Connect with us

Banjaluka

Nakon sastanka u Skupštini Grada KRESOJEVIĆ PORUČIO: Pitanje Eko toplana rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je ova gradska administracija još na početku mandata isticala da je potrebno rekonstruisati toplovodnu mrežu kako bis imali za 20 odsto manje kvarova.

-Uradili smo i Studiju, koju smo predložili više puta Skupštini Grada, ali nisu je prihvatili. S druge strane, svejesni smo da su energenti poskupili i u tom smislu smo kontinuirano razgovarali sa Eko toplanama kako prevazići ovu situaicju – kazao je gradski menadžer nakon današnjeg sastanka u Skupštini Grada u vezi sa pitanjem poslovanja Eko toplana.

Ističu da su tri rješenja, od kojih prvo da se ide u rekonstrukciju mreže.

-Drugo rješenje je da se iskoriste interni potencijali da se uštedi energije koliko je god moguće u poslovanju Eko toplana  i treće da se razgovara o eventualnim promjenama u samim prihodima tog preduzeća – naveo je on i naglasio da problem Eko toplana treba rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća.

Ističe da Grad mora biti odgovoran za sve komunalne usluge u gradu, navodeći da je već dva miliona KM izdovjeno za subvenciju Eko toplanama.

-Želim reći da poslovanje Vodovoda nije koštalo Grad nijednu marku i to je jedina komunalna usluga u regionu u prošloj godini koja je jeftinija zbog ukidanja naknade za mjerno mjesto. To preduzeće se susrelo sa povećanjem cijene električne energije, poskupljenjem naftnih derivata i neophodnih povećanja svih drugih troškova. U tom smislu, smatramo da Grad Banja Luka kao većinski vlasnik ipak ima veću odgovornost prema tom preduzeću nego prema Eko toplanama. To znači da je naš stav da trebamo rješavati problem Eko toplana, kao i do sada, ali da tu spremnost moramo iskazati i prema poslovanju Vodovoda – zaključio je Kresojević.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković kazao je da su Eko toplane u problemu zbog čega je danas i organizovan sastanak.

-Imamo obavezu da djelujemo kako ne bi došlo do zastoja u isporuci toplotne energije – naveo je on.

Ističe da je u proteklom periodu došlo do povećanja cijene drvne sječke i struje kao osnovih energenata.

-Smatrali smo da u što kraćem roku treba da bude ovaj sastanak. Takođe, tražimo da u što kraćem roku predlagač ponudi rješenje prema gradskoj skupštini – poručio je Ninković.

Član Upravnog odbora preduzeća Eko toplane, Dragiša Zečević, istakao je da se svjetska ekonomska kriza itekako odrazila i na poslovanje tog preduzeća.

-Pokušavali smo naći izlaz iz ove situacije. Godišnji troškovi energenata su porasli za skoro deset miliona KM i mi to ne možemo da platimo. Zato smo danas ovdje da tražimo zajedničko rješenje – naveo je Zečević.

Banjaluka

“BAKO, BAKO ZAŠTO SU TI TAKO VELIKE OČI”? Đajić pije 50 kafa dnevno, šećer je vjerovatno U PRAHU (FOTO)

Vlado Đajić, direktor UKC RS i predsjednik Gro SNSD Banjaluka saslušan je kao svjedok Tužilaštva na suđenju Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima u predmetu “Korona ugovori” kojima se na teret stavlja da su oštetili Republiku Srpsku za najmanje 1,3 miliona maraka.

Đajić je tom prilikom rekao da dnevno popije između 30 i 50 kafa, a Zeljković je jedan od rijetkih ljudi u gradu sa kojima nikada nije popio kafu.

Ova izjava pokrenula je zanimljivu polemiku na tviteru.

Politički analitičar Slobodan Popadić šaljivo je komentarisao da je to zapravo razlog zašto je cijena kafe u Banjaluci porasla i iznosi čak 3 KM.
Drugi tviteraš konstatovao je da, sudeći prema izjavi, doktor mjesečno potroši na kafu do 4500 KM, te da nije ni čudo “zašto se doktor navukao na drogu”.

Popadić je dalje ustvrdio da vjerovatno doktor “uglavno srče”, te da “ne plaća sve”.

U svakom slučaju, ovo je još jedna u nizu nesmotrenih doktorovih izjava, a velike količine kafe nisu dobre za zdravlje što bi doktor trebalo da zna.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

SVE ZBOG POŽARA! Hotel Bosna od Elektrokrajine traži 4,8 MILIONA MARAKA

Pravni zastupnici banjalučkog hotela „Bosna“ traže od „Elektroprivrede RS“, „Elektrokrajine“ i „Triglav osiguranja“ odštetu od 4,8 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

Tužba je podnesena zbog štete izazvane u oktobru prošle godine požarom koji je izbio u objektu u vlasništvu „Elektrokrajine“ i proširio se na hotel.

„Elektrokrajina je odgovorna kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar, jer je požar u njenoj nepokretnosti prouzrokovao štetu vlasniku i korisniku susjedne nepokretnosti“, navodi se u tužbi.
U tužbi koju je u ime hotela “Bosna” podnio advokat Aleksandar Popović precizira se da je „Elektrokrajina“ bila u obavezi da održava instalacije u svom objektu i stara se o njihovoj ispravnosti, kao i da obezbijedi i održava u funkcionalnom stanju odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara, pogotovo sistem otkrivanja i dojave požara, a to sve nije funkcionisalo na odgovarajući način.

Dalje se navodi da je „Elektroprivreda RS“ jednako odgovorna, jer je kao korisnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar takođe bila obavezna da obezbijedi i održava odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara.
„To znači da se odgovornost Elektrokrajine i Elektroprivrede RS zasniva na nepreduzimanju mjera sprečavanja izbijanja, širenja i suzbijanja požara, te na tome što se predmetni požar ne može smatrati višom silom s obzirom na to da je izbio i proširio se na susjedni objekat u vlasništvu hotela Bosna, jer se širenje požara nije spriječilo upravo opisanom krivicom tuženih i njihovim propustima“, navodi se u tužbi.
Kada je riječ o tužbenom zahtjevu prema Triglav osiguranju, advokati navode da je ova osiguravajuća kuća hotelu Bosna isplatilo samo dio od ukupno utvrđene štete, što je, kako smatraju, suprotno potpisanoj polisi osiguranja, zbog čega traže da solidarno sa „Elektrokrajinom“ i „Elektroprivredom RS“ plati odštetni zahtjev.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić potvrdio je za CAPITAL da je stigla tužba od hotela Bosna za naknadu štete izazvane požarom i da su angažovali advokate, ističući da je odštetni zahtjev krajnje nerealan.

„Taj odštetni zahtjev apsolutno nije opravdan. Cijeli hotel ne vrijedi toliko“, kaže Čavić.

Nastavi čitati

Banjaluka

USKORO NAM STIŽE LJETO! Pripreme za početak nove sezone na Akvani uveliko teku (FOTO)

Pripreme za početak nove sezone na Vodenom parku “Akvana” uveliko teku.

Tim povodom, na društvenim mrežama oglasili su se iz Gradske uprave i najavili početak sezone.

– JP “Akvana” uveliko se priprema za početak nove sezone, koja na Vodenom parku počinje 1. juna – naveli su iz Gradske uprave i dodali:

– Podsjećamo da se do kraja ovog mjeseca mogu kupiti sezonske karte, a prodajna mjesta su Vodeni park „Akvana“ (uprava) i Gradski olimpijski bazen (recepcija).

Nastavi čitati

Aktuelno