Connect with us

Banjaluka

NAJSAVREMENIJE METODE LIJEČENJA NEPLODNOSTI pacijentima DOSTUPNE u Republici Srpskoj

Ove, 2023. godine klinika Medico-S obilježava petu godinu od kako je u sastavu evropskog sistema centara za vantjelesnu oplodnju, grupacije Pronatal.

Pacijentima u Republici Srpskoj dostupne su najsavremenije metode liječenja neplodnosti. Ovim povodom Medico-S organizovala je druženje sa predstavnicima brojnih medijskih kuća koje su upoznali sa novinama u radu ove ustanove kao i rezultatima koje se postigli u oblasti liječenja neplodnosti.

„Od 2007. godine, kada je klinika `Medico-S` uspostavila saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rođeno je sada već blizu 1 800 beba koje su na svijet došle zahvaljujući postupcima vantjelesne oplodnje u našoj klinici. Praksa je da svake godine u okviru aktivnosti vezanih za obilježavanje Nedelje steriliteta podsjetimo i na važnost biomedicinski potpomognute oplodnje i činjenicu da su najsavremenije metode dostupne i našim pacijentima u Republici Srpskoj“, izjavila je menadžer klinike Darinka Pejić.

ZU „Medico-S“ dio je grupacije Pronatal koja okuplja 10 centara reproduktivne medicine raspoređenih u Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Republici Srpskoj sa preko 300 stručnjaka uključenih u liječenje pacijenata.

 

“Kroz zajedničke konzilijarne sastanke koje organizujemo na mjesečnom nivou u liječenju naših pacijenata učestvuju i kolege iz Beograda, Zagreba i Praga sa kojima zajednički donosimo odluke o medicinski izazovnijim pacijenatima”, naglasila je medicinski direktor ustanove prim. mr sci. dr Vesna Ćurić naglašavajući da medicinski bord grupacije čine najpriznatiji evropski stručnjaci reproduktivne medicine to doc. MUDr. Tonko Mardešić, CSc.; prof. dr. sci. Velimir Šimunić, MUDr. Nicole Mardešićová, MHA te glavni embriolog grupacije MVDr. Ladislava Jelínková, CSc.

Među 10 centara grupacije klinika Medico-S je u samom vrhu prema ostvarenim rezultatima uspješnosti postupaka vantjelesne oplodnje. Ove godine prva Medico-S beba, danas mlada djevojka Sanja Vućić, puni 20 godina.

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Do kraja juna obustava saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog

Zbog izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture, u periodu od 8. do 30. juna doći će do obustave saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog na dijelu od broja 25 do stepenica, kao i do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u naselju Sunce na Paprikovcu, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve obavještavaju građane da će se za vrijeme izvođenja radova regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiti na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

“Doći će do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u Ulici Maksima Gorkog, desnom stranom pored zida u dužini od oko 30 metara, gledano od objekta u izgradnji, na način da se zauzme najviše jedna polovina kolovoza”, pojašnjavaju iz resornog odjeljenja.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Nevrijeme u Banjaluci: Polomljeno drveće i bujice po ulicama (FOTO/VIDEO)

Obilne padavine koje su danas pogodile Banjaluku dovele su do pojave bujica i grana na  ulicama ovoga grada.

Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom roku šahtovi na ulicana nisu mogli da prime svu vodu tako da je većina ulica pod vodom.

Obilne padavine praćene su vjetrom i grmljavinom.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno