ušli u „Banju Vrućicu“ “, rekao je Ćurčić, .

Govoreći o poslovanju „Banje Vrućice“ kaže da im 80 odsto prihoda dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

„Trenutno gradimo bolnicu sa operacionim salama i to ćemo završiti i otvoriti tokom ove godine. U sastavu „Banje Vrućice“ je i hotel „Bistrica“ na Jahorini i tu takođe planiramo ući u rekonstrukciju, ali vjerovatno iduće godine“, kazao je Ćurčić

Podsjećamo, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na prodaju 18,1 odsto akcija ovog zdravstveno – turističkog centra koje su odmah našle kupca.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

PREPORUČENI SADRŽAJ

Nastavi čitati

Aktuelno