Connect with us

Politika

MAZALICA OCIJENIO: Trenutna politika na Balkanu je štetna i za Njemačku

Kristijan Šmit od početka, što je pokazao i postupcima, nema mogućnost da se nametne kao ozbiljan političar, rekao je danas Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, te dodao da u Njemačkoj postoje političari i diplomate koji se očigledno sve više bude i uviđaju da je aktuelna politika na Balkanu pogrešna i štetna i za Njemačku.

 

On je naveo da podržava pismo koje je grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila Komitetu Bundestaga za spoljne poslove sa zahtjevom za opoziv Kristijana Šmita, optužujući ovog političara CSU-a da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Njemačke.

– Njemačka je kompleksna, višeslojna zemlja, u kojoj postoje različiti pravci razmišljanja, različite političke partije koje ne podržavaju Kristijana Šmita, sankcije Rusiji, globalističke agende – rekao je Mazalica i dodao da u Njemačkoj postoje i mediji koji otvoreno govore o tim pitanjima.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj postoje političari i diplomate koji se očigledno sve više bude i uviđaju da je pogrešna aktuelna politika na Balkanu, kao i prema Ruskoj Federaciji.

Mazalica je rekao da Kristijana Šmita nisu podržale dvije zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN, ne podržava ga Republika Srpska, a sve je više glasova iz Federacije BiH koji ga ne podržavaju.

On smatra da se treba aktivno uključiti i razgovarati upravo sa tim snagama koje vide da ova sadašnja politika nije štetna samo za Republiku Srpsku i BiH, već i i za Njemačku.

– Mi ne treba da gledamo na Njemačku kao na zemlju koja ima jedan politički pravac mišljenja. Razgovarao sam sa više Nijemaca, imao kontakte sa kojima se može razgovarati i dati dosta informacija za ovu našu sitaciju – naveo je Mazalica.

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je u pismu Komitetu Bundestaga za spoljne poslove zahtjev za opoziv Kristijana Šmita, optužujući ovog političara CSU-a da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Njemačke, piše danas njemački “Špigl”.

U pismu koje je u posjedu ovog lista navodi se da njegovi autori Šmitu zamjeraju akcije koje su “promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju BiH”.

Srna

Politika

Crnadak o Nacrtu zakna o kleveti: Radi se o “OPASNOM I RIGIDNOM ZAKONU”

Reagujući na podršku Nacrta zakona o kleveti od strane poslanika vladajuće koalicije, šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak poručio je da se radi o „opasnom i rigidnom zakonu“, posebno zbog toga što bi takav zakon trebalo da provodi pravosuđe, koje je, kako je naveo, potpuno poklopljeno politikom, prenosi Srpskainfo.

“Sjećate se kad je prije nekoliko godina opozicija kritikovala to što je djetetu jedne visoke funkcionerke SNSD prvo zaposlenje bilo mjesto pomoćnika direktora, što bi i vi sigurno kritikovali da je obrnuta situacija. E, sad, po ovom zakonu danas, mi bi platili kaznu od 120.000 KM  jer smo tu osobu „uznemirili“, rekao je Crnada.

Nastavi čitati

Politika

KRALJ NEPROVJERENIH INFORMACIJA: Vukanović “Đokićevog sina” poslao u Emirate

Poslaniku u Narodnoj skupštini, Nebojši Vukanoviću kao da nije bilo dovoljno što je u proteklih nekoliko dana toliko puta raskrinkan kao neko ko objavljuje lažne i neprovjerene informacije, te je zbog toga i više puta demantovan, kako u medijima i javnosti, tako i na drušrvenim mrežama.

Ipak, čini se da ni to nije bilo dovoljno, te je sa ovom praksom i nastavio.

Tako je juče na svim svojim stranicama objavio vijest da je sin ministra Petra Đokića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što se ponovo pokazalo kao netačna i neprovjerena informacija.

 

Na ovu neprovjerenu infromaciju, odnsono konstatciju, uslijedilo je i nekoliko demantija.

Naime, novoizabrani ambasador sa sinom Petra Đokića dijeli samo ime – obojica se zovu Bojan, te sudeći po ovome, Nebojša Vukanović ne planira da stane sa objavljivanjem neprovjerenih informacija, što svakako ne priliči jednom ozbiljnom političaru, ali ni novinaru.

Nastavi čitati

Politika

Sporni Nacrt zakona o kleveti danas bi se trebao naći pred poslanicima u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas nastavlja drugu redovnu sjednicu. Pred poslanicima bi se trebao naći i kontroverzni Nacrt zakona o kleveti, koji bi uvredu i klevetu tretirao kao krivično djelo, te nametnuo drakonske kazne.

Protiv ovakvih uredbi, podsjetimo, ustali su novinari i aktivisti, kao i udruženja građana.

Današnja sjednica NSRS počet će raspravom o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.

Osim Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, poslanici će, u nastavku druge redovne sjednice, po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Biće razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova. Prvi dio druge redovne sjednice okončan je u četvrtak, 16. marta.

Nastavi čitati

Aktuleno