Connect with us

Banjaluka

NAJAVILI NOVE PROTESTE: Ogorčeni kupci neizgrađenih stanova osnovali udruženje “Novi Borik”

Kupci stanova u naselju Novi Borik koje je vlasnik preduzeća “Ekvator” iz Banjaluke Đorđe Davidović prevario najavili su za 13. oktobar nove proteste.

Za razliku od prethodnog puta, kada su negodovali ispred neizgrađenih i nezavršenih stanova, sada će se okupiti ispred Gradske uprave i hotela “Slavija” koji je takođe u vlasništvu Đoke Davidovića.

Oni su osnovali udruženje “Novi Borik”, a u pismu upućenom predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Vlade i Narodnoj skupštini RS traže pomoć u rješavanju svog problema.

Podsjećamo, “Ekvator” još nije završio stambene zgrade u banjalučkom naselju Novi Borik za koju je prije nekoliko godina od kupaca uzeo novac i u koje su kupci trebali da usele još prije četiri godine.

Navode da su žrtve brutalne prevare jer već godinama uzalud čekaju ključeve svojih pošteno kupljenih stanova u zgradama D-8 i D-7 u naselju Novi Borik, kupljenih teško stečenim novcem.

“Ali umjesto svojih stanova dobili smo i još uvijek dobijamo samo prazna i neispunjena obećanja, otvorene i bezočne laži i prevare Đorđa Davidovića. Evidentno je da je ogroman novac koji smo uredno uplatili potrošio u neke sasvim druge svrhe, što je potpuno nedopustivo i nosi sa sobom i adekvatnu zakonsku odgovornost, ali samo u normalnim državama, što mi nažalost sigurno nismo”, stoji u pismu koje su danas predali na protokole institucija.

Podsjećaju da su neki od kupaca čekajući stanove umrli, da su se neki razboljeli a da su njihova djeca završila fakultete plaćajući skupe najmove iako su trebali biti u svojim stanovima.

Inače, prvi protesti nezadovoljnih kupaca održani su početkom aprila ove godine u Novom Boriku.

Smatraju da je Gradska uprava tolerisala nezakonitosti, a da je njihov novac potrošen u renoviranje hotela “Slavija” zbog čega će svoj bunt sada iskazati ispred ovih objekata.

“Odgovornost za ovu situaciju nesporno snose i mnoge dosadašnje gradske strukture vlasti, koje su tolerisale i još uvijek tolerišu gradnju stambenih zgrada bez potrebne propisane dokumentacije i ne pridržavaju se zakonske regulative iz te oblasti, čime su direktno omogućile Đorđu Davidoviću da izvrši višemilionsku prevaru i ostavi nas i bez naših stanova i bez našeg novca”, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik udruženja Gojko Mijatović.

Kompletno pismo možete pogledati OVDJE.

Banjaluka

U MANDATU OVE GRADSKE ADMINISTRACIJE izgrađeno je najviše parkova u ISTORIJI BANJALUKE

Protiv “betonizacije” Banjaluke danas govore oni koji su podigli ruku za svaki regulacioni plan koji je usvojen u protekle tri i po godine.

Ovako je Vuk Višekruna, član Predsjedništva PDP Banjaluka, prokomentarisao poziv odbornika SPS, Darka Miloševića, upućen šefovima odborničkih klubova u Skupštini grada Banjaluka, na hitan sastanak kako bi zajedno pripremili i potpisali zajedničku izjavu protiv “betonizacije” Banjaluke.

Još je licemjernije to što pozivaju oni koji više od 10 puta nisu podigli ruku za izmjenu regulacionog plana za gradnju najvećeg gradskog parka – poručio je Višekruna.

Višekruna je dodao da je u mandatu ove gradske administracije izgrađeno najviše parkova i uređeno najviše zelenih površina u istoriji Banjaluke.

Nastavi čitati

Banjaluka

Dim iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, INTERVENISALI VATROGASCI

Gust dim izbio je danas oko 12.45 sati iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, ali je na sreću utvrđeno da se ne radi o požaru i da nema ozbiljne prijetnje za imovinu i ljude.

Kako saznajemo na mjestu događaja, u pitanju je najvjerovatnije reakcija na agregatu koji se upalio nakon što je u Banjaluci nestalo struje.

Brzo su intervenisali pripadnici Vatrogasne jedinice Banjaluka, ali nije bilo potrebe za lokalizacijom požara niti angažovanjem većih snaga.

Nastavi čitati

Banjaluka

UPOZORENJE DA SE VODA KOROSTI SAMO ZA OSNOVNE POTREBE: “Bićemo prinuđeni da uvedemo određene mjere”

Iz banjalučkog Vodovoda apelovali su na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne životne potrebe.

Tehnički direktor Vodovoda Željko Raljić rekao je da je zbog velikih vrućina enormna potrošnja vode, zbog čega Vodovod nije u mogućnosti da distribuiše vodu za stanovništvo u prigradskim dijelovima grada, prvenstveno u podsistem Tunjice, odnosno Kuljane, Ramiće, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Veriće i Piskavicu.

“Bićemo prinuđeni da uvedemo određene prinudne mjere”, rekao je Raljić.

On je dodao da je u većem dijelu grada obezbijeđeno uredno snabdijevanje, ali da je problem u prigradskim naseljima, zbog nemogućnosti da distribuišu dovoljne količine vode.

“U prigradskim naseljima je veliki broj bazena, to nam pravi veliki problem”, naveo je Raljić za RTRS i dodao da problem predstavlja i zalijevanje bašta.

Pregled stanja u kritičnim područjima
Iz Vodovoda preciziraju da u rezervoarima Tunjice 1 i 2 ima određena količina vode, tako da donji dijelovi Dragočaja i ostalih naselja koja su direktno na ovim rezervoarima imaju vodu.

“Nivo vode u Tunjicama, međutim, ne omogućava prepumpavanje u rezervoar Ramići, pa su Kuljani, više zone Dragočaja i Ramići i dalje bez vode”, navode iz Vodovoda, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu.

Iz Vodovoda dodaju da je rezervoar Prijakovci bez vode. Kako navode, jutros su pušteni Rekavice i Mandići i na tom području trenutno situacija je zadovoljavajuća.

“U Krminama je pukla cijev i ispraznila taj rezervoar, tako da su bez vode Krmine i Ljubačevo. Ekipa Vodovoda već je otišla na intervenciju”, poručuju iz Vodovoda.

Najave radova i mnogući prekidi u vodosnabdijevanju
Korisnike obavještavaju da će danas biti izvođeni radovi u Šarplaninskoj ulici (Petrićevac), Ciglanama (Šargovac) te u Barlovcima.

Ekipe Vodovoda zadužene za lokalne vodovode danas će mijenjti pumpu u Bočcu, te rješavati kvar u Krminama, zbog kojeg su bez vode ostali Krmine i Lubačevo.

U saopštenju se dodaje da u periodu izvođenja radova može doći do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u dijelovima navedenih ulica i naselja.

Iz Vodovoda potrošače mole za strpljenje i razumijevanje. Ističu da kvalitet proizvedene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Nastavi čitati

Aktuelno