Connect with us

Politika

Ministru Bukejloviću nije poznato? Zbog klevete se NE IDE U ZATVOR u Hrvatskoj, u Srbiji je DEKRIMINALIZOVANA!

Obrazlažući ovih dana nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima kleveta ponovo postaje krivično djelo, u Ministarstvu pravde Republike Srpske pozivali su se na slične zakone u Srbiji, Hrvatskoj i zemljama EU.

U saopštenju Ministarstva pravde Republike Srpske od subote napominje se da je kleveta kao krivično djelo prisutna u svim pravnim regulativama zamalja regiona i EU i da je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku.

“Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj“, tvrde u ministarstvu.

U četvrtak, kada je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim su propisana nova krivična djela koja se odnose na povredu ugleda i časti, ministar Miloš Bukejlović rekao je, između ostalog, “da svaka druga država u EU ima klevetu kao krivična djela”, pa dodao:

“U Srbiji i Hrvatskoj su predviđene kazne zatvora, a Crna Gora propisuje isto novčane kazne. Sva krivična djela idu po prijedlogu oštećenog”.

Međutim, prostim uvidom u krivične zakonike Srbije i Hrvatske može se vidjeti da su stavovi Bukejlovića i Ministarstva pravde zasnovani na neprovjerenim činjenicama.

U Krivičnom zakoniku Hrvatske kleveta jeste krivično djelo i u slučaju presude nadoknađuje se novčano, a zatvorska kazna je ukinuta izmjenama koje su stupile na snagu još 2013. godine.

U Srbiji je kleveta izbrisana iz Krivičnog zakonika izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu 2012. godine. To je učinjeno na zahtjev velikog broja udruženja i stručne javnosti, a naročito novinarskih udruženja.

Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RSkleveta se uvodi članom 208b.

U njemu se navodi da “ko drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina”, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM, ali je kazna veća (5.000 KM do 80.000 KM) ako je to učinjeno putem štampe, radija, televizije, društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega može postati dostupno većem broju lica.

“Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM”, kaže nacrt zakona.

Takođe, prema istom nacrtu, Član 208a. kaže da će se onaj ko uvrijedi drugoga kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM, a kazna je od 10.000 do 50.000 KM ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica.

Slično je i u trećem članu 208v. prema koje će neko ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM, a od 20.000 KM do 100.000 KM ako je ispunjen gorenavedeni uslov o medijskoj objavi.

“Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM”, dodaje se.

U obrazloženju predloženih zakonskih rješenja, Vlada RS navodi da je Ustavom RS propisano da su ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život nepovredivi, te da u tom smislu svako ima pravo tražiti da se to poštuje i da se ne omalovažava.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nije bio planiran Planom rada Ministarstva pravde za 2023. godinu.

Mondo

Politika

“Rezultat medijske i političke kampanje PROTIV NJEGA” Dodik o ATENTATU na Trampa, dotakao se i SVOJE BEZBJEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka.

Dodik je rekao da takva kampanja satanizuje i pokušava predstaviti čovjeka protiv kojeg se vodi kao opšte zlo koje treba skloniti, što je u Trampovom slučaju i dovelo do atentata na njega.

– Očigledno je da je Amerika podijeljeno društvo. Ipak, ona je još moćna i jaka zemlja i neki smatraju da dosadašnju dominaciju treba da zadrže i pokušavaju da upravljaju drugim zemljama. Svjesni su da se svijet mijenja i da se unipolarni svijet zamjenjuje sa više centara moći – rekao je Dodik.

On je dodao da napad na Trampa treba osuditi, te je bivšem predsjedniku poželio da pobijedi na izborima jer je očigledno da njegova politička platforma i program sigurno doprinose tome da se svijet osjeća sigurnim.

– Treba vjerovati u sposobnost Amerike da održi stabilno društvo. Mislim da je to nešto što će se i desiti – rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD za vrijeme Trampovog predsjedničkog mandata nisu započele nijedan novi rat, što govori o tome kakvo je njegovo opredjeljenje, a da demokratska administracija koja je na vlasti gotovo svakodnevno otvara neke nove sukobe.

Predsjednik Srpske smatra da će Amerika jednog dana morati da se pomiri sa novom ulogom da ne može biti dežurni policajac, ali je primijetio da će na tom putu mnogi stradati, a neki će imati neugodnosti kao što ih imaju u Srpskoj.

– Ipak, to da zadržimo i sačuvamo ono što Republika Srpske jeste i što želimo da bude, jeste vrednije od ličnog komoditeta bilo koga od nas – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je prilikom kandidature znao da neće biti lako, bez obzira na uvriježeno mišljenje u narodu o političarima da su “ovakvi ili onakvi”.

– Ako želite da budete narodni političar i radite u interesu naroda i branite ono što je naciionalna ili narodna stečevina, da nikada ne zaboravite ljude koji su stradali za Srpsku, onda morate da računate da imate i neprijatelje. Mislim da Republika Srpska ima značajne i jake neprijatelje – zaključio je Dodik.

“Osjećam se bezbjedno u Srpskoj”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Srpskoj osjeća veoma bezbjedno.

Dodik je pojasnio da tome u prilog ide smanjenje opšteg kriminaliteta i povećanje stepena otkrivenosti, kao i da sve to govori da se radi i operativno i preventivno, što svakome u Republici Srpskoj daje sigurnost.

Na pitanje koliko su opasne izjave iz Sarajeva koje najčešće dolaze od ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, Dodik je odgovorio da ne želi da luzerima daje na značaju.

– Kad god pomenem tako neke luzere kao što su ti likovi, oni dobijaju na značaju. Ne zato što sam ja nešto važan, već što je na sceni opšta medijska hajka iz Federacije na nas, posebne na mene. Sve ono što sam ikada rekao o njima, uvijek mogu ponoviti – zaključio je Dodik.

 

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL: Za Miru Lazovića ubistva Srba su MALA GREŠKICA?! (VIDEO)

Nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović nazvao je ubistva Srba “malom greškicom” u borbi Armije RBiH za odbranu.

On je za “Face TV”, govoreći o Srebrenici, priznao da je i Armija BiH činila zločine nad Srbima, navodeći primjer u Kazanima.

Lazović je potom rekao da je slučaj u Kazanima “mala greškica” koja ne smije da “degradira časnu borbu Armije RBiH u odbrani BiH”.

Podsjećamo, zločin na Kazanima označava ubistva Srba od sredine 1992. do oktobra 1993. godine čija tijela su potom bacana u jamu Kazani.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Broj ubijenih Srba na tom mjestu nikada nije zvanično utvrđen, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Politika

CIK BiH USVOJIO ODLUKU Vuković dobio mandat delegata u Domu naroda BiH umjesto Novaković Bursać

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas da je Nenad Vuković iz PDP delegate u Domu naroda BiH iz Republike Srpske.

Na hitnoj sjednici CIK BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

To znači da je izmjenjena odluka iz januara 2023. godine gdje je stajalo da je srpski član Snježana Novaković Bursać, zamijenjeno sa Nenadom Vukovićem.

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će nakon današnje usvojene odluke ona biti proslijeđena službenim glasnicima u BiH, te će biti objavljena na službenim stranicama CIK BiH, a nakon čega će materijal o dodjeli mandata biti uručen Vukoviću i proslijeđen u Dom narod BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno