Connect with us

Politika

BUNDESTAG: Šmit nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je u pismu Komitetu Bundestaga za spoljne poslove zahtjev za opoziv Kristijana Šmita, optužujući ovog političara CSU-a da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu NJemačke, piše danas njemački “Špigl”.
U pismu koje je u posjedu ovog lista navodi se da njegovi autori Šmitu zamjeraju akcije koje su “promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju BiH”.

Tako je, prema pisanju “Špigla”, Šmit dozvolio hrvatskoj vladi da ga nstrumentalizuje za promjene Izbornog zakona u BiH, slikao se ispred zastave, kako je navedeno, “raspuštene hrvatske paradržave” na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, te dao lažne informacije Odboru britanskog parlamenta za spoljne poslove o nalogu koji je dobio od Hrvatske.

Među autorima pisma je nekadašnja ambasador NJemačke u Sjevernoj Makedoniji, kao i nekadašnji saradnici u administraciji visokog predstavnika koji zahtijevaju preduzimanje svega neophodnog za Šmitovo razrješenje.

Kristija Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske je ove sve navode odbacio, tvrdeći da autori pisma operišu očiglednim lažima.

U izjavi autorima teksta Veitu Mediku i Marini Kormbaki, predsjednik Komiteta Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot /SPD/ naveo je da će pismo iskoristiti da bi Šmita pozvao pred ovaj komitet na razgovor.

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno