Connect with us

Hronika

NAPAO SUPRUGU PA POSTAO ŽRTVA: Kako je Gradiščanin završio pretučen ispred Doma zdravlja

Muškarca, koji je jutros sa povredama po cijelom tijelu pronađen na ulazu u Dom zdravlja u Gradišci, pretukla je supruga koja je privedena u policiji na ispitivanje, saznaje ATV.

Pomenuti portal nezvanično saznaje da je policiji prethodno prijavljeno nasilje u porodici, odnosno da je 49-godišnjak napao svoju suprugu. Nešto kasnije osumnjičeni nasilnik je postao žrtva.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je 49-godišnjak prvo nasrnuo na svoju suprugu, te da mu je ona uzvratila. Nanijela mu je višestruke povrede, a potom ga dovezla na ulaz Doma zdravlja i izbacila iz vozila. Tu ga je pronašao portir koji je sve prijavio policiji. Njemu je pomoć ukazana u gradiškoj bolnici, a navodno je po tijelu imao i rane od noža.

”Pretučeni muškarac je odbijao da sarađuje sa istražnim organima, ali se operativnim radom došlo do saznanja da mu je povrede nanijela supruga. Ona je privedena i slučaj je zasada kvalifikovan kao nasilje u porodici”, kaže izvor blizak istrazi.

U PU Gradiška za ATV je potvrđeno da je slučaj prijavljen, te da je u toku rad kako bi se rasvijetlile sve okolnosti ovog događaja. O događaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Hronika

NOVI SKANDAL U SRPSKOJ! Sveštenik falsifikovao diplome Šumarskog fakulteta?

Sveštenik B. K. iz Pala bio je juče na dvočasovnom saslušanju u policijskoj stanici zbog sumnje da je prodavao lažne diplome Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Njega su prijavile dvije osobe, C. N. i K. V. Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Sveštenik B. K. se tereti za falsifikovanje diploma, a u prostorijama PU Istočno Sarajevo ispitan je i on kao i osobe koje su ga prijavile. Nakon dokumentovanja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu će biti dostavljen izvještaj.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo je naložio policijskim službenicima da preduzmu sve neophodne mjere i radnje.

Srna saznaje da su prije četiri godine dva šumara kupila lažne diplome Šumarskog fakulteta Univerziteta iz Sarajeva zbog čega su ostali bez posla i krivično odgovarali.

Prema nezvaničnim saznanjima, diplome su kupili od sveštenika B.K, a koji je lažne diplome nabavljao za “povoljnu cijenu”.

Mediji iz RS pišu da su diplome kupljene za 6.000 KM te da su prijavitelji ovog slučaja ispričali da je sveštenik prvo 3.000 KM uzeo za njihovu izradu i kaparu, a drugi dio je isplaćen prilikom preuzimanja, piše N1.

Nastavi čitati

Hronika

UHAPŠEN BANJALUČANIN: Vozio sa 2,15 promila alkohola u krvi

Banjalučanin I.V. uhapšen je nakon što je utvrđeno da je upravljao automobilom “pežo” sa 2,15 promila alkohola u organizmu, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Banjalučka policija uhapsila je i vozača automobila marke “fijat” B.K. nakon što je odbio da se podvrgne ispitivanju na prisustvo droge.

O svemu je obaviješten dežurni sudija Odjeljenja za prekršaje Osnovnog suda u Banjaluci.

(Srna)

Nastavi čitati

Hronika

NADMUDRILI SISTEM: Ovo su najpoznatiji bjegunci iz BiH

Godinama su obavljali odgovorne funkcije u BiH. Kada su se našli na meti istražilaca, izgubio im se svaki trag.

Većina ih je, ili se zna ili se pretpostavlja, u nekoj od zemalja regiona. Oni su najpoznatiji bjegunci iz BiH.

“Nezavisne novine” objavljuju imena bh. državljana koji su proteklih godina uspjeli nadmudriti kompletan policijsko-pravosudni aparat u BiH.

U mnogim od tih slučajeva na vidjelo su isplivale sve slabosti sistema, a u nekim se ispostavilo i da unutar institucija postoje i takozvane krtice.

Takav je primjer Zorana Galića, nekad prvog čovjeka u Graničnoj policiji BiH, a sada drugog čovjeka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koji se nedavno pridružio pozamašnom spisku ljudi  iz javnog života koji imaju status “pobjegao”.

Galić je, podsjetimo, obuhvaćen istragom u akciji “Kings”, koja je usmjerena na šverc cigareta i akcizne robe, ali je, prema dostupnim saznanjima, nakon dojave o istrazi ilegalno prešao granicu te pobjegao u Hrvatsku.

Iako njegova advokatica tvrdi da on nije u bjekstvu nego na liječenju, Tužilaštvo BiH je potpuno drugačijeg stava.

“Sumnja se da je za sada nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega. Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku”, kažu iz Tužilaštva BiH.

U iščekivanju šta će se desiti sa slučajem “Galić”, navršavaju se dvije godine kako je Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, navodno otputovao na liječenje u Tursku, od kada mu se gube i trag i glas.

Naime, u avgustu 2022. godine su iz Suda BiH rekli da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne s obzirom na to da se, prema obavještenju koje je dostavio njegov advokat, nalazi na liječenju u Turskoj.

Iz Ministarstva pravde BiH, koje je podnijelo molbu za izručenje, ranije su izjavili da su od relevantnih tijela u Turskoj dobili informaciju kako tamošnja nadležna tijela nisu locirala Mahmuljina. Prethodno je i Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice (Interpol) za Mahmuljinom.

Sud BiH donio je 10. avgusta 2021. naredbu i o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nekadašnjim predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske.

Podsjetimo, sudski policajci su “poljubili vrata” Milomira Savčića, a Tužilaštvo BiH i Sud BiH potom su otpočeli pravi tihi rat saopštenjima, u kojima su jedni drugima prebacivali krivicu za to što se optuženi general našao na slobodi umjesto u pritvoru.

Sud BiH je, naime, ukinuo mjere zabrane te usvojio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, ali generala nije zadržao tih nekoliko sati, koliko je proteklo između ročišta i odluke o tome da ga pošalje iza brave. U međuvremenu, Savčić je nestao i još se ne zna gdje je.

Pritom, 2014. je, podsjetimo, general Novak Đukić, koji je osuđen na 20  godina zatvora za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, napustio BiH. Sud BiH raspisao je 2014. godine međunarodnu potjernicu za Đukićem, ali to nije dalo rezultate.

Na popisu bjegunaca je i Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH, koji je u Hrvatsku pobjegao 2005. godine. Njega je Sud BiH te godine prvostepeno osudio na zatvor zbog kriminala u Hercegovačkoj banci. U trenutku izricanja presude Jelavić više nije bio u BiH.

Status odbjegle donedavno je nosila i bivša sutkinja Opštinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić, koja se godinama skrivala u Hrvatskoj kako bi izbjegla hapšenje po optužnici koja je tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, ali se nedavno odlučila vratiti u BiH i pred sudom izložiti svoju obranu.

Prema nedavno objavljenim saznanjima, Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zamolbu bivše sutkinje da se povuče crvena potjernica, koja je za njom raspisana još prije osam godina, a ona će se vratiti iz Hrvatske u BiH i suočiti se s optužnicom.

Nastavi čitati

Aktuelno