Connect with us

Banjaluka

MLADI BANJALUČKI SLIKAR novac od prodaje slika DONIRA za Kosovo i Metohiju

Banjalučanin Luka Vučić (24) pretvorio je svoj hobi u lijepu, humanitarnu priču. Luka je odlučio da novac od prodaje svojih slika donira ljudima na Kosovu i Metohiji.

Luka Vučić se slikarstvom aktivno bavi dvije godine, ali priznaje, da mu je to oduvijek bila ljubav. Za vrijeme pandemije koronavirusa počeo je da pohađa časove slikanja i od tada do danas aktivno slika. Vučić kaže da ga najviše privlače slike „koje imaju dušu“ pa rado slika manastire, životinje, prirodu, ali odnedavno i portrete.

„Slika na koju sam najviše ponosan i koja je do sada za mene bila najizazovnija je portret mog omiljenog pjesnika Sergeja Jasenjina. Na mojoj prvoj slici su bile dvije golubice i nju sam poklonio majci“.

Ideja o slikanju u humanitarne svrhe rodila se kada je završavao svoju drugu sliku. Nažalost, nju je podstakla jedna tragedija.

„U međuvremenu sam pročitao vijest o tragediji u rudniku uglja Soko (april 2022. godine, kod Sokobanje u Srbiji) gdje je nastradalo osam rudara i prikupljala se pomoć za njihovu djecu. Osjetio sam potrebu da im na neki način pomognem. Saosjećao sam se sa tom djecom jer sam i sam izgubio oca. Objavio sam akciju na društvenim mrežama i ljudi su se odazvali“.

U humanitarnoj akciji nije bio sam, prošle godine učeše je uzeo i njegov prijatelj Stefan Petrović.

„Prodavali smo ukupno četiri slike. Dvije sam naslikao ja, a druge dvije moj prijatelj. U roku od 24 sata prodali smo sve četiri što samo pokazuje da ima empatije među ljudima“, zaključio je Vučić.

Ovaj mladi slikar poručuje da uskoro planira da organizuje novu humanitarnu akciju sa kojom će nastaviti da pomaže onima kojima je najpotrebnije.

Banjaluka

Kako da naručite cisternu vode u Banjaluci AKO PLANIRATE PUNITI BAZEN ILI ZALIVATI BAŠTU

U Banjaluci do 15. jula na snazi preventivno vanredno stanje zbog ogromne potrošnje vode. Nadležni su apelovali na građane kojima je potrebna voda za punjenje bazena ili zalijevanje vrtova, ili imaju problema sa vodosnabdijevanjem, da naruče “dostavu”.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić da se sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

Oni koji budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VODI RAČUNA O SVIM GENERACIJAMA: Penzionerima smo posebno dužni

Još jedna podjela besplatnih karata za penzionere.

Još jedna uspiješna podjela karata za naše penzionere. Banjaluka vodi računa o svim generacijama, a generaciji penzionera i starijim od 65 godina smo posebno dužni.

Napisala je ovo na društvenim mrežama Mirna Savić-Banjac, narodna poslanica PDP-a u Parlamentu Srpske.

– Besplatnim kartama za prevoz izrazili smo zahvalnost za sve ono što su oni uradili za ovaj grad. Banjaluka je porodica ! – zaključila je ona.

Nastavi čitati

Banjaluka

SAMO U BANJALUCI: Umjesto na kardiologiji, radni dan proveo u fabrici obuće

Đajićev kandidat za gradonačelnika dr Nikola Šobot, kardiolog po struci proveo je dan u fabrici obuće Bema u Banjaluci, kojom rukovodi njegov partijski kolega Marinko Umičević.

Nakon obilaska pogona i razgovora sa radnicima i Umičevićem, doktor Šobot je rekao da je oduševljen radom Tvornice obuće “Bema” i sa svim što je imao priliku da vidi. Ovo mu je kaže prvi dolazak, a obećao je da će i u budućnosti obilaziti “Bemu”, na obostrano zadovoljstvo, ne precizirajući čije.

Ovaj put izostala je Šobotova glavna pratilja direktor UKC Vlado Đajić koji se vjerovato oporavljao od burno provedene noći u nekom od banjalučkih noćnih disko klubova.

A možda iz njega još nije izašao šejtan o kojem je svojevremeno pričao domaćin u Bemi, inače i odbornik SNSD-a Marinko Umičević. On je optužio Đajića prije nekoliko mjeseci da je u njega ušao šejtan i da sebe ne vidi sa Đajićem u nekom daljem zajedničkom radu u SNSD.

UMIČEVIĆ “U Đajića je ušao ŠEJTAN! Opoziv je bio ČIST FIJASKO, tri godine nemamo sastanak GRADSKOG ODBORA”

Umičević je tada rekao da tri godine nije bilo sastanka Gradskog odbora SNSD-a, te da su pojedinci gotovo privatizovali banjalučki SNSD.

Šta se od Umičevićevih optužbi iz januara do danas promijenilo u banjalučkom odboru SNSD i da li je šejtan izašao iz Đajića uskoro će pokazati odborničke liste ove partije za predstojeće lokalne izbore. Hoće li šejtan nositi listu i kako će na to reagovati Umičević?

Nastavi čitati

Aktuelno