Connect with us

Svijet

NAJGORI ČOVJEK NA ZEMLJI Milijarderovog unuka su oteli, kasapili i mučili, a on nije htio da plati otkup

Džon Pol Geti je 1960. godine proglašen za “najgoreg čovjeka na Zemlji” jer je novac stavio na pravo mjesto.

Naime, Geti je bio jedan od prvih industrijalaca koji se obogatio početkom 20. vijeka tako što je iskoristio bogate resurse benzina. Do 1960. godine bio je najbogatiji čovjek na svijetu, sa bogatstvom do 4 milijarde dolara.

Početkom 1970. godine njegovo zdravlje je počelo da se pogoršava pa je Džon Pol Geti odlučio da će ga naslijediti njegov unuk Džon Pol Geti III.

Mladi Geti je u to vrijeme bio u Italiji gdje se školovao u prestižnim školama i radovao se što će baš on naslijediti svog bogatog djeda. Kao sin bogatog milijardera, postao je vrlo razmažen tinejdžer. Čim se saznalo ko će da naslijedi bogatog Getija, italijanski mediji su fotografiju mladog tinejdžera objavili na svim novinama.

A onda se desila otmica.

10. jula 1973. godine Geti III je kidnapovan dok je išao do lokalne radnje da kupi časopis. Događaj je bio pomno isplaniran, a otmičari su mladog Getija dugo pratili. On je odveden u jednu pećinu na jug Italije i u narednih 12 sati otmičari su poslali anonimnu poruku novinarima Italije u kojoj su od Getija starijeg tražili 17 miliona dolara za unuka.

Istog momenta stariji Geti je bio pozan i rečeno mu je da mora da preda 17 miliona dolara kako bi spasio život svog unuka. Ali stari biznismen je odbio.

Džon Pol Geti je smatrao da je to način da mu porodica otme pare.

Otmičari su počeli anonimno da šalju prijeteće poruke preko medija, navodeći da će početi da sakate njegovog unuka ako ne pošalje pare. Za to vrijeme porodica je molila starijeg Getija da sarađuje, ali on je bio vrlo skeptičan.

Kada je kidnaperima nestalo strpljenja odsjekli su uvo Getija III i poslali ga jednom italijanskom mediju. To je bio momenat kada je Geti stariji shvatio da je “đavo odnio šalu” , te da porodica očigledno nije ovo isplanirala kako bi mu uzela novac. Ali je i dalje odbijao da pošalje traženi iznos.

Majka Getija III, Abigejl Haris, shvatila je da mora sama da sakupi novac. Zamolila je kidnapere za strpljenje i dobila je rok od 5 mjeseci inače će joj ubiti sina.

Kako ni poslije pet mjeseci nisu uspjeli da sakupe novac, roditelji Getija III su opet molili dedu da im pomogne. Geti stariji tada zove kidnapere i pregovara o cijeni. Uspio je da spusti otkupninu za 2,9 miliona dolara. Na kraju je stariji Geti platio samo 2,1 milion dolara, a ostalo je sakupila porodica nesrećnog mladića. Drugi dan od kako je data otkupnina za Getija III, on je došao kući zdrav, ali bez uha.

Kada se bura stišala, novinari su pitali Džon Pol Getija zašto je odbijao da da novac kidnaperima, a njegov odgovor je bio:

– Imam još 14 unučadi i ako bih odmah platio otkup za jednog, vjerovatno bih morao da platim otkup i za ostalih 13.

Džon Pol Geti je umro 1976. godine, a njegov novac je naslijedio Džon Pol Geti III.

Izgleda da je želja Džon Pol Getija bila da umre sa svojim novcem, ne sa svojom porodicom, piše Kurir.

Svijet

SVE VIŠE DRŽAVA ZABRANJUJE VATROMET! Trend koji uzima maha

Prekrasan prizor šarenila i oblika na noćnom nebu decenijama je simbol ulaska u novu godinu.
Ali ta ljepota, nažalost, dolazi sa glasnom, zaglušujućom bukom. Ona smeta kućnim ljubimcima, ali i d‌jeci, kao i starijima slabijeg zdravlja. I dok jedni ne mogu zamisliti doček bez svjetlosnog spektakla koji obasjava nebo, drugi podržavaju novi trend koji u Evropi sve više uzima maha. Posljednjih godina se sve više mjesta odlučuje na proslavu bez buke.

Mediji pišu kako je u Holandiji čak 16 opština najavilo da će u 2024. ući bez svjetlosno-zvučnog spektakla. Među njima su, na primjer, Tilburg, Arnem i Ajndhoven, koji prvi put u svojoj istoriji spremaju proslave bez bučnih događaja.

Nekoliko opština je najavilo da će podržati zabranu, ali od sljedeće godine. Ovo samo pokazuje da će se ovaj trend nastaviti širiti i u budućnosti. Razlozi za zabranu su buka, koja je posebno štetna i stresna za kućne ljubimce, kao i svetlosno i zvučno zagađenje, kao i zagađenje na tlu koje ostaje nakon ispaljivanja lakih raketa.

Naravno, nije samo Holandija dio ovog trenda. Slovaci su od ove godine potpuno zabranili prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih proizvoda.

Zabrana se odnosi na vatromete F2 i F3, koji uključuju petarde, prskalice, vatromete, rimske svijeće, minske vatromete, baražne vatromete i sve rakete koje proizvode buku. Ovo je redak primer da se odluka o zabrani donosi na nacionalnom nivou, u većini evropskih zemalja odluka je prepuštena lokalnim vlastima, prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

Šef banke Džej Pi Morgan “Uvijek sam bio protiv KRIPTO VALUTA I BITKOINA”

Šef banke Džej Pi Morgan Čejs Džejmi Dajmon je u svom obraćanju u Vašingtonu izjavio da bi trebalo zabraniti kripto valute.

-Uvijek sam bio protiv kripto valuta i bitkoina. Oni zaista služe jedino kriminalcima, trgovcima drogom, za pranje novca i izbjegavanje poreza – rekao je šef najveće američke banke tokom rutinskog saslušanja u Senatskom komitetu za bankarstvo, prenosi Si-En-Bi-Si.

On je dodao da bi zabranio kripto valute “kada bi bio na mjestu Vlade SAD.”

Dajmon je i ranije kritikovao kripto valute iako je njegova banka u velikoj mjeri uključena u blokčejn tehnologiju koja pokreće kripto industriju.

Sa Dajmonovim komentarima se složila i senatorka Elizabet Voren.

-Obično se ne slažem sa izvršnim direktorima velikih banaka po pitanju bankarske politike, ali ovo je stvar nacionalne bezbjednosti. Teroristima, trgovcima drogom i odmetnutim nacijama treba zabraniti korišćenje kripto valuta. Vrijeme je da Kongres reaguje – naglasila je Voren.

Nastavi čitati

Svijet

AUSTRIJANCI NEZADOVOLJNI! Čak dvije trećine građana ocijenilo suživot SA MIGRANTIMA KAO VEOMA LOŠ

Prema rezultatima ankete, koja je sprovedena među 1.000 austrijskih državljana u oktobru, 65 posto ispitanika ocijenilo je koegzistenciju sa migrantima kao “veoma lošu” ili “donekle lošu”, što je jedna od najviših stopa od 2016. godine.

Većina Austrijanaca osjeća se “posebno loše” zbog suživota sa muslimanima, dok je 59 posto ocijenilo suživot sa ukrajinskim izbjeglicama kao “donekle dobar” ili “veoma dobar”.

“Prese” navodi da većina ispitanika nije srećna što sa migrantima dijeli javne prostore kao što su škole, stambeni kvartovi i rekreativna područja, ali smatraju “prije pozitivnim nego negativnim” koegzistenciju sa migrantima na poslu i u trgovačkim zonama.

Istovremeno, 60 posto ispitanika ocijenilo je trenutni broj tražilaca azila kao nekontrolisan ili “prije nekontrolisan”. Većina od 82 posto se zalaže za uvođenje sankcija u slučaju da migranti ne nauče osnove njemačkog jezika u određenom vremenskom periodu. Sve u svemu, 73 posto ispitanika je reklo da integracija u Austriji ide “prilično ili veoma loše”.

Također, ispitanici su ocijenili da je inflacija ono što ih najviše brine. Gotovo svaki drugi ispitanik, ili 48 posto, zabrinut je zbog rasta cijena.

Inflaciju prati širenje političkog islama, što predstavlja najveći razlog za zabrinutost za 33 posto ispitanika i to je najveći porast od posljednjeg sličnog istraživanja.

Takođe, 33 posto ispitanika smatra da je integracija migranata u austrijsko društvo razlog za zabrinutost.

Nastavi čitati

Aktuelno