Connect with us

Svijet

NAKON 30 GODINA PAO SNIJEG U PAKISTANU! Poginulo 35 ljudi

Najmanje 35 osoba je poginulo, a nekoliko desetina je povrijeđeno kada su Pakistan pogodile ledena kiša i neočekivane snježne padavine.

Među poginulima je 22 djece, od kojih su neka stradala u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopštile su vlasti za upravljanje u vanrednim situacijama.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su sjeverne i zapadne regione Pakistana, zatrpavši puteve i oštetivši stotine kuća. Stručnjake je iznenadio snijeg jer je Pakistan u martu obično vlažan, prenosi BBC.

Muštak Ali Šah, bivši direktor meteorološkog odjeljenja zemlje, pripisao je neobične uslove klimatskim promjenama. Dodao je da slabo nevrijeme sa gradom koje traje “nekoliko trenutaka” ne bi bilo toliko iznenađujuće, ali je neobično da to traje više od 30 minuta.

Hadžit Šah, stanovnik okruga Kirk u sjeverozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva, rekao je da je samo jednom doživio snijeg u svom kraju.

“Koliko se sjećam, bilo je slabih snježnih padavina nekoliko minuta prije otprilike 25 ili 30 godina”, rekao je on za BBC.

Obilne kiše potpuno su uništile najmanje 150 kuća i djelimično oštetile 500 kuća, uglavnom u Hajber Pahtunkvi i jugozapadnoj provinciji Beludžistan, saopštile su vlasti. U pojedinim okruzima više dana je potpuno isključena struja.

Pokrajinska vlada Hajber Pahtunkve obezbijedila je pomoć pogođenim oblastima i najavila finansijsku pomoć povrijeđenima i porodicama poginulih.

Pakistansko meteorološko odjeljenje je u svojoj nedjeljnoj prognozi saopštilo da se u većem dijelu ove nedjelje očekuje “uglavnom hladno i suvo vrijeme”, iako bi u nekim dijelovima Beludžistana i Kašmira trebalo da očekuju “snježne padavine iznad brda”.

Svijet

PUTIN RAZGOVARAO sa Mohberom PRVIM POTPREDSJEDNIKOM IRANA nakon smrti Raisija

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obavio telefonski razgovor sa prvim potpredsjednikom Irana Mohamadom Mohberom nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, saopštio je Kremlj.

Dva lidera su istakla zajedničku spremnost za sveobuhvatnu saradnju Rusije i Irana, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi RIA Novosti.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba.

Nastavi čitati

Svijet

ASANŽOV ADVOKAT “Garancija o slobodi govora NEĆE ZAŠTITI NJEGOVA PRAVA na suđenju u Americi”

Žulijan Asanž kaže da američka vlada nije garantovala njegovo pravo na slobodu izražavanja prema Prvom amandmanu, u novom izazovu njegovom izručenju.

Utemeljitelj WikiLeaksa, Asanž (52) je tražen u SAD-u kako bi mu se sudilo zbog optužbi za hakovanje i špijunažu, zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata i depeša u 2010. i 2011. u vezi s ratovima u Avganistanu i Iraku.

Britanske sudije rekle su da neće saslušati još jednu žalbu Asanža ako SAD iznese garancije da on neće biti oštećen na suđenju zbog svog stranog državljanstva, da se neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može osloniti na Prvi amandman, pravo koje štiti slobodu govora.

U ponedjeljak su Asanžovi advokati rekli Žalbenom sudu u Londonu da je smrtna kazna u dovoljnoj mjeri isključena, prenosi “Standard”.

Ali, utvrdili su da su druge garancije koje je ponudila SAD “očigledno neadekvatna” i zatražili su dalju žalbu u Asanžovom slučaju.

Garancija u vezi smrtne kazne glasi: “Sjedinjene Države mogu pružiti takvu garanciju da Asanž nije optužen za kazneno djelo za koje se donosi odluka o smrtnoj kazni, a Sjedinjene Države još garantuju da mu se neće suditi za kazneno djelo za koje se izriče smrtna kazna.”

“Prihvatamo da su SAD dale nedvosmislena obećanja da neće optužiti nijedno kazneno djelo koje je smrtno kažnjeno”, rekao je Edvard Ficdžerald KC, vođa Asanžovog pravnog tima.

Ali rekao je da garancija o slobodi govora neće nužno zaštititi njegova prava na suđenju u Americi, te da to “uopšte nije garancija”.

Nastavi čitati

Svijet

IZ OLUPINE SRUŠENOG HELIKOPTERA izvučena tijela iranskog predsjednika i ostalih poginulih (VIDEO)

Izvučena su tijela iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom na sjeverozapad te zemlje, saopštio je Crveni polumjesec.

– U toku je prebacivanje tijela u Tabriz, veliki grad na sjeverozapadu Irana – rekao je za državnu televiziju šef Crvenog polumjeseca te pritom objavio da je završena operacija traganja.

Podsjetimo, iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbejdžanom, rekli su zvaničnici i državni mediji jutros.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira-Abdolahiana pronađena je rano jutros nakon potrage po nevremenu, prenosi ATV.


Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji je udario u vrh planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Nastavi čitati

Aktuelno