Connect with us

Banjaluka

NAJSAVREMENIJE METODE LIJEČENJA NEPLODNOSTI pacijentima DOSTUPNE u Republici Srpskoj

Ove, 2023. godine klinika Medico-S obilježava petu godinu od kako je u sastavu evropskog sistema centara za vantjelesnu oplodnju, grupacije Pronatal.

Pacijentima u Republici Srpskoj dostupne su najsavremenije metode liječenja neplodnosti. Ovim povodom Medico-S organizovala je druženje sa predstavnicima brojnih medijskih kuća koje su upoznali sa novinama u radu ove ustanove kao i rezultatima koje se postigli u oblasti liječenja neplodnosti.

„Od 2007. godine, kada je klinika `Medico-S` uspostavila saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rođeno je sada već blizu 1 800 beba koje su na svijet došle zahvaljujući postupcima vantjelesne oplodnje u našoj klinici. Praksa je da svake godine u okviru aktivnosti vezanih za obilježavanje Nedelje steriliteta podsjetimo i na važnost biomedicinski potpomognute oplodnje i činjenicu da su najsavremenije metode dostupne i našim pacijentima u Republici Srpskoj“, izjavila je menadžer klinike Darinka Pejić.

ZU „Medico-S“ dio je grupacije Pronatal koja okuplja 10 centara reproduktivne medicine raspoređenih u Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Republici Srpskoj sa preko 300 stručnjaka uključenih u liječenje pacijenata.

 

“Kroz zajedničke konzilijarne sastanke koje organizujemo na mjesečnom nivou u liječenju naših pacijenata učestvuju i kolege iz Beograda, Zagreba i Praga sa kojima zajednički donosimo odluke o medicinski izazovnijim pacijenatima”, naglasila je medicinski direktor ustanove prim. mr sci. dr Vesna Ćurić naglašavajući da medicinski bord grupacije čine najpriznatiji evropski stručnjaci reproduktivne medicine to doc. MUDr. Tonko Mardešić, CSc.; prof. dr. sci. Velimir Šimunić, MUDr. Nicole Mardešićová, MHA te glavni embriolog grupacije MVDr. Ladislava Jelínková, CSc.

Među 10 centara grupacije klinika Medico-S je u samom vrhu prema ostvarenim rezultatima uspješnosti postupaka vantjelesne oplodnje. Ove godine prva Medico-S beba, danas mlada djevojka Sanja Vućić, puni 20 godina.

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI NAPREDUJU PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Banja Luka će uskoro dobiti pet novih oaza za uživanje

Banja Luka će uskoro dobiti pet novih parkova, a radovi na ovim lokacijama odvijaju se predviđenom dinimikom.

Naime, radovi napreduju kako na velikom gradskom parku kod TC “Delta”, tako i u ”Parku knjige” između Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Kuće Milanovića”, ali i Parku oslobođenja – posvećenog Banjalučkom veleizdajničkom procesu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

Takođe, napreduje i izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu, dok su u toku i radovi na izgradnji Ćiriličnog parka na “Kupusištu”.

Uz pet novih oaza naš grad će osim novih sadržaja dobiti i jedan potpuno novi izgled.

 

Nastavi čitati

Aktuelno