Connect with us

Politika

MATEMATIKA ZADALA GLAVOBOLJU Da li je pet ruku većina od osam?

Iako još nije bilo glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, po svemu sudeći SNSD će imati tri od ukupno osam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i pitanje je da li će ovaj Klub u budućnosti moći pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone i akte koje donosi Narodna skupština.

Naime, za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Ustav Republike Srpske kaže da je potrebna dvotrećinska većina jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Vijeću naroda.

S obzirom na to da u ovom slučaju Klub Bošnjaka u Vijeću naroda broji osam delegata, matematički, dvije trećine od osam je 5,3, zbog čega se opravdano postavlja pitanje da li je pet glasova dovoljno za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa ili ipak nije, jer je činjenica da pet nije dvije trećine od osam.

Mihnet Okić, još aktuelni potpredsjednik Vijeća naroda iz reda Bošnjaka, kaže da je pet delegata, koliko će imati “bošnjačke” stranke, dovoljno za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, te da ko god tvrdi drugačije, nije u pravu, naglašavajući da se u medije plasiraju pogrešne informacije.

“Činjenica je da će SNSD imati vjerovatno tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, ali i s pet delegata moguće je pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, tako da taj mehanizam nije ugrožen”, rekao je Okić za “Nezavisne”.

S druge strane, Igor Žunić, poslanik SNSD-a u NS RS, mišljenja je da pet nije dovoljno jer to nije dvije trećine, istovremeno naglašavajući da je Vijeće naroda u Republici Srpskoj nametnuto i da je to Bošnjacima bio instrument za vezu sa Ustavnim sudom BiH i politički pritisak.

“Vijeće naroda pod dominacijom SDA i bošnjačke politike postalo je protočni bojler za podnošenje tužbi i apelacija koje nemaju ni osnova ni utemeljenja. Uvjeren sam da sa dolaskom Bošnjaka u Vijeće naroda iz SNSD-a, koji Republiku Srpsku doživljavaju kao svoje mjesto življenja, ta vrsta zloupotrebe se neće dozvoliti. Siguran sam i da će ti ljudi znati razmišljati kada je ugrožen njihov interes, ali i mi kroz zakone i akte koje donosimo pratimo da nijedan narod ne bude povrijeđen i da sve bude u skladu s ustavima i zakonima”, rekao je Žunić.

Inače, sam vitalni nacionalni interes Bošnjacima, a i ostalima koji odluče da ga pokrenu, što se u praksi rijetko događa, najznačajniji je jer se njime obustavlja primjena zakona. Dakle, ukoliko NS RS usvoji neki zakon, a pokrene se pitanje vitalnog nacionalnog interesa, taj zakon se ne primjenjuje dok Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske ne donese odluku. Bošnjacima će i dalje biti omogućeno da zakone i akte koje donosi Narodna skupština preispituju pred Ustavnim sudom kako Republike Srpske, tako i BiH, ali kroz redovan postupak koji znači da će se zakon primjenjivati.

Mirsad Duratović, poslanik NS RS iz Pokreta za državu u novom sazivu NS RS, nedavno je rekao da su Bošnjaci prvi put izgubili mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa jer neće imati dvije trećine u Klubu Bošnjaka, međutim, nakon što smo mu rekli da je Okić kazao da to nije tačno, Duratović kaže da treba vjerovati njemu (Okiću) jer ima iskustvo u tim slučajevima.

“Ako su Bošnjaci do sada mogli pokretati zaštitu vitalnog nacionalnog interesa s pet delegata, to će moći i sada. Okić vjerovatno ima više iskustva u tome i ne bi da mu protivrječim. Na kraju krajeva, postoji i drugi mehanizmi za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Svaki građanin može pred ustavnim sudovima pokrenuti to pitanje, ali jedini je problem što to ne odlaže primjenu zakona, a kada se pokrene vitalni nacionalni interes, to zaustavlja primjenu zakona i u tome je njegova najveća snaga”, rekao je Duratović.

On kaže da je dvije trećine od osam malo više od pet, te da je pitanje kakav će Ustavni sud zauzeti stav, odnosno hoće li on tumačiti da je pet dvije trećine od osam ili će ipak reći da to nije dovoljno.

Politika

PALA ODLUKA! Vlada Srpske LEGALIZUJE isplatu plate u koverti

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić i ostale osobe, kojima su zbog sankcija SAD banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju “na ruke“.

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionisanim funkcionerima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je zakazana za prekosutra, piše Capital.ba.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se “plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a.

Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionisanim osobama omogući da prime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada Republike Srpske nakon dugogodišnje borbe protiv “koverti“ sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način.

Šta je sa kampanjom “reci NE koverti”?
Dodatni apsurd je što Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom “reci NE plati u koverti“ mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

– Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija – navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Pored ovog dodaje se i član koji se odnosi na kaznene odredbe, a koji je predložen sa ciljem da se onemoguće zloupotrebe i spriječe masovne isplate plate na ruke.

– Poslije člana 267. dodaje se novi član 267a. koji kaže da će se novčanom kaznom od 200.000 KM kazniti za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona – kažu dopune Zakona o radu.

Posljednja predložena dopuna kaže da “ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“, piše Capital.ba.

U obrazloženju predloženih dopuna kaže se da su usklađene sa zakonom o unutrašnjem platnom prometu, te je omogućena i isplata plate gotovim novcem uz propisane uslove.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ U SAVJETU EVROPE “Kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da PROGLASI NEZAVISNOST”

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović rekao je tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope da je stavljanje na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, drastičan primjer urušavanja međunarodnog prava.

– Danas ću vam prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo – rekao je Borenović, tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope o kojem se odlučuje na proljetnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Istakao je da sa žaljenjem mora konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, prisustvujemo jednom drastičnom primjeru urušavanju međunarodnog prava.

– Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija, Srbije. Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije – rekao je Borenović podsjećajući da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.

Podsjetio je da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

– Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština– poručio je Borenović.

Istakao je da se sve ovo čini u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine.

– Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope. Pitam vas, da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru, mnogim djelovima Ukrajine…? Šaljete li poruku mojoj Republici Srpskoj i poruka BiH? Moguće je jednostrano proglasiti nezavisnost i biti primljen u Savjet Evrope? Od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati kakve posljedice će biti – poručio je.

Naveo je da će on biti protiv prijedloga i ponovio da je bez saglasnosti Srbije besmisleno, nerazumno, neprimjereno i apsurdno donositi ovakve nevjerovatne odluke.

– Ovo je paradoks i sramota. Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

MARFI U TAJNOSTI DOŠAO U BANJALUKU! Sastao se sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem

Američki ambasador Majkl Marfi danas je poprilično tiho stigao u Banjaluku, kako bi se sastao sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem.

Ispred zgrade IDDEEA čekala ga je ekipa ATV-a, koja je htjela da mu postavi nekoliko pitanja. Američki ambasador je prošao pored našeg novinara, nije želio da odgovara na pitanja.

Ulaz u zgradu IDDEEA za novinare nije bio dozvoljen.

Nastavi čitati

Aktuelno