Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: Elektronski upis prvačića do 15. marta (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je zainteresovanim roditeljima da za narednu školsku 2023/24. godinu obave elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole, koristeći internet platformu “eUpis”.

Ova internet platforma dostupna je na veb-stranici (eupis.skolers.org) i putem nje prijava djece za upis traje do 15. marta.

Stranici se može pristupiti uz korištenje bilo kojeg uređaja sa internet vezom kao što su računar, tablet ili telefon, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Nakon uspješne prijave, školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati ih o terminima za testiranje djece i o drugim važnim informacijama.

Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet platforme “eUpis”, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u izvodu iz matične knjige rođenih, uvjerenju o državljanstvu i uvjerenju o prebivalištu.

Roditelji koji u toku popunjavanja podataka o učeniku, u okviru internet platforme Ministarstva prosvjete i kulture “eUpis”, daju saglasnost za korištenje digitalnih setova podataka iz evidencije institucija Republike Sprske nisu dužni da dostavljaju izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu i uvjerenje o prebivalištu u štampanom obliku.

Internet platforma “eUpis” kreirana je u skladu sa najvišim standardima i zahtjevima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

Resorni ministar Željka Stojičić rekla je da elektronski upis učenika u osnovnu školu predstavlja olakšanje za roditelje učenika i vaspitno-obrazovne ustanove, kao i za jedinice lokalnih samouprava i policijske uprave u Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

Stojičićeva je pozvala sve zainteresovane roditelje da iskoriste prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i da na brz i jednostavan način upišu svoju djecu u školu.

Ona je istakla da “eUpis” učenika omogućava školama da blagovremeno uoče koji sve učenici nisu prijavljeni za upis u prvi razred, te da u definisanim rokovima obavijeste roditelje ili staratelje učenika.

Roditelji koji ne žele da koriste internet platformu “eUpis” i dalje imaju mogućnost da, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, upis učenika izvrše u prostorijama vaspitno-obrazovne ustanova, u skladu sa upisnim područjem.

Promotivni video-spot koji sadrži detaljno uputstvo za roditelje moguće je pogledati na linku

Agencije

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno