Connect with us

Banjaluka

NAKON GODINA “ČERUPANJA” BANJALUKA VRATILA SVOJU IMOVINU! Očuvani ključni gradski lokaliteti

U proteklom periodu, gradska administracija Banjaluke, predvođena gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ostvarila je značajne uspjehe u očuvanju ključnih gradskih lokaliteta i imovine.

Ovi napori obuhvatali su širok spektar oblasti, od kulturne baštine do pravne zaštite gradskih dobara, postavljajući čvrste temelje za budući razvoj najvećeg grada Srpske.

Od “Kajak terase” preko povratka Sokolskog doma u vlasništvo Grada pa sve do zemljišta kina Kozara detaljno analiziramo ključna postignuća i izazove koji su obilježili ovaj period, predstavljajući kako su gradske vlasti intervenisale u nekim od najvažnijih pitanja za građane.

Sokolski dom

Lokalitet Sokolskog doma u Banjaluci je prije dolaska nove gradske administracije trebalo da trajno završi u privatnom vlasništvu. Borba oko imovine koja je po pravu pripadala gradu Banjaluci je uspješno okončana krajem prošle godine i danas ovaj lokalitet krasi moderno igralište i sportski tereni.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je nakon što je Grad povratio Sokolski dom najavio ulaganje u iznosu od 700.000 KM a danas na ovim obnovljenim terenima se održavaju brojna sportska takmičenja i turniri, ali kako Stanivuković poručuje ovo svakako neće biti jedino ulaganje u sport.

“Igralište kod Prirodno-matematičkog fakulteta je u novom ruhu, Mocartovo igralište u Parku „Mladen Stojanović“ je takođe obnovljeno, dok obnavljamo igralište kod K4. To je ukupno pet sportskih terena, koji su presvučeni i obučeni ili nanovo izgrađeni. To je dobar znak da sada treba da organizujemo neke nove događaje i da Banjaluka bude puna i sportskih, ali i svih drugih vrsta događaja i manifestacija”, kazao je nedavno gradonačelnik.

Kino Kozara: Umjesto nebodera grad dobija park

Na lokaciji bivšeg kina Kozara biće izgrađen veliki park u kojem će moći da uživaju svi građani grada na Vrbasu. Osim parka u planu je izgradnja i amfiteatra kao i kina na otvorenom.

Na ovaj način je stavljena tačka na teme da će na tom mjestu biti izgrađena četrnaestospratnica.

Kada je u pitanju ovaj lokalitet, gradonačelnik je dobijao brojne kritike, a organizovani su i protesti građana koji su se bunili protiv izgradnje zgrade. Protesti su organizovani zbog regulacionog plana iz 2018. godine i koji je usvojen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ovim Regulacionim planom bilo je planirano da na mjestu Kina Kozara bude zgrada koja je prema planovima investitora trebalo da ima 14 spratova. Samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet spora koji je na kraju presuđen u korist Grada što je i sam investitor na kraju priznao.

“I dalje smatramo da je najljepši od svih projekata neopravdano protjeran iz centra grada, a pet godina našeg napornog rada bačeno je niz vjetar”, rekao je direktor firme “Cinema Tower”, Vedran Savić.

To, zapravo, znači da je zeleno svjetlo dobila nagodba gradonačelnika sa tom firmom da se novi stambeno – poslovni kompleks umjesto na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara u centru Banjaluke gradi u neposrednoj blizini zgrade Vlade i Gradskog stadiona.

“Ipak, zahvaljujemo Gradu i Skupštini na inicijativi i volji da se za ovaj višegodišnji problem nađe koliko-toliko prihvatljivo rješenje. Ovim su zaustavljeni veliki sudski sporovi za odštetu koju bi Grad morao da plati”, priznao je tada Savić.

Radnički univerzitet vraćen u vlasništvo Grada

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da preduzeće „Naš dom“ nije vlasnik zgrade Radničkog univerziteta, čime je Grad stekao uslove za vlasnički upis ove vrijedne nekretnine u centru Banjaluke.

Podsjećamo da je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio da „Naš dom“ nije dokazao da je vlasnik objekta Radničkog univerziteta, odnosno da je objekat u Grčkoj ulici stekao na nezakonit način, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela.

Grad Banjaluka je tokom trajanja postupka isticao i na kraju dokazao da objekat u Grčkoj ulici nije bio predmet izvršene privatizacije, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture, a što su potvrdili i nadležni sudovi u ranijim postupcima koji su vođeni po tužbi ovog preduzeća.

Srušena Kajak terasa

Krajem prošle godine, Kajak terasa u Banjaluci našla se u fokusu javnosti. Naime ugostiteljski objekat izgrađen je nelegalno na gradskom zemljištu.

Nakon duže pravne borbe, Grad je uspio da povrati ovo zemljište u svoje vlasništvo i Kajak terasa je srušena pred velikim brojem građana i medija.

Stanivuković se tada prije početka rušenja obratio medijima te naglasio da je ovim ispravljena dugogodišnja nepravda koju su, prema njegovim riječima, pojedinci počinili gradu, i poručio da je grad veći od bilo kojeg pojedinca. Saradnici gradonačelnika smatraju da je upravo rušenje “Kajak terase” bio jedan od najvećih trijumfa nove administracije iz razloga što kako tvrde i samo ministarstvo je bilo na strani vlasnika ovog ugostiteljskog objekta.

Sud potvrdio da je Đoko Ekvator nezakonito skinuo 2 miliona KM sa računa Grada

“Kriminal u našem gradu je opet uhvaćen kao zec!” Ovim je započeo objavu gradonačelnik Banjaluke, Draško Staniuvković u predmetu koji je vođen protiv privrednika Đorđa Davidovića poznatijeg pod imenom Đoko Ekvator.

Nakon spora koji se vodio duže vrijeme, prvo je Okružni sud, a kasnije i Viši sud potvrdio da je banjalučki biznismen nezakonito skinuo dva miliona maraka sa računa Grada na svoju, kako je napisao tada Stanivuković, fiktivnu firmu, čime je oštetio Grad.

“Sporna firma na koju su trebalo da budu uplaćena dva miliona je bila dužna Gradu, a računi su joj bili blokirani. Tako je Đoko Ekvator napravio firmu “Banigo građenje”, a sudija Gordana Vojvodić je odobrila ovaj proces”, objasnio je Stanivuković.

Borba sa Autoprevozom oko parkinga u centru grada

Po odluci ustavnog suda BiH, grad Banjaluka je izgubio zemljište u centru grada vrijedno nekoliko desetina miliona maraka. Tako je spor, između preduzeća „Autoprevoz” i grada, okončan nakon 16 godina.

Ustavni sud je tako poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije, a na snazi ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist “Autoprevoza”, a prema kojoj se ugovor o zamjeni nekretnina između tog preduzeća i grada iz 1979. godine ne prihvata.

Stanivuković je rekao da je ovo gradska imovina i da će se još bolje organizovati ako „Autoprevoz“ i dalje bude pokušavao da preuzme ovo zemljište.

„Od ovog sudskog izvršenja danas nema ništa. Sudovi Republike Srpske su rekli da je ovo naše, a Ustavni sud BiH da nije. I sad će ova ulica da bude „Autoprevozova“ i da on može da odluči da je proda nekom drugom. Ne može tako“, rekao je Stanivuković.

Kazao je da on i građani poštuju pravnu državu, da je Grad doveden pred svršen čin i da je spreman praviti i masovne proteste ako „Autoprevoz“ ne odustane od Vidovdanske ulice i parka u kojem se nalazu spomenik „12 beba“.

Od prethodne administracije naslijeđeni brojni izazovi:

Gradski menadžer Bojan Kresojević u razgovoru za portal Insajder.in ističe da je aktuelna administracija naslijedila brojne probleme od prethodne administracije gradonačelnika Igora Radojičića.

“Čak je i prethodni gradonačelnik govorio metaforički da je gradska imovina kokošinjac okružen lisicama. Tu je metaforu iskoristio da objasni kako su pojedinci vrebali gradsku imovinu i kako su imali definitivno podršku od određenih lica”, naglašava Kresojević.

Gradski menadžer ističe da su uloženi veliki napori pri povratku imovine dok su istovremeno građeni mostovi, dječija igrališta i pokrenute brojne besplatne politike.

“To su bili veliki izazovi i definitivno je povrfatak “Kajak terase” bio najveći izazov jer smo imali očiglednu opstrukciju ministarstva zaduženog za građevinu, ali i u svim drugim predmetima koji su bili možda manje pod budnim okom javnosti imali smo pomogače koji su onu drugu stranu na neki način pomagali, ali ono što je važno da je ipak pobijedila iskrenost i borba za gradsku imovinu”, poručio je Kresojević.

Gradski menadžer ističe da čvrsto vjeruje u podrušku naroda kada su u pitanju predmeti kao što je parking Stare autobuske stanice, Muzej savremene umjetnosti ali i spomenik ”12 beba”.

“Tu nam je svakako potrebna podrška naroda, jer kako što vidimo policija primjenjuje odluke Ustavnog suda kada su one na štetu Grada, a kada idu u prilog političkim stavovima na nivou Republike Srpske onda ne primjenjuju te odluke. Tako da ćemo se uz podršku naroda boriti i možemo se izboriti”, zaključio je Kresojević.

Insajder

Banjaluka

BEZBJEDNIJI SAOBRAĆAJ Osvijetljeni pješački prelazi u više ulica u Banjaluci

U cilju podizanja nivoa bezbjednosti učesnika u saobraćaju u ulicama Đede Kecmanović, Jovana Rašković, Nikole Pašić, Gundulićeva i Bulevar vojvode Stepe Stepanović u Banjaluci, osvijetljeni su pješački prelazi.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve napominju da ovim ulaganjem Banjaluka potvrđuje opredijeljenost ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu na području grada, a sve kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju, a samim tim i bezbjednost saobraćaja bili podignuti na viši nivo, saopšteno je iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

Vučević nakon sastanka sa Stanivukovićem: Naš narod će sve izazove prebroditi slogom i jedinstvom

Srdačan razgovor sa dragim prijateljem, gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanivukovićem.

Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević nakon satanka gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem.

“Sve izazove koji stoje pred Srbijom i Srpskom, naš narod će prebroditi slogom i jedinstvom”, poručio je Vučević.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ nakon važnog sastanka: Sa VUČEVIĆEM se često konsultujem oko važnih tema

Sa Milošem Vučevićem, predsjednikom Vlade Srbije često razgovaram i konsultujem se oko važnih političkih i svih drugih tema za naš narod i naše zemlje.

Rekao je ovo nakon satanka gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

“Naravno, neizostavna tema je i Banja Luka, njen razvoj i aktuelna dešavanja u njoj. Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banje Luke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno