Connect with us

Banjaluka

NAKON SASTANKA O ODLAGANJU OTPADA, KRESOJEVIĆ PORUČIO: Formiraćemo radnu grupu koja će tražiti novu lokaciju za deponiju

U cilju rješavanja pitanja deponije u Ramićima biće formirana radna grupa, koja će aktivno raditi na pronalasku najbolje lokacije za odlaganje otpada.

Ovo je jedan od zaključaka radnog sastanka održanog u Gradskoj upravi, a kojem su prisustvovali predstavnici Grada Banje Luke ali i sedam lokalnih zajednica koje odlažu otpad na regionalnoj deponiji u Ramićima, predstavnici preduzeća „Dep-ot“, te predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojević, osim što je neophodno obezbijediti neometano i kvalitetnije odlganje otpada, rješavanje pitanja deponije u Ramićima veoma je značajno za mještane naselja Šargovac, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i Motike, ali i za građane svih lokalnih zajednica koje odlažu otpad na ovoj lokaciji.

-Jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka je formiranje radne grupe, koja će aktivno raditi na ispitivanju potencijalnih lokacija gdje će biti izgrađen novi regionalni centar za odlaganje otpada. Sa druge strane neophodno je i odrediti model i načina finansiranja ovog projekta koji će biti sproveden u skladu sa najnovijim standardima odlaganja otpada – istakao je Kresojević.

On je pojasnio da je ipak do realizacije ovog projekta neophodno pronaći i prelazno rješenje za nesmetano odlaganje otpada.

U interesu građana Banje Luke neophodno je da u vremenskom periodu dok tražimo novu lokaciju, pronađemo najbolje rješenje u skladu sa najvećim standardima, te da na postojećoj deponiji proširimo sanitarne kasete, kako bi se nesmetano odlagao otpad u narednom periodu – kazao je gradski menadžer.
Kresojević je dodao da ovaj projekat iziskuje vrijeme, ali da je dobra stvar što su sve lokalne zajednice, te predstavnici resornog Ministarstva podržali ovu inicijativu i izrazili spremnost da se aktivno posvete ovom pitanju.

-Ovo je ozbiljan projekat u okviru kojeg će velika pažnja biti posvećena pitanju unapređenja upravljanja otpadom. Iskoristićemo sve mogućnosti i dostupne tehnologije da iz otpada proizvodimo i koristimo kao energiju – rekao je Bojan Kresojević.

Direktor preduzeća „DEP-OT“ Željko Savić zahvalio je Gradu Banjoj Luci na inicijativi za promjenu lokacije.

-Ovo je izrazito značajna tema za Banju Luku i zdravlje ljudi, zbog čega je značajno što je pokrenuta inicijativa za promjenu lokacije regionalne deponije. Preduzeće„DEP-OT“ daje punu podršku traženju nove lokacije, jer trenutna lokacija zasigurno nije perspektivna – rekao je Savić, te dodao da će za sada izvršiti proširenje sanitarne kasete, ali da je neophodno i veoma važno ići u pravcu traženja nove lokacije.

Banjaluka

ŠARENILO NA ULICAMA BANJALUKE! Održan 3. Međunarodni banjalučki karneval

U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da grad počinje da sija i blista, jer je ovo period kada Banja Luka ima svoje najljepše proljećne boje.

-Treću godinu zaredom priređujemo Banjalučki karneval, koji iz godine u godinu napreduje i na koji pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj sugrađana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimama, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banje Luke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Banjom Lukom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da ono što je za tri godine postignuto u Banjoj Luci je zaista impresivno.

Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banja Luka ima veliku budućnost u karnevalskom smislu – istakao je Cicimov.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ OTVORIO “Banjaluka Open 2024”! “Unapređenje sportske kulture zadatak svih”

Narodni poslanik Nebojša Drinić otvorio je u Banjaluci 16. međunarodni plivački miting “Banjaluka Open 2024” i poželio odlične rezultate svim učesnicima, odnosno za 400 plivača iz 18 zemalja.

-Banjaluka i Republika Srpska ponovo su u fokusu svjetske sportske javnosti! Za neke od učesnika mitinga ovo je kontrolni nastup pred Olimpijske igre u Parizu. Kao i svake godine bili smo podrška organizaciji ovog događaja i Plivačkom klubu „Olimp“. Naši najbolji ambasadori su naši sportisti, a među njima i srpski reprezentativac Nikola Aćin – istakao je Drinić.

Podvukao je da Banjaluka voli sport i da ga raduje što se plivanjem bavi sve veći broj mladih.

-Svjestan da se konstantno mora raditi na unapređenju sportske kulture i na popularisanju sportskih aktivnosti, rado sam prihvatio poziv da otvorim 16.međunarodni plivački miting . Kao narodni poslanik činim sve i učiniću koliko je u mojoj moći da se sport u Republici Srpskoj podigne na viši nivo. Finansijski problemi ne smiju biti prepreka za razvoj sporta – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

SEDMI REGIONALNI FESTIVAL književnosti „Imperativ“ i ove godine donosi bogat program

Banja Luka se priprema za sedmi regionalni festival književnosti „Imperativ“, koji će u našem gradu biti održan od 30. maja do 3. juna.

Organizatori su Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a i ove godine pripremljen je bogat program.

Kako su kazali organizatori, na ovogodišnji festival u goste nam dolazi veliki broj književnika, književnih kritičara, urednika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Besplatne pozivnice za sve festivalske događaje možete preuzeti na biletarnici u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE. 

Nastavi čitati

Aktuelno