Connect with us

Društvo

SASLUŠAN IMAM MAHIĆ! Advokat tvrdi da je izvinjenje dovoljno

Pripadnici Policijske uprave Prijedor jutros su u Kozarcu saslušali imama iz ovog mjesta, Amira Mahića, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Njegov advokat Emir Kovačević smatra da nema osnova za pokretanje postupka, jer se Mahić izvinio nakon što je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Međutim, pravnici kažu da Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ne oslobađa odgovornosti za izgovorene riječi.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Amir Mahić, saslušan je u prisustvu advokata Emira Kovačevića, kojeg mu je obezbijedila Islamska zajednica.

Imam Mahić pred kamere nije želio, ali jeste Kovačević. Smatra da je njegov klijent nevin i da nema nikakve krivične odgovornosti.

– Mi smatramo da nema ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osjećali uvrijeđenim i to izvinjenje urađeno je upravo sa ovog mjesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi – kaže Kovačević.

Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ni u kojem slučaju ne oslobađa odgovornosti, smatra advokat Milan Petković.

– Samo njegovo izvinjenje ne predstavlja okolnost koja bi isključila njegovu krivičnu odgovornost, to može biti samo eventualna olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne, opet kažem, ukoliko bi došlo i utvrdilo se da postoji krivična odgovornost, odnosno da je ovo lice krivo za to krivično djelo – ističe Petkovića.

Za krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, za koje se sumnjiči Mahić, predviđena je novčana kazna , ili kazna zatvora do tri godine.

– Međutim, ukoliko se, kao kvalifikovano djelo, odnosno ukoliko je ovo djelo izazivanje mržnje usmjereno na način da se želi omalovažiti ili izvrgnuti poruzi ili na drugi način nekih vjerskih ili nacionalnih simbola, što Sveti Sava sigurno jeste, u kvalifikovanom krivičnom djelu iz člana 359 stav 2, za koji je predviđena novčana kazna do pet godina zatvora – naglašava Petković.

Nakon dokumentovanja slučaja, Policijska uprava Prijedor dostaviće izvještaj prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje. Od svog osnivanja 2017. godine, do danas, ovo Tužilaštvo imalo je šest predmeta u vezi sa krivičnim djelom- javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

RTRS

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno