Connect with us

Društvo

NA PONOS SRPSKE! Mladi hirurg iz Prijedora na međunarodnoj sceni poznat po operacijama gigantske kile

Radovi hirurga Stanka Baće /44/ iz Prijedora o dvije izrazito složene i zahtjevne operacije gigantske kile, objavljeni su u “Kjur Ju-Es”, jednom od najrespektabilnijih nekomercijalnih hirurških časopisa u svijetu i otvorili su vrata međunarodne scene mladom stručnjaku prijedorske bolnice.

Baćo je pojasnio da je riječ o metodi koja je i na Zapadu još nova i nepoznata, rijetko se primjenjuje i rezervisana je za najkompleksnije, gotovo nerješive kile, te da je teško uraditi neku veliku i spektakularnu operaciju pored banjalučkog UKC-a koji je i blizu Prijedora i ima najbolje stručnjake.

-Ova metoda u BiH nikada ranije nije primjenjivana. I u najrazvijenijim zemljama radi se samo u specijalizovanim centrima. Čak i iz UKC-a pacijenti sa ovakvim kilama najčešće budu upućeni u Srbiju gdje tu vrstu zahvata radi samo tim profesora Marinka Žuvele – rekao je Baćo Srni.

On je naveo da su se ranije velike kile radile tehnikom “ramirez” odnosno prednjom komponentnom separacijom, ali da je njen nedostatak veliki broj komplikacija, stoga je razvijena nova metoda – zadnja komponentna separacija, a potom i TAR metoda, koja je u ovom slučaju primijenjena.

– Pacijent E.D. je gigantsku kilu dobio kao posljedicu komplikacija prethodne dvije operacija u našoj bolnici – zapetljaja crijeva i pucanja rane od tog zahvata. Nakon što su ga iz Banjaluke uputili u Beograd i tamo saznao da bi ga operacija koštala oko 10.000 KM, raspitivao se i dobio preporuku za nas – objasnio je Baćo.

Operacija je trajala šest časoava, a asistirao je kolega Miloš Mitrić, jedan od najmlađih specijalista u prijedorskoj bolnici. Pripremali su se čitajući stručnu literaturu, koristeći inostrane izvore i prateći svjetske kongrese hirurgije, posebno tragajući za slučajevima koji izgledaju nerješivi.

– Pacijentu i porodici sam otvoreno rekao da takva operacija nije rađena kod nas i da je i meni prva, objasnio sam sve moguće rizike i upozorio na to da se komplikacije dešavaju kod mnogo jednostavnijih zahvata, ali je sve prošlo fenomenalno – sjeća se Baćo.

Svoje prve radove počeo je objavljivati nakon obavljenih hiljadu operacija, a za rad o ovom zahvatu sačekao je dvije godine da bude siguran da nema neželjenih posljedica.

– Rad smo predstavili na Šestom međunarodnom kongresu doktora medicine Republike Srpske u septembru u Tesliću, pozvani smo da učestvujemo na dva svjetska kongresa na dva kontinenta, a prijavićemo ga i za učešće u međunarodnim stručnim skupovima hirurga za iduću godinu – dodao je Baćo.

Na internet stranici stručnog časopisa /www.cures.com/ za dva i po mjeseca rad je imao gotovo 11.000 pregleda iz 111 zemalja svijeta. Od toga, samo u Americi je oko 5.000 pregleda i nema nijedne od 51 države u kojoj nije pročitan.

– Kolega Mitrić i ja operisali smo i pacijentkinju M.T. koja je imala jednu od najvećih pupčanih kila ikad prikazanu i u kojoj je bilo kompletno debelo crijevo. Do kraja godine u planu su nam još dvije gigantske kile istom metodom i to našu ustanovu onda već svrstava u red referentnih za ovu vrstu zahvata – zaključio je Baćo.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić rekao je Srni da je uspjeh dvojice mladih hirurga ujedno i uspjeh ove zdravstvene ustanove, da je kolektiv ponosan na ovakve rezultate i da će bolnica podržati međunarodno predstavljanje postignuća svojih ljekara.

GLAS SRPSKE

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DESET POLICAJACA U SRPSKOJ DOBILO OTKAZ! Riječ je o težim povredama radne dužnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je od 1. januara do 10. novembra zbog teže povrede radne dužnosti izreklo deset disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa, a suspendovano je 47 pripadnika od kojih 42 policajca i pet državnih službenika, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
On je tokom okruglog stola na temu “Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji” u Banjaluci rekao da je tokom prethodne godine izrečeno ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

“Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, istakao je Šikman, prenosi Srna.

On je naveo da je okrugli sto povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 20 godina od usvajanja Konvencije UN protiv korucije organizovan s ciljem ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja ove negativne pojave, bezbjednosti i razvoja društva.

“Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izraditi društvo otpornije na korupciju”, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije.

“Integritet podrazumijeva stvaranje otportnosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi”, naglasio je Šikman.

On je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutraših poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Šikman je naveo da MUP Republike Srpske u svom sastavu ima Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne displiplinske komisije koja poptuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

“Displinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani”, izjavio je Šikman.

Nastavi čitati

Društvo

HOĆEMO LI IMATI BIJELU NOVU GODINU? Poznati meteorolog iznio HRABRU PROGNOZU

Poznati meteorolog iz Srbije Nedeljko Todorović, čije su vremenske prognoze veoma cijenjene i u BiH, naveo je kakvo će vrijeme biti u novogodišnoj noći i prvih deset dana januara.
Prema Todoroviću, ne očekuju se ozbiljne snježne padavine u tom periodu, sa toplijim epizodama najavljenim od 11. do 14. decembra, dok bi prva prilika za snijeg u nižim predjelima mogla doći između 20. i 24. decembra.

Potom se dotakao i perioda nakon 24. decembra.

“Dakle, procjena za ovu zimu je da će biti nešto malo hladnija nego prethodna. Biće više padavina, znači kiše i snijega. Ali u nekoj od tih epizoda, ako kažem snježnih, zabijeliće se dobro. Nevolja u tome je što niko ne može pouzdano da tvrdi kojeg tog datuma će biti”, rekao je i dodao:

“Ja sam napomenuo da će biti od 20. do 24. decembra, međutim, nije ni to baš sigurno. Tako da dugoročne prognoze nisu baš zahvalne, mada se ljudi bave time, pokušavaju da ih usavrše.

Meteorolog Todorović je kazao da ćemo sigurno uživati u toj zimskoj čaroliji.

“Kada gledamo 31. decembar odnosno Novu godinu, manja je vjerovatnoća da bude snijega, veća je vjerovatnoća da bude kiše. Međutim, ja bih bio možda malo hrabar sad tako da kažem, pa da prognoziram negdje od 26. do 29. decembra opet skok temperature, znači jedan pik na maksimalne vrijednosti do 15 stepeni, a onda 30. 31. i možda i 1. januara da bude zahlađenje s kišom pa sa snijegom”, rekao je Todorović, prenosi “Mondo”.

Nastavi čitati

Aktuelno