Connect with us

Politika

Ministru Bukejloviću nije poznato? Zbog klevete se NE IDE U ZATVOR u Hrvatskoj, u Srbiji je DEKRIMINALIZOVANA!

Obrazlažući ovih dana nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima kleveta ponovo postaje krivično djelo, u Ministarstvu pravde Republike Srpske pozivali su se na slične zakone u Srbiji, Hrvatskoj i zemljama EU.

U saopštenju Ministarstva pravde Republike Srpske od subote napominje se da je kleveta kao krivično djelo prisutna u svim pravnim regulativama zamalja regiona i EU i da je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku.

“Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj“, tvrde u ministarstvu.

U četvrtak, kada je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim su propisana nova krivična djela koja se odnose na povredu ugleda i časti, ministar Miloš Bukejlović rekao je, između ostalog, “da svaka druga država u EU ima klevetu kao krivična djela”, pa dodao:

“U Srbiji i Hrvatskoj su predviđene kazne zatvora, a Crna Gora propisuje isto novčane kazne. Sva krivična djela idu po prijedlogu oštećenog”.

Međutim, prostim uvidom u krivične zakonike Srbije i Hrvatske može se vidjeti da su stavovi Bukejlovića i Ministarstva pravde zasnovani na neprovjerenim činjenicama.

U Krivičnom zakoniku Hrvatske kleveta jeste krivično djelo i u slučaju presude nadoknađuje se novčano, a zatvorska kazna je ukinuta izmjenama koje su stupile na snagu još 2013. godine.

U Srbiji je kleveta izbrisana iz Krivičnog zakonika izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu 2012. godine. To je učinjeno na zahtjev velikog broja udruženja i stručne javnosti, a naročito novinarskih udruženja.

Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RSkleveta se uvodi članom 208b.

U njemu se navodi da “ko drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina”, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM, ali je kazna veća (5.000 KM do 80.000 KM) ako je to učinjeno putem štampe, radija, televizije, društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega može postati dostupno većem broju lica.

“Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM”, kaže nacrt zakona.

Takođe, prema istom nacrtu, Član 208a. kaže da će se onaj ko uvrijedi drugoga kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM, a kazna je od 10.000 do 50.000 KM ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica.

Slično je i u trećem članu 208v. prema koje će neko ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM, a od 20.000 KM do 100.000 KM ako je ispunjen gorenavedeni uslov o medijskoj objavi.

“Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM”, dodaje se.

U obrazloženju predloženih zakonskih rješenja, Vlada RS navodi da je Ustavom RS propisano da su ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život nepovredivi, te da u tom smislu svako ima pravo tražiti da se to poštuje i da se ne omalovažava.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nije bio planiran Planom rada Ministarstva pravde za 2023. godinu.

Mondo

Politika

Savić-Banjac: Elektroprivreda zaradila preko 100 MILIONA KM 2021. godine, a odmah 2022. POVEĆALA CIJENE

-Zbog rasta cijene električne energije na berzama za 200 %, Elektroprivreda je zaradila preko 100 miliona KM u 2021.godini. Međutim, ta dobit nije raspoređena da se rasterete potrošači, nego je već u 2022.godini, odmah nakon izbora, cijena električne energije privredi povećana za 50%, a domaćinstvima za 20, 30, 40 %, u zavisnosti od potrošnje.

Poručla je ovo poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Mirna Savić – Banjac, koja je dodala da, sa standardom kakav imamo u Republici Srpskoj, ovakav skok cijena je veliki udarac na ionako skromne budžete građana.

-Na osnovu Izvještaja o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021.godinu u Republici Srpskoj koji je danas razmatran na sjednici Narodne skupštine, jasno je da postoji nekoliko krupnih problema. Zabrinjava činjenica da je upravo 2021.zabilježen najniži nivo ukupnog prometa od 2016.godine.
Još drastične je to što je 73,4 % ukupnog prometa ostvareno sa trezorskim zapisima i obveznicama – kazala je Savić – Banjac.
Nastavi čitati

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Aktuleno