Connect with us

Svijet

Mediji u SAD plaše se intervjua sa Putinom, LJUTI SU NA KARLSONA

Američki novinar Glen Grinvold poručio je da su korporativni mediji u SAD ljuti na voditelja Takera Karlsona, koji je najavio intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, jer se, kako kaže, plaše zato što će Amerikanci “konačno čuti drugačiju perspektivu”.

-Američki korporativni mediji udavili su Amerikance desetinama intervjua sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kom nisu postavili nijedno provokativno pitanje. Sada se pretvaraju da su ljuti zbog toga što će Karlsonov intervju sa Putinom, koji još nisu vidjeli, biti urađen na sličan ulizički način – napisao je Grinvold na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim riječima, “korporativni novinari su ljuti što Karlson intervjuiše Putina isključivo zbog toga što se plaše da će Amerikanci konačno čuti drugačiju perspektivu”.

-Takvi novinari postoje da promovišu američku propagandu – naveo je Grinvold, koji je poznat po tome što je dok je radio u „Gardijanu“ 2013. godine objavio seriju tekstova o američkim i britanskim programima nadzora ljudi širom svijeta na osnovu povjerljivih dokumenata koja je pojedinim medijima dostavio uzbunjivač i bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden.

Taker Karlson je juče, nakon nekoliko dana provedenih u Rusiji, potvrdio da je došao u Moskvu zbog planiranog intervjua sa Putinom.

-Večeras sam u Moskvi. Ovdje sam zbog intervjua sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To radimo zato što je to naš posao. Mi se bavimo novinarstvom. Naša dužnost je da informišemo ljude – rekao je Karlson u video-snimku objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Njegova posjeta Rusiji naišla je na kritike velikog broja zapadnih medija i pojedinih političara koji su tražili da mu se zabrani ulazak u SAD.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno