Connect with us

Banjaluka

Mjesta za otpad u Ramićima kod Banjaluke ima do kraja godine

Najnovija procjena o kapacitetu regionalne deponije u Ramićima, koju su uradila stručna lica, pokazala je da mjesta za otpad ima do kraja ove godine, a ne do juna, kako je ranije rečeno.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” gradski menadžer Bojan Kresojević te istakao da je od preduzeća “De­p-ot”, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, traženo da im dostave tu procjenu.

– Kada smo na sastanku dobili dokument u kojem piše da ima mjesta za odlaganje smeća do kraja 2023, tražili smo da komisija, koju će činiti predstavnici grada i drugih lokalnih zajednica, analizira taj dokument i da se tačno vidi koliko možemo čekati, te da se odluči na koji se način može reagovati – rekao je Kresojević. Na pitanje kada je sljedeći sastanak o ovoj temi, rekao je da još nema tu informaciju jer nisu dobili svu dokumentaciju, uključujući i projektnu dokumentaciju za sanaciju.

– Po našem mišljenju, pristup “De­p-o­ta” nije dovoljno sistematičan. Oni su u avgustu izašli sa informacijom da će doći do blokade u odlaganju otpada, a u novembru su izradili elaborat koji kaže da se otpad može odlagati do kraja 2023. godine – rekao je Kresojević. Dodao je da su taj dokument njima dostavili tek na nedavnom sastanku.

– To nam daje sumnju da “De­p-ot” iz nekih razloga želi da napravi vještačku krizu – kazao je Kresojević.

Tehnički direktor “De­p-o­ta” Milenko Jaćimović za “Glas Srpske” rekao je da se sanitarna kaseta ne može napraviti za kratko vrijeme, te istakao da je gradu dostavljen dokument koji je sačinila stručna organizacija.

– Ako sumnjaju u stručnu organizaciju koja ima odobrenje od nadležnog ministarstva i koje imaju licence, to je nešto drugo. Zar je loše što se uprava preduzeća na sve načine bori da poveća kapacitet deponije – rekao je Jaćimović. Pojasnio je da su od stručne organizacije “Geo Astor” naručili istraživanje, snimanje kota i visina, pa su rezultate prezentovali na tom sastanku Kresojeviću, ali i predstavnicima ostalih lokalnih zajednica koje koriste deponiju u Ramićima.

– Od sastanka je prošlo 15 dana i još nemamo povratnu informaciju. Mi smo analize dostavili i čekamo sastanak, gdje će “Čistoća”, “De­p-ot” i grad potpisati sporazum prema kojem se može ići u proširenje sanitarne kasete – kaže Jaćimović. Podsjetio je da, osim Banjaluke, na deponiji u Ramićima smeće odlažu i Gradiška, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, Srbac, Kotor Varoš i Kneževo. Dnevni kapacitet deponije je oko 360 tona otpada.

– Dešavalo se da u jednom danu bude čak 500 tona smeća. Pojačali smo aktivnosti radnika mašinista te iskoristili specijalne mašine koje kompaktuju otpad. Možemo malo još prolongirati s obzirom na to da smo išli na zbijanje otpada. Na pola sadašnje površine smo već dostigli visinu, a na drugoj polovini ima prostora koji se može dobrim kompaktovanjem produžiti još nekoliko mjeseci – rekao je Jaćimović.

“Čistoća”

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić kaže da je gradski menadžer naredio da bude urađena analiza postojećeg stanja i mogućnosti za deponovanje.

– Imamo informaciju da je “De­p-ot” uradio analizu i da sanitarna kaseta može da izdrži do kraja ove godine. Komunalna preduzeća mogu nesmetano da koriste deponiju, a do tada ćemo imati konkretan stav o pitanju svega, te će se naći rješenje između ova tri pravna subjekta – rekao je Bajić.

(Glas Srpske)

Banjaluka

Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice stigla u Banju Luku, svečanom dočeku prisustvovao i gradonačelnik

Brojni vjernici prisustvovali su liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem povodom svečanog dočeka čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice.

Zajedno sa brojnim vjernicima svečanom dočeku je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je broj vjernika koji se danas okupio u ovoj crkvi najbolji pokazatelj koliko je ovo značajan dan za sve mještane Paprikovca, ali i cijele Banje Luke.

-Raduje me što vidim da je veliki broj naših vjernika danas došao u Hram Svetog velikomučenika Georgija, čiju izgradnju je podržao i Grad Banja Luka ali i ja lično, jer je to pokazatelj da je sve ono što smo započeli na korist naših građana u ovom dijelu grada. Posebno me raduje i to što na veliki hrišćanski praznik – Duhove dočekujemo ovu čudotvornu ikonu sa Svete Gore, koja će na radost svih vjernika od danas biti smještena u ovoj crkvi – poručio je gradonačelnik.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što izgradnja ove crkve napreduje i što se već izvode radovi na uređenju fasade, ograde i crkvenog dvorišta, u kojem će biti izgrađena javna česma i igralište za najmlađe.

Gradonačelnik je podsjetio da danas i gradska „Tržnica“ proslavlja krsnu slavu, ali i da u čast obilježavanja praznika Duhova Grad Banja Luka priprema defile kočija i bogat kulturno-umjetnički program, koji će kod Hrama Hrista Spasitelja biti održan danas od 18.00 časova.

-Duhovi su se nekada obilježavali u Banjoj Luci, a zbog izazovnih vremena tokom Drugog svjetskog rata tradicija obilježavanja je prekinuta, međutim prošle godine vratili smo staru tradiciju i ponovo uspostavili ovu manifestaciju i na to sam ponosan.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da se pridruže programu koji će na Novoj pijaci prirediti gradska „Tržnica“ od 14.00 časova, a potom i defileu kočija i kulturno-umjetničkom programu kod Hrama Hrista Spasitelja.

Starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu, jerej Slobodan Marin rekao je da dolazak čudotvorne ikone predstavlja veliku radost za sve parohijane naselja Paprikovac.

-Ova ikona je dar naših dobrih parohijana, koji su učestvovali u tome da ova ikona dođe sa Svete Gore uz blagoslov našeg episkopa banjalučkog g. Jefrema. Od danas će ova čudotvorna ikona biti kod nas i svaki vjernik imaće priliku da se pomoli nad njom – istakao je Marin.

Inače, riječ o ikoni pred kojom se vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita nalazi se u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori.

Nastavi čitati

Banjaluka

Voda stigla u Martinovac, Dalmatinsku i Tunjice, STANIVUKOVIĆ uručio vaučere

U okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, vodovodni sistem u Martinovcu, Dalmatinskoj i Tunjicama je pušten u funkciju, a mještane je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom gradonačelnik je mještanima uručio i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu i naglasio je da su se susreli sa mnogim izazovima kako bi vodu doveli upravo na ovaj lokalitet.

-Ovo su značajna naselje, blizu centra grada. Broje nekoliko hiljada stanovnika, a susreću se sa ovakvim izazovima. Morali smo se uhvatiti u koštac sa ovim problemima, a većinu njih smo tretirali kroz projekat „Voda 3“, dok ćemo dio tretirati kroz „Vodu 4“. Plan nam je da u godini koja je pred nama riješimo problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji grada Banjaluke. Završetkom vodovodne mreže u dijelu naselja Šargovac korak smo bliže ispunjenju naših ciljeva. – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ova gradska administracija na sebe preuzela obavezu da riješi problem koji se činio kao nerješiv.

-Uz sve to, ovi ljudi će isto tako dobiti i besplatan priključak. Vodi su se nadali ali ne i besplatnom priključku. Želim da ovo bude na koristi našim ljudima – istakao je on.

Jedan od mještana, Mićo Radoja iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i gradskoj administraciji na svemu što su učinili za ovaj kraj.

-Doveli su vodu, a sada imamo i besplatne priključke na vodovodnu mrežu. Sve ono što ćemo kandidovati u narednom periodu jeste za bolji život naših mještana i siguran sam da će nam to biti obezbjeđeno – istakao je on.

Naime, projektom je predviđen i izgrađen dovodni krak iz pravca Tunjica za ulicu Martinovac i tri manja kraka ukupne dužine 1050 metara, izgrađeno je i 4 kraka vodovoda na Tunjicama ukupne dužine 950 metara, te krak vodovoda u Dalmatinskoj ulici dužine 300 metara.

Završetkom navedene mreže riješeno je pitanje vodosnabdijevanja za više od 40 domaćinstsva koji do sada nisu imali javni vodovod zbog visinski zona.

Vrijednost investicije u ove tri ulice je oko 350.000 KM

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ d.o.o Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Aktuleno