Connect with us

Politika

MIRNA SAVIĆ O AUDIO -VIZUELNOM CENTRU “Zašto imaju budžet od DVA MILIONA, a svi projekti vrijede 150 000 KM”

Audio-vizuelni centar Republike Srpske treba da postoji, ali se postavlja pitanje zašto jedna ustanova ima budžet od skoro dva miliona KM, a svi projekti za cijelu Republiku Srpsku vrijede 150.000 KM?

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić-Banjac, govoreći o rebalansu budžeta Republike Srpske.

Savić-Banjac pita i kako će se dodijeliti tih 150.000 KM.

-Da li će komisija, koja je završila svoj posao, biti isplaćena? Ako hoće, zašto, kada se po njihovim izvještajima i rang listama neće raditi kada je budžet smanjen za milion? Da li to znači da će biti formirana nova komisija ili će ista ova komisija ponovo zasjedati imajući u vidu nove informacije da po oblasti, u prosjeku, na raspolaganju imaju oko 15.000-20.0000? To nije dovoljno ni za jedan projekat, a kamo li tridesetak koji se godišnje, po oblasti, prijavljuju. Ili komisija više neće zasjedati? Ko će onda i kako izabrati projekte, na osnovu kojih kriterija? – pita Savić-Banjac.

Kaže da se sredstva predviđena Zakonom o igrama na sreću bila planirana u iznosu od 991.500 KM, a sada su smanjena na 120.000 KM, od čega samo 20.000 ide za kulturu, a ostalo za prosvjetu.

-Član 2. Pravilnika o raspodjeli sredstava od igara na sreću jasno kaže da 70% ide na kulturu, za decentralizaciju, promociju, edukaciju i za međunarodnu saradnju. Kako je onda moguće da od ovih 120.000 na koje smo spali samo 20.000 KM ide na kulturu? To je 16 odsto, a ne 70 odsto – navodi Savić-Banjac.

Ističe da je kultura osnov i stub svakog društva i naroda.

-Postavljam pitanje da li je neko napravio kardinalnu tehničku grešku. Da li se iko bavio ovim pitanjem? Djeluje da je sve nasumično urađeno, mimo svih zakona ili je namjera da se guši kulturni život i djelovanje, jer kultura nikom ne treba. Ja ću predložiti amandman da se ta sredstva vrate na planirana, mada bi bilo dobro da predlagač to i sam uradi – rekla je Savić-Banjac, saopšteno je iz PDP.

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno