Connect with us

Banjaluka

Najmasovnija svečana akademija u Banja Luci povodom Dana grada: Prisustvovalo više od 1 200 zvanica

Uz brojne zvanice i prigodan kulturno-umjetnički program u SD „Borik“ u Banja Luci je večeras održana, do sada najmasovnija, svečana akademija povodom obilježavanja Dana grada.

Tokom obraćanja na svečanoj akademiji, kojoj je prvi put prisustvovalo oko 1200 zvanica, gradonačelnik Draško Stanivuković je izrazio zadovoljstvo velikim brojem prisutnih na svečanosti, rekavši da je Banja Luka  danas centar regiona, te iskoristio priliku da pozdravi zvaničnike Republike Srpske i Srbije, kao i delegacije koje su u Banju Luku pristigle iz brojnih prijateljskih gradova iz zemlje i regiona.

– Više od stotinu delegacija iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije, danas sa nama obilježava Dan grada. Sa nama su brojni gradonačelnici, ministri, istaknuti ljudi i istinski prijatelji našeg grada. Nakon turnira „Srpska Open“ kada smo rekli da smo centar regiona, postadosmo to i danas na svečanoj akademiji – poručio je Stanivuković.

Gradonačelnik Banja Luke je posebno zahvalio izaslaniku predsjednika Srbije Milošu Vučeviću koji je svojim dolaskom uveličao ovo slavlje.

-Naša Srbija nas uvijek posebno obraduje i to je zemlja na koju se možemo osloniti. Do sada su nas obradovali brojnim projektima koji su našem gradu dali nove sadržaje i posebnu ljepotu – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik se osvrnuo i na slogan pod kojim ove godine obilježavamo Dan grada – Banja Luka je uvijek lijepa i zauvijek naša, naglasivši da i dalje treba da je gradimo i unapređujemo, da koračamo prema naprijed i postavljamo ambiciozne ciljeve.

On je dodao da se na tom putu nikada ne smijemo zaustaviti.

-Život je kao vožnja bicikla, uvijek morate da okrećete pedale i da se nikada ne zaustavite, jer ukoliko stanete gubite ravnotežu. Banja Luka ne smije da izgubi tu ravnotežu i uvijek mora da ide u korak s vremenom.U neka teška vremena, možda smo zaostajali za svijetom, ali danas okupljeni oko našeg naroda krećemo se i brže kako bismo sustigli te zaostatke. Uz brojne naše prijatelje Banja Luka je na sigurnom i dobrom putu – zaključio je Stanivuković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitke rukovodstvu i svim građanima Banje Luke povodom Dana grada i dana kad je Banja Luka oslobođena, rekavši da Banja Luka obilježava svoj praznik u punom sjaju.

Okupljeni u najboljoj namjeri i najljepšoj želji za napretkom rukovodstvu Grada Banje Luke čestitam Dan grada. Smatram da treba da zajedno radimo na svim važnim projektima koji su od interesa za grad i njene građane, jer je Banja Luka suštinski glavni grad Republike Srpske i kao takva treba da pokaže svoje pravo lice – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Svečanoj akademiji, kao izaslanik predsjednika Srbije, prisustvovao je ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević, koji je uputio čestitku rukovodstvu Grada i svim građanima Banje Luke povodom proslave Dana grada i 78. godišnjicu od oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu.

-Ponosan sam što sam svjedok razvoja Banje Luke u proteklim godinama, mnogo toga je urađeno ali mnogo toga nas i čeka- rekao je Vučević.

Istakvši da je Srbija do sada učestvovala u brojnim projektima izgradnje škola, vrtića i drugih infrastrukturnih objekata, Vučević je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže i Gradu Banjoj Luci ali i drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

– Podrška je naša želja, moralna, duhovna i kulturološka potreba. Srbija je takođe apsolutno fokusirana na očuvanje mira i regionalne stabilnosti, jer nam to daje mogućnost da ulažemo više i da popravljamo i poboljšavamo uslove života – rekao je ministar odbrane Srbije.

On je istakao da je Banja Luka, iako stradalnički grad, poput ptice feniksa uspravlja i niže nove pobjede.

-Banjalučani su uvijek  iznad svega cijenili slobodu i zato su platili skupu cijenu, a to mora da se poštuje i cijeni. Neka žive Srpska i Srbija! Neka živi Banja Luka!– zaključio je ministar Vučević.

Među brojnim delegacijama iz prijateljskih gradova, proslavu Dana grada uveličali su i gosti iz Sremske Mitrovice.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović istakla je da su Sremska Mitrovica i Banja Luka još od 2008. godine gradovi pobratimi, te da se nada da će i u budućnosti ova dva grada raditi na jačanju saradnje i njegovati prijateljske i poslovne odnose dva grada.

Oduševljeni smo gostoprimstvom u Banjoj Luci i svaki put se oduševimo onim što je u međuvremenu urađeno, svaki put je nešto drugačije, nešto novo, tu su neke nove ideje. Mnogo je toga što zaista možemo da naučimo od Banje Luke- zaključila je Milanovićeva.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, konzuli Srbije i Hrvatske, gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova kako iz zemlje tako i iz Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, odbornici Skupštine Grada, te druge javne ličnosti iz grada i Republike.

Na svečanoj akademiji uručene su i aprilske nagrade.

 

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno