Connect with us

Nauka i tehnologija

Na Marsu snimljena neobična stijena u obliku krofne

NASA-IN rover Perseverance je 22. juna sa samo 100 metara udaljenosti u delti kratera Jezero na Marsu snimio tajanstvenu stijenu u obliku krofne. Naučnici, nažalost, nisu naredili roveru da se približi objektu i prikupi uzorak tako da za sada ne znamo tačan sastav i porijeklo ovog marsovskog “šlaufa”.

“Ne mogu reći s apsolutnom sigurnošću da se ne radi o meteoritu. Jedino da je to jako, jako mala vjerovatnost. Naime, u ovoj regiji u kojoj se nalazimo ima mnogo stijena s izdubljenom unutrašnjosti”, rekao je astrogeolog Jim Rice s Državnog sveučilišta Arizona, a prenosi CNN.

Na ovom području uglavnom nailazimo na sedimentne pješčenjake, stijene stare nekoliko milijardi godina. “Njih su nanijele poplave u velikoj riječnoj dolini Neretve, iz koje je u ovo područje stigla sva voda, kamenje i sediment. Ova stijena je vjerojatno nanesena s nekog drugog mjesta”, smatra Rice.

Dolina Neretve na Marsu?

Vjerojatno su neke čitaoce, uz vijest o neobičnoj stijeni, iznenadili i nazivi poput doline Neretve. Bez brige, ne radi se o pogrešnom prevodu. Naime, Perseverance je sletio u krater Jezero, koji je dobio ime po mjestu u Bosni i Hercegovini. Radi se o depresiji širine 45 kilometara koja se nalazi na Marsovoj sjevernoj polutki.

Područja u blizini kratera takođe su dobila imena po rijekama koje teku kroz BiH, ali i Hrvatsku. Tako se odmah pored mjesta slijetanja nalazi dolina Neretve, koja zapravo predstavlja osušeno korito drevne rijeke. Jugozapadno od kratera Jezero je dolina Une, a sjeverno dolina Save. Kartu cijelog područja možete pogledati ovdje.

(Nezavisne novine)

Nauka i tehnologija

STVARANJE BEBA U SVEMIRU: Naučnici napravili prototip inkubatora

Holandska kompanije SpaceBorn United razvija način za začeće i rađanje beba u svemiru.

Naučnici već dugo vremena rade na tome da neke druge planete učine novim domom za čovječanstvo, a jedna od stvari koju je potrebno osmisliti za taj cilj je stvaranje samoodržive ljudske populacije. Za ovo je, između ostalog, potrebna i bezbjedna reprodukcija, odnosno uklanjanje opasnosti kao što su štetna radijacija, nedostatak gravitacije i nedostatak ključnih resursa.

Ovim problemom se pozabavila holandska kompanija SpaceBorn United, koja je napravila mali uređaj za vantjelesnu oplodnju i inkubaciju embriona, a kako piše BBC, sada planira da ga lansira u svemir.

Ovaj uređaj, veličine CD-a, koristi posebnu tehnologiju mikrofluida za vantjelesnu oplodnju, a sam disk rotira kako bi simulirao efekte gravitacije na Zemlji. Kompanija planira da započne eksperimente na celularnom nivou koristeći ćelije sisara, a nakon toga i ljudske ćelije u svemiru.

“Ako želimo da imamo ljudsku koloniju, na primjer, na Marsu i ako želimo da tu koloniju učinimo samoodrživom, to će zahtijevati rješavanje izazova reprodukcije”, kaže Egbert Edelbruk, izvršni direktor kompanije SpaceBorn United.

Prvi eksperimenti će koristiti mišje ćelije
Kako bi postigao ovaj cilj, tim naučnika iz kompanije se sprema da pokrene seriju eksperimenata u svemiru u okviru misije koju naziva ARTIS. Plan je da se to desi tokom narednih pet godina, a inicijalni eksperimenti će biti sprovedeni koristeći mišje ćelije za razvijanje embriona u uslovima nulte gravitacije, nakon čega će isti biti translantovani u prirodne materice.

Ako ova misija bude uspješna, sljedeće faze će uključiti testove sa ljudskim matičnim ćelijama, što bi trebalo da da odgovor na pitanje – koji je minimalni nivo gravitacije za zdrav razvoj embriona.

Potrebno je vrijeme
Ipak, ukoliko nadležne institucije odobre ovako ambiciozno istraživanje, naučnici su da dalje godinama udaljeni od potencijalne ljudske reprodukcije u svemiru. Da ne pominjemo da je eksperimentisanje sa ljudskim embrionima veoma sporna oblast istraživanja, a međunarodne norme ograničavaju uzgoj ljudskih embriona na maksimum od 14 dana.

Izazovi i rizici ljudske reprodukcije u svemiru su veoma značajni i zahtijevaju detaljno planiranje i ispitivanje. Štaviše, za kolonije na drugim planetama biće potrebni napredniji sistemi za održavanje života koji mogu da obezbijede sigurno i stabilno okruženje za trudnice i bebe. Svaki pokušaj da se to uradi će morati da prođe kroz detaljna medicinska testiranja, simulacije i pažljivo razmatranje potencijalnih posljedica.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

BUDUĆNOST JE STIGLA! Belgija prva zemlja u EU koja je posebnim DRONOM prevozila krv za bolnice

U Belgiji je nedavno prvi put automatizovana putnička bespilotna letjelica prevozila krv za potrebe jedne bolnice, javlja portal Fokus.

Belgijski sajt je ocijenio da je tehnički gledano otvoren put da se ekonomično, ekološki i efikasno obavljaju složeni medicinski transporti u svakodnevnom životu, za šta se tradicionalno koriste helikopteri ili laki avioni. Međutim, sa pravnog aspekta to još nije moguće.

Probni let je održan kod Limburga u flamanskom dijelu Belgije. Dron, bespilotna letjelica sa dva putnička mjesta i 16 elektromotora i propelera letjela je do 130 kilometara na sat tokom 30 minuta. Dron je prešao 2,6 kilometara bez pilota sa pakovanjima krvi. Letjelica je djelo belgijske kompanije Helikus.

Ta letjelica je prilagođena za brzi prevoz krvi za bolnice ili u slučaju pružanja hitne pomoći na nepristupačnim mjestima. Međutim, zakonodavstvo u oblasti saobraćaja u Evropskoj uniji još ne ide u korak sa tehnologijom i inovacijama u tom sektoru, ali je probni let korak u pravom smjeru, prenio je portal.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA GLANU ULOGU! Rusija će birati zaposlene za državnu službu uz njenu pomoć

Vještačka inteligencija (AI) je oblast računarstva koja se bavi stvaranjem računarskih sistema sposobnih za izvođenje zadataka koji zahtevaju ljudsku inteligenciju.

U okviru ovog eksperimenta će se korisiti platforma “Državni kadrovi” koja će automatizovati proces selekcije zaposlenih, prenose ruske Vjedomosti, pozivajući se na najnoviju uredbu ruskog Ministarstva za digitalni razvoj.

Ova platforma će istovremeno pratiti stručno usavršavanje radnika, njihovu motivaciju ili ocjenjivanje od strane nadređenih.

Eksperiment će trajati do 1. novembra 2024. godine, a njegova svrha je “proveravanje metoda za sprovođenje kadrovskog rada korišćenjem IT tehnologija”.

Podsjetimo, vještačka inteligencija (AI) je oblast računarstva koja se bavi stvaranjem računarskih sistema sposobnih za izvođenje zadataka koji zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su učenje, zaključivanje, prepoznavanje obrazaca i rešavanje problema, često uz pomoć algoritama i podataka, prenosi 24sedam

Nastavi čitati

Aktuleno