Connect with us

Politika

FON DER LAJEN: Reforme uslov za milijarde iz EU

Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropske komisije nakon posjete BiH i razgovora sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Savjeta ministara BiH rekla je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i želimo da BiH bude punopravna članica EU.

“Pokazali ste kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno da ova zemlja može imati rezultate”, rekla je Fon der Lajenova.

Ona je rekla da cilj treba biti na ispunjavanja 14 prioriteta te da je do sada saradnja bila dobra i da treba nastaviti u tom pravcu te da zapadni Balkan treba da otvara svoje granice i zajednički da radi na formiranju jedinstvenog tržišta.

“Za BiH je to bolje poslovno okruženje i digitalizacija i na tome moramo svi raditi. Kombinacija reformi i investicija je izuzetno snažna i to funkcioniše u Evropskoj uniji i ukoliko bude uspješno realizovan plan rasta ne samo da bi približio naše privrede, već bi približio region Evropskoj uniji. Imamo mogućnost da udvostručimo vaše privrede u roku jedne decenije”, rekla je Fon der Lajenova.

Govoreći o datumu o početku pregovora Fon der Lajenova je rekla je da je rješavanje svih 14 priorieta veoma važno i to prije svega za BiH.

“To je onda snažan argument vaše sposobnosti da pravite iskorake i jačate vladavinu prava”, rekla je Fon der Lajenova.

Kada je riječ o pomoći odnosno planu rasta i činjenici da je EU izdvojila šest mlijardi evra, Fon der Lajenova je rekla da će sve zemlje imati pristup tim sredstvima ali da će uslov biti reforme.

“Ako se ne realizuju reforme sredstva će se preusmjeriti drugim zemljama zapadnog Balkana”, rekla je Fon der Lajenova.

Krišto je istakla da je posjeta značajan korak na putu BiH ka EU i posjeta je prilika da se predstavi novi plan rasta Evropske unije za zemlje regije.

“To je bitno za sve nas i trebamo iskoristiti priliku da napravimo značajan iskorak kroz novi plan rasta. Ova posjeta predstavlja da se upoznamo sa finansijskom odlukom od šest milijardi evra od čega je dve milijarde bespovratno, a ostalo je zajam. Trebamo se zahvaliti zemljama EU na ovoj potpori”, rekla je Krišto.

Ona je rekla da bi otvaranje pregovaračkog procesa značio za BiH te da bi u kontekstu geopolitičkih procesa BiH postala stabilnija i uspješnija.

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno